Ιουλία Τσέτη: Η βιώσιμη ανάπτυξη αρωγός της υγείας της οικονομίας & της αγοράς εργασίας
Άρθρο κας Ιουλίας Τσέτη, CEO των UNI-PHARMA SA & InterMed SA, ΓΓ του ΔΣ του ΣΕΒ, Πρόεδρου ΔΣ Global Compact Network Hellas στην ειδική έκδοση της Καθημερινής “Υγεία και Φάρμακο”.
Μακριά από στασιμότητα και χωρίς μεμψιμοιρίες σε εποχές έντονων προκλήσεων, ίσως το μοντέλο της Βιώσιμης Ανάπτυξης να αποδειχθεί καταλύτης και να τονώσει την εθνική οικονομία.
Η βιώσιμη ανάπτυξη και η υπευθυνότητα βασισμένη στα SDGs είναι από τις κύριες και δυναμικές συνιστώσες που στηρίζουν την κοινωνία στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων κοινωφελών έργων υποδομής, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η Ελλάδα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να δούμε υπεύθυνα την ισότιμη ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και τη συνολική αναθεώρηση των μισθολογικών παροχών με αξιοπρεπείς συνθήκες.
Μόνο με ένα στρατηγικό μακρόπνοο πλάνο του ιδιωτικού τομέα και του επιτελικού κράτους, μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα ευφορίας, με άμεση ανταποδοτικότητα στους οικονομικούς δείκτες της χώρας.
Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας- που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των κρίσεων, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην υγεία αλλά και στην κοινωνία- μπορεί να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από τις διακηρυγμένες Αρχές του ΟΗΕ και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ήδη, η φαρμακοβιομηχανία πρωταγωνιστεί σε μία σειρά επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) δείχνοντας το δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης, αλλά και της συμβολής στη βασική έρευνα, στην καινοτομία καθώς στην ανάγκη συνεργασιών με ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ινστιτούτα.
Το μήνυμα για τη φαρμακοβιομηχανία είναι σαφές: ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, έμφαση στις Βιοεπιστήμες με δεδομένη τη συνεχή γήρανση των πληθυσμών, δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ώστε η χώρα μας να γίνει πραγματικός Κόμβος και οικοσύστημα έρευνας, παραγωγής και καινοτομίας, δημιουργία προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της, βελτίωση των εξαγωγών, ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων, πλήρης ψηφιοποίηση διεργασιών εσωτερικού ελέγχου, αλλά και τόνωση της αγοράς εργασίας με εξειδικευμένα στελέχη.
Στόχος τα επόμενα χρόνια, να κρατήσουμε στην Ελλάδα επιστημονικό και εργατικό δυναμικό με ανταγωνιστικά κίνητρα, δημιουργώντας ψυχική ανάταση και ευφορία στους εργαζομένους.