Προσδιορισμός φορολογικής βάσης εταιρειών μελών του ίδιου ομίλου: Ενιαίο σύνολο κανόνων προτείνει η Ε.Ε.
Κωνσταντίνος Διαμαντούρος
Μόνιμος αντιπρόσωπος ΣΕΒ στη BusinessEurope και την ΕΕ
Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 27 Σεπτεμβρίου 2023
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 12.09 δέσμη πρωτοβουλιών αποσκοπώντας στη μείωση του κόστους φορολογικής συμμόρφωσης για τις μεγάλες, διασυνοριακές επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρωτοβουλία, με τίτλο «Business in Europe: Framework for Income Taxation» (BEFIT) θεσπίζει ένα νέο, ενιαίο σύνολο κανόνων για τον καθορισμό της φορολογικής βάσης των ομίλων εταιρειών με στόχο: α) να μειώσει το κόστος συμμόρφωσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη και β) να διευκολύνει τις εθνικές φορολογικές αρχές να προσδιορίσουν τους οφειλόμενους φόρους. Η υιοθέτηση των νέων κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους φορολογικής συμμόρφωσης, έως και κατά 65%, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες:
- Η φορολογική βάση εταιρειών μελών του ίδιου ομίλου θα υπολογίζεται σύμφωνα με ένα ενιαίο σύνολο κανόνων.
- Οι φορολογικές βάσεις όλων των μελών του ομίλου θα συγκεντρώνονται σε μία ενιαία φορολογική βάση.
- Για κάθε εταιρεία μέλος του ομίλου θα υπολογίζεται ένα ποσοστό της συνολικής φορολογικής βάσης σύμφωνα με το μέσο όρο των φορολογητέων αποτελεσμάτων κατά τα τρία προηγούμενα οικονομικά έτη.
Με την παραπάνω πρόταση επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η ιδιαιτέρως δαπανηρή φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων λαμβάνοντας υπόψη ότι εφαρμόζονται 27 διαφορετικά εθνικά φορολογικά συστήματα. Το γεγονός αυτό αποθαρρύνει τις διασυνοριακές επενδύσεις στην Ε.Ε., θέτοντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός Ε.Ε.
Η πρόταση βασίζεται στη διεθνή φορολογική συμφωνία των ΟΟΣΑ/G20 για ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας και στην Οδηγία του δεύτερου πυλώνα ( Pillar II) που εκδόθηκε στα τέλη του 2022. Αντικαθιστά τις προτάσεις της Επιτροπής για την Κοινή Βάση Φορολογίας Εταιρειών και την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών, οι οποίες αποσύρθηκαν. Οι νέοι κανόνες θα είναι υποχρεωτικοί για ομίλους που δραστηριοποιούνται εντός της Ε.Ε. με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και εφόσον η τελική μητρική οντότητα κατέχει τουλάχιστον το 75% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των δικαιωμάτων που παρέχουν δικαίωμα επί των κερδών. Οι μικρότεροι όμιλοι εφόσον καταρτίζουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις μπορούν να εφαρμόζουν τους κανόνες προαιρετικά. Η πρόταση Οδηγίας περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με το συμψηφισμό των ζημιών σε διασυνοριακό επίπεδο, τη φορολογική μεταχείριση των ανείσπρακτων οφειλών/επισφαλών απαιτήσεων και τη μέθοδο υπολογισμού απόσβεσης των πάγιων περιουσιακών στοιχείων για κάθε εταιρεία μέλος του ομίλου.
Η εν λόγω πρωτοβουλία περιλαμβάνει επίσης πρόταση εναρμόνισης των κανόνων και διασφάλισης κοινής προσέγγισης στα θέματα της ενδοομιλικής τιμολόγησης με στόχο να αυξηθεί η φορολογική ασφάλεια, να μετριαστούν οι δικαστικές προσφυγές και αποφευχθεί ο κίνδυνος διπλής φορολόγησης.
Εφόσον οι προτάσεις εγκριθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2028 (για την BEFIT) και από την 1η Ιανουαρίου 2026 (για την πρόταση σχετικά με την ενδοομιλική τιμολόγηση).
Αναζητήστε εδώ το Δελτίο Τύπου της Ε.Ε.
Αναζητήστε εδώ την πρόταση Οδηγίας