Με πυξίδα το παράδειγμα της Viva
Άρθρο κ. Μάρκου Βερέμη, πρόεδρου της Upstream, εταίρος Big Pi, συμπροέρδρου της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, στα Νέα
Η Viva είναι ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος» τεχνολογίας. Θα ακολουθήσουν φέτος τουλάχιστον ακόμα δύο και μάλιστα χωρίς να εξαγοραστούν. Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα και ουσιαστικά έχει ωριμάσει το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας.
Αντίθετα με πολλές εταιρίες που έχουν λάβει ανάλογες και μεγαλύτερες αποτιμήσεις, η Viva δεν είναι πυροτέχνημα του παρατεταμένου bull run/ράλι στις διεθνής αγορές. Είναι μια προσπάθεια 20 ετών που χτίστηκε με υπομονή, σύστημα και μεγάλη επιμονή σε αντίξοες συνθήκες. Επίσης είναι αξιοσημείωτο πως η συμφωνία δεν σηματοδοτεί πώληση της εταιρείας. Έχουμε μάθει να πανηγυρίζουμε τις πωλήσεις ελληνικών εταιρειών σε μεγάλες εταιρείες και επενδυτές του εξωτερικού αλλά θα έπρεπε να χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο όταν μια εταιρεία αποκτά έναν συνεταίρο σαν την JPMorgan και συνεχίζει να μεγαλώνει με τους Έλληνες ιδρυτές να κρατάνε όλες τους τις μετοχές. Είναι απαραίτητο να έχουμε όλο και περισσότερους ιδρυτές σαν τον Χάρη Καρώνη που θέλουν να συνεχίσουν και να δημιουργήσουν παγκόσμιους παίκτες αντί να πουλήσουν καμιά φορά πρώιμα τις εταιρείες τους. Με τίμημα που να αφορά τους εργαζομένους. Όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, όπου περίπου 200 στελέχη θα μοιραστούν 50 εκατ. δολάρια υπό τη μορφή εκποίησης stock options, ενώ θα λάβουν και το 3,5% των νέων μετοχών, που σήμερα αποτιμάται σε 50 εκατ. δολάρια.
Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει ακόμη πιο δυναμικά τα επόμενα χρόνια. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, η χώρα μας μπορεί να πετύχει σημαντική ανάπτυξη με «όχημα» την καινοτομία. Διαθέτουμε πλέον ένα διακριτό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να παράξουν πρωτοποριακή τεχνολογία. Κάποιες από αυτές, όπως η Bluegroud, η Persado, η Skroutz προσεγγίζουν σε αποτίμηση το 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον άλλες δέκα που οδεύουν προς αυτά τα επίπεδα. Και να χαρακτηριστούν «μονόκεροι», όπως έχει επικρατήσει να λέγονται διεθνώς. Καταρρίπτουμε έτσι τον μύθο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει επιτυχημένες εταιρείες startup.
Στον ΣΕΒ κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε θέσει στόχο να φτάσει ο χώρος της τεχνολογίας στο 10% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς, οφείλουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία που παράγει η τεχνολογία, η οποία πλέον δεν βελτιώνει απλώς τις ζωές μας αλλά τις αλλάζει άρδην.