Οι Έλληνες της καινοτομίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά – Άρθρο κ. Γιάννου Μητσού, Senior Advisor, Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στo Larissanet.gr, 26/2/2021
Όλο και περισσότερο, η καινοτομία εξελίσσεται σε κεντρικό στόχο των επιχειρήσεων που επιδιώκουν την προσαρμογή, και επιτυχία, στο δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η τεχνολογική εξέλιξη, οι διαφοροποιούμενες καταναλωτικές πρακτικές, και η ύπαρξη πολλαπλών, πολυσύνθετων, προβλημάτων καθιστούν, την καινοτομία αναγκαία προϋπόθεση για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, και επιτυχημένη ψηφιακή, αλλά και πράσινη, μετάβαση. Η συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση της καινοτομικής δυνατότητας της χώρας, συνήθως περιορίζεται στα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα, την αύξηση της χρηματοδότησης, και τη σύνδεση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων με τις επιχειρήσεις. Αυτό όμως είναι μόνο η μία πλευρά. Η άλλη, εξίσου, αν όχι πιο κρίσιμη, είναι η συνεργασία στην πράξη μεταξύ επιχειρήσεων όλων των μεγεθών. Γόνιμο περιβάλλον για καινοτομία είναι τα οργανικά οργανωμένα δίκτυα μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων (όπως εργαστήρια), όλων των μεγεθών. Είναι η διάχυση της καινοτομίας στην πράξη και αποτελεί μια κρίσιμη προϋπόθεση για μια άμεση, και σημαντική, επιτάχυνση της τεχνολογικής (και της πράσινης) μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η καινοτομία συνήθως ξεκινάει είτε σε μικρή κλίμακα, σε εργαστήρια και σε startups. Στην Ελλάδα της πολυετούς κρίσης, έχουμε πολλά παραδείγματα επιτυχημένων, φιλόδοξων, startups. Έχουν πετύχει υψηλή κεφαλαιοποίηση (σχεδόν €4δισ.), υπάρχουν παραδείγματα επιτυχημένων, διεθνών, εξαγορών, αλλά και συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα της πολυετούς κρίσης ωστόσο, είχαμε και μεγάλες απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό καθώς πολλοί από τους ικανότερους νέους συμπολίτες μας, επέλεξαν να μεταναστεύσουν προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Σήμερα είναι στελέχη σε μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις, επιτυχημένοι startuppers, επενδυτές και ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο δεξαμενών ανθρώπων, επιχειρήσεων και ιδεών βρίσκεται στον πυρήνα της νέας πρωτοβουλίας του ΣΕΒ και της Endeavor, Innovative Greeks. Στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινότητας καινοτόμων Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά το ελληνικό σύστημα καινοτομίας με τεχνογνωσία, πόρους και πρόσβαση σε νέες αγορές, κάτι που θα του επιτρέψει να αναλάβει τον αναπτυξιακό ρόλο που του αναλογεί. Η καινοτομία δεν δημιουργείται στο κενό. Αντίθετα, χρειάζεται δικτύωση και ένα γόνιμο περιβάλλον διάχυσης γνώσης. Σύμφωνα με μελέτες του ΣΕΒ, το 2025, το ελληνικό σύστημα καινοτομίας μπορεί να φτάσει τα €10 δισ. σε κεφαλαιοποίηση και να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι το είδος των επιχειρήσεων που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού, και της πράσινης μετάβασης, της ελληνικής οικονομίας.
Η εναρκτήρια εκδήλωση (για εγγραφές μπείτε εδώ: Innovative Greeks) στις 2-3 Μαρτίου είναι η αρχή αυτής της προσπάθειας. Ένα ψηφιακό συνέδριο όπου κορυφαία στελέχη, επιχειρηματίες, και μέλη της κυβέρνησης θα ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για τους τρόπους ουσιαστικής ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.