Να μετουσιώσουμε την αισιοδοξία σε πράξεις

Άρθρο κας Νάγιας Καλογεράκη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και Chief Operating Officer στη Coca-Cola HBC, στην Καθημερινή της Κυριακής

Από το 2017 μέχρι σήμερα, η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ, με τίτλο «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», αποτυπώνει την προσπάθεια, την εξέλιξη και την αντοχή των επιχειρήσεων της χώρας μας. Όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα διαγράφει μία σημαντικά ανοδική πορεία με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί νησίδα σταθερότητας και προοπτικής σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται.

Αισιοδοξία από τις επιχειρήσεις

Τα ευρήματα της φετινής έρευνας αναδεικνύουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά καταγράφονται πιο πολλές αισιόδοξες επιχειρήσεις απ’ ότι απαισιόδοξες, ενώ η μία στις δύο εκτιμούν πως οι τζίροι τους θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση και το 2024. Παρά τις αναμενόμενες προκλήσεις, οι επιχειρήσεις δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν σε αυτές και να διατηρήσουν την ανοδική πορεία τους για το 2024.

Παράλληλα, διατηρούν και μια απολύτως κατανοητή διστακτικότητα εξαιτίας των αναγκαίων επενδύσεων για εκσυγχρονισμό τους. Ωστόσο, ο θετικός χρονισμός και η επιχειρηματική ορμή σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις τις ωθεί να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρονται και οδηγούν σε ένα ευοίωνο μέλλον.

Η μεγάλη πρόκληση: Ταλαντούχοι άνθρωποι

Για τις επιχειρήσεις που δεν αμελούν την επόμενη ημέρα, που σχεδιάζουν το επόμενο τους βήμα, η μεγάλη πρόκληση είναι η εύρεση καταρτισμένων ανθρώπων, με ταλέντο και σύγχρονες ειδικότητες. Οι επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στο reskilling και upskilling των ανθρώπων τους γίνονται πόλοι έλξης ταλέντων και ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα τους. Η έρευνα καταγράφει πως οι επιχειρήσεις ωρίμασαν, ήδη το 60% αναγνωρίζει τη σημασία της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Για το 67% των επιχειρήσεων η βελτίωση των οικονομικών απολαβών είναι προτεραιότητα ώστε να βελτιωθεί το εργασιακό περιβάλλον, με την αντίστοιχη φορολογική υποστήριξη από την Πολιτεία να το κάνει πιο εφικτό και ρεαλιστικό. Η αμέσως επόμενη προτεραιότητα είναι εκπαίδευση των ανθρώπων, με τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας να το προτάσσουν επιτακτικά, και να ζητούν από το κράτος όχι μόνο την κάλυψη δαπανών ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης αλλά και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον

Μοντέρνες επιχειρήσεις δεν αποκαλούνται μόνο όσες προσφέρουν ένα καινοτόμο προϊόν ή μια πρωτοποριακή υπηρεσία, αλλά και όσες επιδιώκουν να έχουν ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, που προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης και προοπτικής στους εργαζομένους καθώς και την στήριξη της εταιρείας σε κάθε φάση ζωής, κρίσιμη ή μη, των ανθρώπων της. Για πολλά από αυτά, δεν απαιτείται καμία παρέμβαση από την Πολιτεία, αρκεί οι διοικήσεις των εταιρειών να αφουγκραστούν τα μηνύματα της εποχής, και να σκεφτούν πως θα ενισχύσουν την ισότητα και την συμπερίληψη, την ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, αλλά και την ίδια τους την αξιοπιστία μέσω αυτών.

Είναι σημαντικό, επίσης, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων να καταλάβουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους. Για παράδειγμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για κάθε κλάδο και ενώ το 69% των επιχειρήσεων θεωρεί δεδομένη την εκτεταμένη καθημερινή εργασία με ΤΝ, ελάχιστες επενδύουν σε αυτή, μόλις 12%.

Απαραίτητη η στροφή στη Βιωσιμότητα

Η στροφή προς τη βιωσιμότητα είναι αναγκαία και επείγουσα. Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το επιχειρείν, η κλιματική αλλαγή καταλαμβάνει σημαντική θέση. Παρόλα αυτά, πάνω από το 40% των επιχειρήσεων δεν προβλέπει βασικές δράσεις σε αυτόν τον τομέα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αντίληψη που έχουν οι επιχειρήσεις για το τι σημαίνει βιωσιμότητα και πώς τους αφορά. Τα ευρήματα που κατέγραψε η έρευνα του  ΣΕΒ αναδεικνύουν τα κενά σε αρκετές πτυχές της πράσινης ανάπτυξης. Μόνο το 28% θεωρεί σημαντική την ενεργειακή μετάβαση, ενώ το 26% δεν δίνει σημασία στη μείωση των ρύπων και για τη δημιουργία πράσινων προϊόντων ενδιαφέρεται μονάχα ένα 23%.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που εξηγεί αυτά τα ποσοστά; Η ελλιπής ενημέρωση. Πάνω από το 50% των επιχειρήσεων δεν είναι ενημερωμένο για τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης, φανερώνοντας έτσι την αναγκαιότητα πλήρους κατάρτισης και ουσιαστικής ενημέρωσης ώστε να επιταχύνουμε την βιώσιμη μετάβαση των επιχειρήσεων.

Αισιοδοξία στην πράξη, για όλους

Η συγκυρία είναι θετική. Η λειτουργία του κράτους βελτιώνεται. Οι μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον επιταχύνονται. Η τεχνολογία λειτουργεί καταλυτικά. Τα στελέχη εξελίσσονται. Η αισιοδοξία επιστρέφει.

Αυτό που χρειάζεται είναι οι μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις να βγουν μπροστά, δίνοντας το παράδειγμα και οδηγώντας προς την βιώσιμη ανάπτυξη τις μικρότερες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Εδώ, σήμερα, τώρα είναι η ευκαιρία να μετουσιώσουμε την αισιοδοξία σε πράξεις, σε επενδύσεις για ένα μέλλον καλύτερο προς όλους.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ