Η πρόκληση της διαφάνειας και η ενσωμάτωση του ESG
Τάνια Μπιζούμη
Consultant, Athex Group, Greece
Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά, υποδεικνύει συστημικές αλλαγές που ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στη λειτουργία των εταιρειών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στοχεύοντας στην ενίσχυση της διαφάνειας και των πράσινων επενδύσεων. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επεκταθούν στο μέλλον, και εταιρείες που θέτουν σαφείς πρακτικές για τον προσδιορισμό, τη μέτρηση και τη διαχείριση της επίδοσης τους σε θέματα ESG θα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και έγκαιρα στις ρυθμιστικές εξελίξεις, μειώνοντας τους κινδύνους συμμόρφωσης.
Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για εταιρείες που τηρούν πρακτικές διαφάνειας και έχουν καλές επιδόσεις σε θέματα βιωσιμότητας αυξάνεται εκθετικά. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, εταιρείες που δημοσιοποιούν και εμφανίζουν καλή επίδοση σε ουσιαστικά θέματα ESG, αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια με χαμηλότερο κόστος. Ενδεικτικά, το σύμφωνο «PRI Initiative (Principles for Responsible Investment)» που θέτει το πλαίσιο για την ενσωμάτωση μη χρηματοοικονομικών παραγόντων στις επενδυτικές αποφάσεις, έλαβε πάνω από 2.300 υπογραφές το 2019 αντιπροσωπεύοντας ενεργητικό υπό διαχείριση άνω των 86 τρισεκατ. δολαρίων.
Πως μπορούν λοιπόν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες πληροφόρησης των επενδυτών, και να ενσωματώσουν ουσιαστικά θέματα ESG στη στρατηγική τους; Αναγκαία συνθήκη είναι η διαφάνεια και η ύπαρξη αξιόπιστων, συγκρίσιμων και ποιοτικών στοιχείων που αποτυπώνουν την επίδοση των εταιρειών σε ουσιαστικά θέματα ESG και διευκολύνουν την αποτελεσματική διαχείριση του ρίσκου και την έγκαιρη αξιοποίηση των ευκαιριών που απορρέουν από τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία τον καθηγητή του Harvard Business School, κ. Γιώργο Σεραφείμ και την ΚΚS Advisors, έχει δημιουργήσει τον «Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG», ένα πρακτικό εργαλείο που απευθύνεται σε εισηγμένες και μη εταιρείες. Ο Οδηγός προτείνει εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές και μια σειρά από δείκτες που διευκολύνουν τις εταιρείες να προσδιορίσουν τα ουσιαστικά θέματα ESG που πρέπει να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται, με βάση τον κλάδο δραστηριοποίησης τους.
Είναι ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/95/ΕΕ για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, και οι πρακτικές που προτείνει βασίζονται σε διεθνή πρότυπα όπως τα κλαδικά του SASB, στις κατευθυντήριες οδηγίες της πρωτοβουλίας GRI, το CDP και τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας, καθώς και στις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Πέραν των μη χρηματοοικονομικών δεικτών, ο Οδηγός προτείνει βέλτιστες πρακτικές, όπως τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου και της διοίκησης στον προσδιορισμό των στόχων και των ουσιαστικών θεμάτων ESG, την εξωτερική διασφάλιση των πληροφοριών, και τη χρήση ποσοτικών δεικτών όπου είναι εφικτό.
Η αυξημένη διαφάνεια και η ποιοτική πληροφόρηση σε θέματα ESG μπορούν να ενισχύσουν την αξιοπιστία των εταιρειών και της τοπικής κεφαλαιαγοράς, να προσελκύσουν μακροπρόθεσμους επενδυτές και να συμβάλλουν σημαντικά στην μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία που προσανατολίζεται στη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας έναντι του βραχυπρόθεσμου κέρδους.
Ο «Οδηγός Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG» είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.