Οι υπεραποσβέσεις ως επενδυτικό κίνητρο – άρθρο του κ. Κ. Σφακάκη, Συμβούλου Διοίκησης ΣΕΒ για φορολογικά θέματα, στο Βήμα της Κυριακής, 19/1/2020
Με την ψήφιση του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου έχει αρχίσει σταδιακά και σταθερά η διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού και κατ’ επέκταση επενδυτικού περιβάλλοντος. Βασικοί, αλλά όχι μοναδικοί άξονες δημιουργίας του νέου αυτού πλαισίου είναι κατ΄ αρχήν η άμεση και ουσιαστική μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 24% έναντι του 29% που ίσχυσε για τα κέρδη της χρήσης του 2018, μαζί με την επίσης άμεση μείωση της φορολογίας των διανεμομένων μερισμάτων στο 5%απο το 10% που ίσχυε πριν.
Παράλληλα με την ελάφρυνση της Εταιρικής φορολόγησης πραγματοποιείται και η θεσμοθέτηση κανόνων, οι οποίοι αναβαθμίζουν και ενισχύουν το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και συμβάλουν στην εξυγίανση των εταιρειών και την δυνατότητα δημιουργίας ισχυρότερων εταιρικών σχηματισμών.
Εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική η επίδραση των παραπάνω μέτρων, του πρόσφατου Φορολογικού νομοσχεδίου. στην αύξηση του βαθμού προβλεψιμότητας του Φορολογικού Πλαισίου στη χώρα μας, η οποία σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του Ο.Ο.Σ.Α καταλάμβανε τις τελευταίες θέσεις σε αυτό τον τομέα, τα πρόσφατα δέκα και πλέον χρόνια της κρίσης Στην ενίσχυση της προβλεψιμότητας και σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου της χώρας συμβάλει εξαιρετικά σημαντικά και η έντονη κινητικότητα στους κόλπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την διασφάλιση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η οποία αποκαθιστά σταδιακά και στέρεα την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της αγοράς μετά την ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια από τα γνωστά μεμονωμένα δυσάρεστα συμβάντα. Αξιολογούμε, επίσης, στα πλαίσια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ως ιδιαίτερα σημαντική τη θεσμοθέτηση του εκ βάθρων ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλο το φάσμα των συναλλαγών, δηλαδή στη Τιμολόγηση από τις Επιχειρήσεις και στις Αποδείξεις Λιανικής, καθώς κατά κοινή παραδοχή αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό όπλο μείωσης της φοροδιαφυγής με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία των προϋποθέσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αναμενόμενη να ακολουθήσει ουσιαστική Φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση για τα Φυσικά πρόσωπα.