Οι πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για τη γρήγορη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, άρθρο του Γεν. Διευθυντή ΣΕΒ, κ. Α. Χατζόπουλου στο Πρώτο Θέμα, 3/11/2019
Ζούμε σε μια εποχή, που οι επιστημονικές και οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρουν δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής μας. Αλλάζουν πλέον οριστικά οι δυνατότητες που έχουμε ως οικονομικοί φορείς, ως παραγωγοί, ως καταναλωτές, ως εργαζόμενοι, ως πολίτες. Με οποιαδήποτε από τις παραπάνω ιδιότητες, η επιλογή να αγνοήσουμε τις πρωτόγνωρες αλλαγές, που φέρνει στη ζωή μας η σύντηξη του φυσικού κόσμου με την ψηφιακή και την εικονική πραγματικότητα, προσπαθώντας να αναπαραγάγουμε τα μοντέλα με τα οποία λειτουργούμε σήμερα ισοδυναμεί με απομόνωση σε ένα περιβάλλον που όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ως ιδιώτες, θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή την επιλογή με όποιο κόστος συνεπάγεται. Ως οικονομία ή ως επιχείρηση, η επιλογή αυτή συνεπάγεται τον πιο γρήγορο απ’ όσο φαντάζεται κανείς εξοβελισμό από τη διεθνή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Την ώρα, που ο διεθνής ανταγωνισμός απολαμβάνει σημαντικά οφέλη από σύγχρονες τεχνολογίες, η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να καλύψει σε όρους ψηφιακής ετοιμότητας και δεξιοτήτων.
Η πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ έδειξε ως κεντρικό συμπέρασμα την έλλειψη πυξίδας ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, ενώ το 90% των επιχειρήσεων θεωρεί το μετασχηματισμό ως στρατηγικής σημασίας, μόνο το 48% έχει ψηφιακή στρατηγική, ενώ μόλις το 50% διαθέτει αρμόδιο διευθυντικό στέλεχος. Μόλις 11,1% επιδιώκει ψηφιακές λύσεις για αύξηση των εσόδων, 10% επιδιώκει λύσεις Data Analytics για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών και μόλις 9.5% ανταλλάσσει δεδομένα με συνεργάτες και προμηθευτές. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των χωρών με την υψηλότερη πιθανότητα αυτοματοποίησης των θέσεων εργασίας, λόγω της δομής της παραγωγής, που είναι συγκριτικά ισχνή, και της απασχόλησης, που συγκεντρώνεται σε επαγγέλματα και δραστηριότητες που μπορούν να αυτοματοποιηθούν.