Νέες Πρότυπες Δεσμεύσεις για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Μεταποίησης & Εφοδιαστικής
Γιάννης Λαϊνάς
Senior Advisor
Τομέας Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος & Ρυθμιστικών Πολιτικών, ΣΕΒ
Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 30 Ιουλίου 2024
Πολλαπλά οφέλη αναμένονται για την αδειοδότηση της μεταποίησης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από την νέα ΚΥΑ 51629 (ΦΕΚ 3949/Β/5-7-2024) για τον καθορισμό των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ), κατά την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων εφοδιαστικής.
Η νεότερη νομοθεσία αντικαθιστά το πλαίσιο της ΚΥΑ 4187/266/2012, και αποτελεί επί της ουσίας την εκπλήρωση μίας ουσιαστικής εκκρεμότητας για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης «Επενδύω στην Ελλάδα» (ν.4635/2019) και τον εκσυγχρονισμό του αδειοδοτικού πλαισίου των μεταποιητικών δραστηριοτήτων.
Μεταξύ άλλων σημαντικών αλλαγών και θεσμικών καινοτομιών, να σημειωθεί ότι η νέα νομοθεσία:
- Εξειδικεύει και επικαιροποιεί τους περιβαλλοντικούς όρους που θα πρέπει να ακολουθούν οι δραστηριότητες της μεταποίησης και της εφοδιαστικής, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι νεότερες δεσμεύσεις/όροι, ενσωματώνουν όλες τις εξελίξεις (τεχνολογικές, θεσμικές, αδειοδοτικές κλπ.) των τελευταίων ετών, επιτρέποντας την καλύτερη εφαρμογή σύγχρονων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος και διευκολύνοντας παράλληλα το πλαίσιο ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς.
- Επεκτείνει την εφαρμογή του απλοποιημένου πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε 227 κωδικούς δραστηριότητας (το προηγούμενο πλαίσιο αφορούσε μόνο 98), καλύπτοντας το σύνολο των μεταποιητικών δραστηριοτήτων που κατατάσσονται στην Β΄ Περιβαλλοντική Κατηγορία ή μπορεί να μεταπίπτουν σε αυτήν, εφόσον βρίσκονται σε οργανωμένους υποδοχείς. Ο εκ των προτέρων καθορισμός συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων αναμένεται να απλοποιήσει και να επιταχύνει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ιδίως για όσες δραστηριότητες υπήχθησαν για πρώτη φορά στην Περιβαλλοντική Κατηγορία Β, σύμφωνα με την αναθεωρημένη κατάταξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων.
- Καλύπτει το σύνολο του «κύκλου ζωής» μίας δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένης και της Φάσης Κατασκευής), ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων.
- Επιτρέπει, εφεξής, την ενεργοποίηση του πλαισίου «μετάπτωσης» σε χαμηλότερη περιβαλλοντική κατηγορία όσων μεταποιητικών δραστηριοτήτων (εκτός SEVESO και IED) ασκούνται σε οργανωμένους υποδοχείς (οι οποίοι έχουν προηγουμένως αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά ως έργα Περιβαλλοντικής Κατηγορίας Α1). Το γεγονός αυτό, αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην ελκυστικότητα του θεσμού της οργανωμένης χωροθέτησης.
- Αίρει ασάφειες και παρερμηνείες που οδηγούσαν συχνά σε σφάλματα και καθυστερήσεις από τις αδειοδοτούσες αρχές, λόγω της χρήσης των κωδικών του ΣΤΑΚΟΔ. Πλέον οι ΠΠΔ ακολουθούν την ενιαία ονοματολογία και κωδικοποίηση των δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο την όποια διαφορετική ερμηνεία από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες αρχές.
- Αντιστοιχίζει σε κάθε διακριτό κωδικό δραστηριότητας τις κατ’ αρχήν υποχρεωτικές ΠΠΔ, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αφενός ένα αυξημένο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας, αφετέρου, την αντικειμενικότητα των διαδικασιών απόδοσης ΠΠΔ σε κάθε δραστηριότητα από τις αδειοδοτούσες αρχές.
Ο ΣΕΒ συμμετείχε στις διαδικασίες διαβούλευσης του νέου πλαισίου που διήρκησαν περισσότερο από 3 έτη στα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μεταφέροντας τα ζητήματα που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις, και τεκμηριώνοντας μέσα από επιστημονικές μελέτες και τεχνικά υπομνήματα, όλες τις αναγκαίες αλλαγές και συμπληρώσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου.