ΣΕΒ: Ζητούμενη η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς πρόσθετα βάρη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
(ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ) ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τοποθέτηση κας Κατερίνας Δασκαλάκη, Senior Advisor, Labour Relations, ΣΕΒ, στο Κεφάλαιο
Το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση περιέχει θετικά εκσυγχρονιστικά στοιχεία, όπως η κύρωση 2 Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας (της 190 και της 187) και την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ 2019/1158. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν να ευθυγραμμίσουν την εθνικό εργασιακό πλαίσιο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, και σε πολλές περιπτώσεις μέσω της υπέρβασής τους, να προωθήσουν την ισότητα και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλά προβληματικά σημεία και αρκετές διατάξεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ασάφειες, έχουν νομικά και ερμηνευτικά προβλήματα και προκαλούν πρόσθετο διοικητικό βάρος που είναι ασύμβατο με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής, το οποίο θα λειτουργήσει τόσο εις βάρος των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η πρόταση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το προτεινόμενο πλαίσιο για την τηλεργασία και οι ριζικές αλλαγές στο δίκαιο της καταγγελίας της αορίστου χρόνου σύμβασης εργασίας.
Η εργασιακή μεταρρύθμιση οφείλει να συμβάλλει στη βελτίωση του εργασιακού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, χωρίς, όμως, να επιφέρει πρόσθετα άμεσα και έμμεσα οικονομικά και λειτουργικά βάρη στις επιχειρήσεις και ειδικά στις μικρομεσαίες, που επηρεάζουν σημαντικά τη δυνατότητά τους να παραμένουν παραγωγικές, αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές.