Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την περιφερειακή ανάπτυξη – Άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου, Αντιπροέδρου ΣΕΒ στην εφημερίδα Πελοπόννησος, 25/2/2019

25 Φεβρουαρίου 2019 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
H οικονομική ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη πρέπει να έχει και έντονη περιφερειακή διάσταση.

Μια σημαντική προτεραιότητα του ΣΕΒ για την εθνική ανάπτυξη είναι η αναγκαία σύγκλιση της χώρας μας με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις της βιομηχανίας. Η προτεραιότητα αυτή, έχει ως κρίσιμο απαιτούμενο την ανάπτυξη της περιφέρειας. Όταν σε μια δεκαετία, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% ο στόχος για την ανάπτυξη θα πρέπει να είναι της τάξης τουλάχιστον του 4% ετησίως. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να φύγει η οικονομία μπροστά, για να μεγαλώσει η πίτα και για να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει να υλοποιήσομε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό υπόδειγμα, που θα βασίζεται στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και μεταποίησης, μέσα από την αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.

Η κρίση απέδειξε ότι οι χώρες που διαθέτουν ισχυρή βιομηχανία ήταν εκείνες που αντέχουν περισσότερο στους υφεσιακούς κύκλους, δημιουργούν πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και φυσικά βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογικής καινοτομίας.
Ένα σημαντικό μάθημα της κρίσης και του στρεβλού παραγωγικού μοντέλου που μας οδήγησε σε αυτήν, είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη πρέπει να έχει και έντονη περιφερειακή διάσταση. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΣΕΒ σε συνεργασία με 28 περιφερειακούς και κλαδικούς βιομηχανικούς συνδέσμους, και με τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας να είναι ένας από αυτούς, αναδεικνύει συστηματικά την ανάγκη να υιοθετηθεί ο αναγκαίος εθνικός στόχος για την αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ έως το 2020, από το 8,6% που είναι σήμερα, και στο 15% μεσοπρόθεσμα.
 
H Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα να γίνει δυναμικός πόλος επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Στην επιδίωξη αυτή, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα πρέπει να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί και να αποτελέσουν ένα δυναμικό περιφερειακό πόλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, όχι μόνο για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Η Πάτρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας αλλά και με τον ίδιο τον ΣΕΒ. Υπάρχει συνεπώς, η ανάγκη χάραξης μιας αναπτυξιακής στρατηγικής για την περιφέρεια και ειδικότερα για την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα που θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση. Χωρίς σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο, δεν μπορούμε να περιμένουμε ουσιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.
Ένα μακροπρόθεσμο Εθνικό Σχέδιο Υποδομών που να εστιάζει στην επόμενη γενιά έργων και διασυνδέσεων προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών πόλων λείπει. Τα απαιτούμενα έργα υποδομών στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα είναι, μεταξύ των άλλων, η αναβάθμιση των παρωχημένων σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ βιομηχανικών περιοχών και λιμανιών, τα αναξιοποίητα εμπορευματικά λιμάνια, όπως της Πάτρας, η υδροδότηση των βιομηχανικών περιοχών (φράγμα Πύρου – Παραπύρου) κ.λπ. Επιπλέον, η ανάδειξη και αξιοποίηση του μοναδικού οικοσυστήματος γνώσης και καινοτομίας που διαθέτει η Πάτρα, μέσα από την πιο οργανική διασύνδεση των επιχειρήσεων με το πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και τους φορείς γνώσης, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει θεμέλιο της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής.
Με στόχο να ανοίξουμε ένα δημιουργικό αναπτυξιακό διάλογο, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, ξεκινά μια μελέτη για την περιφερειακή ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Καταρχάς, θα καταγραφούν η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι τεχνολογικές αλλαγές. Επίσης, θα αποτυπωθούν οι πληγές που αφήνει πίσω της η κρίση αλλά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται, καθώς και όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για να πετύχουμε τον στόχο του 12%.
Ένα καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι η σημαντική έλλειψη σύνδεσης επιχειρήσεων και εκπαίδευσης που έχει οδηγήσει στο περιβόητο πλέον χάσμα δεξιοτήτων. Η μελέτη συνεπώς, θα εξετάσει τους λόγους αδυναμίας σύνδεσης δεξιοτήτων με τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και θα προτείνει τρόπους για να γίνει πράξη η διασύνδεση αυτή. Σε συνδυασμό με την έντονη περιφερειακή διάσταση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και πόρων, η καταγραφή αυτή μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ που συζητείται αυτόν τον καιρό και το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη. Ο ΣΕΒ θα στηρίξει την απαιτούμενη αναπτυξιακή τροχιά της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος για να καλύψουμε το έλλειμα ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια. Το οφείλουμε σε αυτούς που άντεξαν στην κρίση. Το χρειαζόμαστε για να κάνουμε πράξη την παραγωγική μεγέθυνση του τόπου μας.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ