Καινοτόμες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας νέων πτυχιούχων – Άρθρο κ. Γιάννη Σιδηρόπουλου, 23/2/2021
Γιάννης Σιδηρόπουλος
Policy Expert, Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας, ΣΕΒ
Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 25 Φεβρουαρίου 2021
Η εκθετικού βαθμού τεχνολογική πρόοδος, το παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον και η διαφαινόμενη καθολική επικράτηση της οικονομίας της γνώσης, επιβάλλουν την ανάγκη συνεχούς προσαρμογής των εκπαιδευτικών συστημάτων με νέες καινοτόμες προσεγγίσεις. Οι αναδυόμενες νέες μορφές απασχόλησης συνδυάζονται με νέες γνώσεις αλλά και νέες εκπαιδευτικές μεθόδους και μηχανισμούς διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά νέους αποφοίτους και επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων.
Η ανάγκη για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στις πρωτόγνωρες συνθήκες που επέφερε η πανδημία covid 19, επιβάλλει την άμεση ενίσχυση των νέων αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδικευμένες, σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, απαραίτητες για την άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, δεξιότητες αιχμής που δεν καλύπτονται επαρκώς ή καθόλου από την τυπική εκπαίδευση, όπως οι λεγόμενες ήπιες (soft), επιχειρηματικές (business), ψηφιακές (digital), πράσινες (green) κλπ., πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να γίνουν κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων νέων.
Για τη διαχείριση αυτής της επιτακτικής ανάγκης, η υιοθέτηση καινοτόμων προσεγγίσεων φαίνεται να είναι η πλέον πρόσφορη λύση. Μια από αυτές τις προσεγγίσεις, που εντάσσεται στο πλαίσιο των θέσεων του ΣΕΒ για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κυβερνητικών, κοινωνικών εταίρων, επιχειρήσεων), είναι η εφαρμογή χρηματοδοτούμενων από επιχειρήσεις προγραμμάτων ταχύρρυθμης κατάρτισης, με συνακόλουθη άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας. Η προσφορά αυτών των απολύτως εξειδικευμένων γνώσεων από έγκυρους φορείς κατάρτισης, σε συνδυασμό με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο ποιότητας σε όλο τον κύκλο της διαδικασίας, από την αρχική επιλογή των καταρτιζόμενων μέχρι την πρόσληψή τους. Η πρόκληση αυτή, όμως, δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Και στην Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης όπου, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, θα υποστηρίζεται η μετάβαση στην ψηφιακή και την πράσινη οικονομία.
Στο πλαίσιο σχετικού συμφωνητικού συνεργασίας, ο ΣΕΒ υποστηρίζει την πρωτοβουλία Project Future της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι μια επένδυση στη νέα γενιά, με την πεποίθηση ότι η εξειδικευμένη ποιοτική εκπαίδευση είναι θεμελιώδης παράγοντας για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Τράπεζα Πειραιώς, από τον Οκτώβριο του 2018, έχει δημιουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας, που συνδέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, προσφέροντας σε νέους/ες εξειδικευμένες γνώσεις σε τομείς με υψηλή ζήτηση.
Το Project Future, ως πρόγραμμα εκπαίδευσης και αμειβόμενης απασχόλησης για νέους/ες πτυχιούχους, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ReGeneration και στοχεύει στην άμεση ένταξή τους στην ελληνική αγορά εργασίας. Ήδη έχουν διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλο βαθμό απορρόφησης αποφοίτων οι πέντε πρώτοι κύκλοι του προγράμματος, ενώ προετοιμάζεται και ο έκτος κύκλος.
Ο ΣΕΒ ενθαρρύνει όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες και θα είναι πάντοτε αρωγός των προσπαθειών που έχουν θετική συμβολή στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.