Για ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον
Άρθρο κας Κατερίνας Δασκαλάκη, Senior Advisor Εργασιακών Σχέσεων, ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, στη Ναυτεμπορική
Είναι αδιαμφισβήτητο το μέγεθος της επιρροής της τεχνολογικής προόδου, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της κλιματικής αλλαγής και της δημογραφικής γήρανσης στη διαφοροποίηση και μεταστροφή του εργασιακού περιβάλλοντος προς μια ψηφιοποιημένη και σύγχρονη λειτουργία.
Σε μία ανοικτή οικονομία, όπως είναι η ελληνική, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές περιβάλλον, όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οργάνωση και στην άσκηση των εργασιακών καθηκόντων, στην ανάδυση νέων μορφών απασχόλησης και επιχειρηματικής οργάνωσης, στην αναθεώρηση/ επικαιροποίηση / δημιουργία νέων επαγγελμάτων και στην επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επακατάρτισης των εργαζομένων.
Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον με αυξημένη αβεβαιότητα, τόσο ως προς το ενεργειακό κόστος, τις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορικών, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τη μεταβαλλόμενη οικονομική αστάθεια, τα εργασιακά θέματα παραμένουν ένα πεδίο έντονων ανησυχιών ανάμεσα στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων και ανεξαρτήτως μεγέθους και προσανατολισμού.
Οι επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να διαχειριστούν τις αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος και την τεχνολογική εξέλιξη, διατηρώντας παράλληλα την ανθεκτικότητα και τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα.
Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ευέλικτου και λειτουργικού εργασιακού περιβάλλοντος, είναι, και οφείλει να είναι, κοινός στόχος επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτείας.
Χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο προσανατολισμένο και ευθυγραμμισμένο με τα διεθνή εργαλεία και πρότυπα, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας που έχει κυρώσει η χώρα μας και τις Διεθνείς Συστάσεις. Ένα νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Οι εργασιακοί κανόνες της νέας εποχής πρέπει να προάγουν την εργασία στη βάση της παραγωγικότητας, της ευελιξίας και της ανθρωποκεντρικότητας. Χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αφορούν στην οργάνωση του χρόνου εργασίας προηγούμενων δεκαετιών πρέπει να αρθούν. Είναι απαραίτητο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα και απαιτούν ευελιξία και συνεχή προσαρμοστικότητα.
Χρειαζόμαστε, παράλληλα, ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, θα δίνει έμφαση στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, στην έγκαιρη και αποτελεσματική προσαρμογή τους στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών βελτίωσης και επιβράβευσης της παραγωγικότητας.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές (όπως είναι το νέο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και η σταδιακή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας) είναι σημαντικό να υλοποιηθούν και να προσαρμοστούν στις διαφορετικές ανάγκες των επιχειρήσεων (ανάλογα με τον κλάδο, το μέγεθος, το βαθμό ενσωμάτωσης της τεχνολογίας, τις ειδικότητες, κοκ) χωρίς σημαντικά επιπλέον κόστη και αχρείαστα γραφειοκρατικά βάρη, ειδικά στις μικρότερες και λιγότερο οργανωμένες επιχειρήσεις. Στόχος όλων οφείλει να είναι η τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφενός, και η μείωση της αχρείαστης γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας αφετέρου. Βασικό ζητούμενο παραμένει η δημιουργία του απαραίτητου Help desk στο Υπουργείο Εργασίας.
Η σημαντικότερη αλλαγή του ψηφιακού μετασχηματισμού που κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν πιο άμεσα και αποτελεσματικά κατά τα τελευταία χρόνια, η εξ’ αποστάσεως εργασία και ειδικότερα η τηλεργασία, καθώς και η υβριδική οργάνωση της εργασίας, τείνει να γίνει κανονικότητα για τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής, το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να διασφαλίσει, παράλληλες με τις δικλείδες ασφαλείας, και την απαραίτητη ευελιξία, στην οποία πλέον αποτελεσματικά μπορούν να καταλήξουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους τους.
Ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον πρέπει να περιλαμβάνει τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία και τις τεχνολογίες, τη σύγχρονη οργάνωση εργασίας, την κουλτούρα, την τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας και τη συνεχή κατάρτιση των εργαζομένων αλλά και των ίδιων των εργοδοτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε συστηματικά στον ΣΕΒ, μέσω τεκμηριωμένου και εποικοδομητικού κοινωνικού διαλόγου, για ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και ποιοτικές, βιώσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.