Πως θα δημιουργηθεί εγχώρια προστιθέμενη αξία με τους αναπτυξιακούς πόρους: η διασύνδεση με το οικοσύστημα καινοτομίας

11 Ιουλίου 2021 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Καινοτομία

Άρθρο κας Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντριας Tομέα Καινοτομίας ΣΕΒ, στο περιοδικό Startupper στον Ελεύθερο Τύπο

Η πανδημία μας απέδειξε ότι η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η ανθεκτικότητα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ψηφιακή ωριμότητα. Για να επιβιώσουν σήμερα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν ταχύτατα τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες και λύσεις.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, ωφελούνται σημαντικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού πρόκειται να διατεθούν στις επιχειρήσεις 420 εκατ. ευρώ, που θα κινητοποιήσουν άλλους τόσους επενδυτικούς πόρους.

Η επένδυση σε ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής θα δημιουργήσει επιχειρήσεις ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον. Ωστόσο, για να δημιουργήσουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία θα πρέπει ένα μέρος των ψηφιακών συστημάτων που θα προμηθευτούν οι επιχειρήσεις να παράγεται στην Ελλάδα. Ο κλάδος τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο εάν αποκτήσει όραμα, στρατηγική, δική του «ταυτότητα» και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε διεθνές επίπεδο. Θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες τεχνολογίες σε συνδυασμό με τομείς οικονομικής δραστηριότητας που είναι σημαντικοί για τη χώρα, π.χ. IoT για αγροτική παραγωγή, ΑΙ για τουρισμό, blockchain για logistics, cybersecurity σε θέματα εθνικής και πολιτειακής ασφάλειας, robotics & AI για βιομηχανία, κοκ.

Η συνεργασία του κλάδου ΤΠΕ με startups και την ερευνητική κοινότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα όμως, λόγω του διεθνοποιημένου χαρακτήρα παραγωγής των ψηφιακών προϊόντων, οι Ελληνικές επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να συμμετέχουν σε παγκόσμια δίκτυα αλυσίδων αξίας. Από το αρχικό στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης έως τα ποικίλα στάδια παραγωγής, συναρμολόγησης και μεταποίησης, αναπτύσσονται συνεργασίες μεταξύ εταιρειών από όλο τον κόσμο για την διάθεση καινοτόμων προϊόντων στους τελικούς χρήστες.

Το ενδιαφέρον που έχει για την Ελλάδα ο διεθνοποιημένος τρόπος παραγωγής είναι ότι προσφέρεται η δυνατότητα σε μικρότερες αλλά εξειδικευμένες τεχνολογικά επιχειρήσεις της χώρας να συμμετέχουν και να αποτελέσουν κρίσιμο μέρος της διαδικασίας παραγωγής αξίας.

Για να αποκτήσουν όμως την απαραίτητη εξειδίκευση οι ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής θα πρέπει να καλλιεργήσουν συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες για συν-ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων. Μέσα από τέτοιες συνεργασίες θα μπορέσουν ξεφύγουν από το φαινομενικό μονόδρομο εισαγωγής τεχνολογίας και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή δικών τους καινοτόμων λύσεων. Έτσι θα καταφέρουν να διεισδύσουν στα διεθνή οικοσυστήματα, να αναπτύξουν εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο και να συνεισφέρουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία. Συμπερασματικά, η συνεργασία με τα οικοσυστήματα καινοτομίας είναι επιλογή ανάπτυξης με αμοιβαία οφέλη.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ