Ώρα για επανεφεύρεση της Ελλάδας μέσω των επενδύσεων στην καινοτομία και υψηλή τεχνολογία
Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στην εφημερίδα Deal News.
27 σημαντικές προσωπικότητες στο επενδυτικό συνέδριο ΣΕΒ & Innovative Greeks: “Reinventing Greece through Investments in Innovation”, την Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
Το νέο σύνορο του ανταγωνισμού έχει ονοματεπώνυμο: είναι η καινοτομία και κυρίως η καινοτομία σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία. Χωρίς καινοτομία δεν μπορείς να έχεις αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και εξαγωγές. Ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο σήμερα δεν μπορεί να μην βασίζεται σε διαφοροποιημένα προϊόντα, που έχουν ως βάση ανάπτυξή τους την έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Για την χώρα μας η αναβάθμιση της συλλογικής μας ικανότητας για καινοτομία είναι προϋπόθεση για διατηρήσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία, όπως το έχει θέσει κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Με δεδομένο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις παράγουν κυρίως προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλού τεχνολογικού περιεχομένου, τα οποία αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας, η απόσταση που οφείλουμε να καλύψουμε είναι ακόμη μεγάλη, εάν θέλουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας αξιόλογος πυρήνας καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, με αιχμή την τεχνολογία (ΤΠΕ), τη μεταποίηση και τα φάρμακα/βιοεπιστήμες, είναι αναγκαίο να κάνουμε ότι είναι δυνατό, ώστε να ενισχύουμε το δυναμικό καινοτομίας της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας και καινοτομίας που υλοποιούνται τελευταία στη χώρα μας (Cisco, Pfizer, Deloitte, Microsoft, Tesla, κα) λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές προστιθέμενης αξίας για τη χώρα. Γιατί τα οφέλη από τέτοιου είδους επενδύσεις διαχέονται στην οικονομία, δημιουργώντας καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, μεταφέροντας συγχρόνως σημαντική τεχνογνωσία μέσω συνεργασιών, σε εγχώριες επιχειρήσεις αλλά και στην ερευνητική κοινότητα. Δημιουργείται έτσι ένας ενάρετος κύκλος, όπου οι ξένες επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία επιταχύνουν την καινοτομία, ενισχύουν τις δεξιότητες και την αναβάθμιση της τεχνολογίας και βελτιώνουν την ικανότητα της Ελλάδας να αναπτύξει μεγαλύτερα οικοσυστήματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Ο ΣΕΒ, μέσω της Επιτροπής Καινοτομίας που έχει δημιουργήσει, εργάζεται συστηματικά με στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά ώστε μέχρι το 2025 η κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μας να ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ και να δημιουργήσει 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Την προσεχή Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου στις 14:30, με προσκεκλημένους 27 προσωπικότητες από τον χώρο των επενδύσεων, των επιχειρήσεων τεχνολογίας, της έρευνας και των πανεπιστημίων, κα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιείται διαδικτυακά το επενδυτικό Συνέδριο με τίτλο: «Reinventing Greece through Investments in Innovation» («Επανεφεύρεση της Ελλάδας μέσω Επενδύσεων στην Καινοτομία»). Στις εργασίες του συνεδρίου που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και οι Innovative Greeks, θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της έρευνας «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investments» που υλοποίησε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Accenture, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία. Στο επενδυτικό συνέδριο οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν τις γνώσεις τους από την εμπειρία των δικών τους διεθνών εταιρικών επενδύσεων, θα εξηγήσουν τι τους έκανε την Ελλάδα ελκυστική και θα συζητήσουν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος και θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις, όπως:
- Ποιοι είναι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις;
- Ποιες είναι οι εμπειρίες από επενδυτές στην Ελλάδα;
- Τι πρέπει να γίνει για να προωθηθούν οι ξένες επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία στην Ελλάδα;
- Ποιοι κλάδοι οδηγούν την επενδυτική απήχηση της Ελλάδας;
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Συνέδριο εδώ