Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Αφήνοντας πίσω τις ανισότητες & σπάζοντας τις προκαταλήψεις
Άρθρο κας Ιουλίας Τσέτη, προέδρου και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, προέδρου του UN Global Compact Network Hellas, μέλους ΔΣ του ΣΕΒ- υπεύθυνης για την Ισότητα, Διαφορετικότητα, Συμπερίληψη, στο ΚΑΠΑ της Καθημερινής, Μάρτιος 2022
Η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας και η αξιοποίηση των διαφορετικών χαρακτηριστικών όλων είναι ο νέος πλούτος των επιχειρήσεων.
Πίσω από κάθε συμβολισμό, κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Το ίδιο συμβαίνει και με την φετεινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τον εμβληματικό τίτλο: «Breaking the bias», Σπάζοντας δηλαδή τις προκαταλήψεις, ή τα στερεότυπα.
Και τα δύο τελευταία χρόνια είναι γεγονός, ότι γίναμε μάρτυρες στην Ελλάδα, και σε όλο τον κόσμο, βίαιων συμπεριφορών, γυναικοκτονιών, αλλά και φαινομένων me too. Ίσως ο παρατεταμένος εγκλεισμός συνεπεία της πανδημίας, να αποκάλυψε μία καλά κρυμμένη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, ας αφήσουμε τους ειδικούς να ερμηνεύσουν το σκληρό και βίαιο πρόσωπο των ανθρώπων και τις ανισότητες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Όταν το 2022 τίθενται ακόμη στο τραπέζι του διαλόγου θέματα ισότητας, αποδοχής της διαφορετικότητας, και η συμπερίληψη αποτελεί άγνωστη λέξη, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Είναι λυπηρό να συζητάμε αυτά τα ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν λυθεί, τόσο για τις κοινωνίες, όσο και για τις επιχειρήσεις. Ο σεβασμός σε πανανθρώπινα δικαιώματα, αρχές και αξίες θα έπρεπε να είναι αυτονόητος. Και ιδιαίτερα αυτονόητος απέναντι στους πιο ευάλωτους και απόμαχους, σε αυτούς που εκπροσωπούν την ελάχιστη κλίμακα.
Έρευνα της McKinsey έδειξε ότι 1 στις 4 γυναίκες σκέφτηκαν να αφήσουν την καριέρα τους και να παραιτηθούν λόγω της πανδημίας, ιδιαίτερα αυτές που ήταν σε επίπεδο C-Level.
Είναι κάτι που βλέπαμε παντού γύρω μας, από φίλους, γνωστούς, εργαζόμενες μας…να συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις και ταυτόχρονα να είναι δασκάλες για τα παιδιά τους, σύντροφοι, να φροντίζουν το σπίτι, και να αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο στον εαυτό τους. Εκεί είναι που πρέπει οι επιχειρήσεις να παρέμβουν, ώστε να αλλάξουμε νοοτροπία, δίνοντας χώρο στις γυναίκες να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε όλο το φάσμα των ρόλων τους. Χωρίς να χρειαστεί να επιλέξουν ποιο είναι σημαντικό, ή ποιο θα μείνει πίσω.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως να αναφέρουμε, τον πρωταγωνιστικό ρόλο των γυναικών – ερευνητριών στο πεδίο της Βιοτεχνολογίας- μία νέα σημαντική Επανάσταση, ανάλογη με τη Βιομηχανική- οι οποίες βρίσκονται ισότιμα με τους άνδρες στα παγκόσμια ερευνητικά εργαστήρια, αναζητώντας λύσεις για την παραγωγή εμβολίων και καινοτόμων φαρμάκων κατά της COVID-19, καθώς και θεραπειών στοχευμένων σε ανίατες ασθένειες.
Επιβάλλεται να δημιουργήσουμε προγράμματα και πολιτικές, τα οποία θα επενδύουν στα ξεχωριστά και μοναδικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των εργαζομένων μας. Η συνύπαρξη της διαφορετικότητας άλλωστε είναι πλούτος για μία επιχείρηση, προσθέτει και πολλαπλασιάζει, ενώ μία μονοδιάστατη προσέγγιση αφαιρεί.
Μπορεί η γυναικεία ενδυνάμωση και το κίνημα me too να άνοιξαν το δρόμο για να μιλήσουμε ανοιχτά για ίση και διαφανή διαχείριση στο χώρο εργασίας, όμως το momentum επιβάλλει σήμερα να δούμε σφαιρικά τον κάθε άνθρωπο ως ξεχωριστή οντότητα με τα μοναδικά στοιχεία του, και έτσι να τους αξιοποιήσουμε στις επιχειρήσεις μας. Ενσωματώνοντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, δίνοντάς τους πραγματικές ευκαιρίες εξέλιξης ώστε να είναι πιο αποδοτικοί και αφοσιωμένοι στην εργασία τους, ταυτόχρονα ανοίγουμε διάπλατα το δρόμο και για την υπεύθυνη προσφορά τους προς την κοινωνία.