Μικρά και μεγάλα θαύματα σε δύσκολους καιρούς

Άρθρο κ. Μάρκου Βερέμη, μέλους ΔΣ του ΣΕΒ και συν-προέδρου στην Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ, προέδρου της Upstream & partner στο BigPi Ventures, στα Νέα

Μια σειρά από μικρά και μεγάλα θαύματα συντελέστηκαν στη σκοτεινή περίοδο της πανδημίας. Θαύματα που αλλάζουν την ζωή μας. Ένα από αυτά έγινε στην ιατρική επιστήμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δημιουργία του εμβολίου μέσα σε ελάχιστο χρόνο έδειξε τις εντυπωσιακές δυνατότητες της βιοτεχνολογίας και την ποιότητα της επιστημονικής κοινότητας.

Κορυφαίοι ερευνητές εκτιμούν ότι με βάση την αλματώδη πρόοδο που σημειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια στο μέτωπο της έρευνας είναι πολύ πιθανό μέσα στην επόμενη πενταετία να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για τη θεραπεία του καρκίνου. Τεράστιο κατόρθωμα αποτελεί και η αποτροπή κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας. Παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν τα γενικευμένα lockdowns, η οικονομική δραστηριότητα συνεχίστηκε χάρη στα αντανακλαστικά των επιχειρήσεων και την ετοιμότητα κάποιων κυβερνήσεων. Η πανδημία μετέτρεψε σε ψηφιακούς πολίτες, επαγγελματίες και καταναλωτές ακόμα και τους τελευταίους αρνητές της τεχνολογίας. Το κράτος έγινε επιτέλους σε μεγάλο ποσοστό εύκολο στην συναλλαγή του με τους πολίτες. Η ευελιξία που επέδειξε η επιχειρηματικότητα της επέτρεψε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να επιβιώσει και τελικά να εξέλθει της πρωτοφανούς κρίσης καλύτερη και εκσυγχρονισμένη. Κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο.

Την ίδια στιγμή και η Ελλάδα χάρη και στην πρωτοφανή πειθαρχία που επέδειξε ο πληθυσμός της κατάφερε να ξεχωρίσει και να αποσπάσει την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα για την σοβαρότητα με την οποία χειρίστηκε την κρίση. Ανέλαβε έγκαιρα πρωτοβουλίες και έγινε παράδειγμα προς μίμηση, αντιστρέφοντας την αρνητική εικόνα που είχε αποκτήσει διεθνώς τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει ακόμη πιο δυναμικά τα επόμενα χρόνια. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, η χώρα μας μπορεί να πετύχει σημαντική ανάπτυξη με «όχημα» την καινοτομία. Διαθέτουμε πλέον ένα διακριτό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πρωτοποριακή τεχνολογία. Κάποιες από αυτές, όπως η Bluegroud, η Persado, η Skroutz προσεγγίζουν σε αποτίμηση το 1 δισ. Ευρώ, ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον άλλες δέκα που οδεύουν προς αυτά τα επίπεδα. Και να χαρακτηριστούν «μονόκεροι», όπως έχει επικρατήσει να λέγονται διεθνώς.

Καταρρίπτουμε έτσι τον μύθο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας. Στον ΣΕΒ έχουμε θέσει στόχο να φτάσει ο χώρος της τεχνολογίας στο 10% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Γιατί ο κόσμος σύντομα θα χωρίζεται στις εύπορες χώρες που παράγουν καινοτομία και αυτές που ακολουθούν.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ