Σύγχρονες δεξιότητες για ανταγωνιστικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη
Άρθρο κας Ντόρας Οικονόμου, Διευθύντριας Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ΣΕΒ, στο Skai.gr
Η ραγδαία εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η συνεχής διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού φέρνει ριζικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο των επιχειρήσεων και στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, η έλλειψη δεξιοτήτων αποτελεί για τις επιχειρήσεις βασική πρόκληση για βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. 8 στις 10 όμως δυσκολεύονται να βρουν το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζονται. Κριτική σκέψη, προσαρμοστικότητα, συνεργασία, ομαδικό πνεύμα, ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες είναι μερικές από τις ελλείψεις που ο κόσμος της εργασίας αναζητά να καλύψει, σήμερα, στην Ελλάδα.
Παρά τις πρόσφατες σημαντικές προσπάθειες αναδιοργάνωσης, ενίσχυσης και συγχρονισμού με την υπόλοιπη Ευρώπη, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας συνεχίζει να απέχει από τη δημιουργία αρκετών αποφοίτων, με ικανότητα να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες σε επαγγέλματα και ειδικότητες.
O ΣΕΒ, σε διαρκή συνεργασία και διάλογο με τα μέλη του, αναγνώρισε νωρίς τις προκλήσεις αυτές, ανέπτυξε και συνεχίζει να εφαρμόζει δυναμικά από το 2020, σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
Συνεργαστήκαμε στενά με τη δημόσια διοίκηση σε σειρά θεμάτων όπως την αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων και πετύχαμε τη συμμετοχή σε όργανα διοίκησης όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τα Περιφερειακά Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ). Μετά από πρόταση του ΣΕΒ εισήχθη ο θεσμός των Κλαδικών Συμβουλίων Δεξιοτήτων, η θέσπιση των Βιομηχανικών Διδακτορικών καθώς και της Επαγγελματικής Σχολής Κατάρτισης στο Πέραμα, με ειδικότητες που αφορούν στις επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
Πρόσφατα, εκπονήσαμε επαγγελματικά περιγράμματα για 29 κρίσιμα επαγγέλματα της βιομηχανίας, εισάγοντας τις απαιτούμενες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.
Αναγνωρίζοντας ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί κρίσιμη δεξιότητα, απολύτως απαραίτητη στην επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη των νέων αλλά και καθενός μας, στηρίζουμε από τα πρώτα βήματα το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης του Junior Achievement (JA) και συνεχίζουμε με ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του θεσμού (Inspirational και Εθελοντές Μέντορες κλπ.). Με τους ωφελούμενους των προγραμμάτων να είναι σχεδόν 130.000, φέτος ο ΣΕΒ ανακοίνωσε επιπρόσθετη οικονομική στήριξη για τα επόμενα χρόνια, μέσω του προγράμματος με τίτλο «Οδυσσέας Κυριακόπουλος», στη μνήμη του οραματιστή πρώην προέδρου του ΣΕΒ, που συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του JA, καθώς και την εισαγωγή διακριτού Βραβείου Βιωσιμότητας.
Η προτίμηση των μαθητών για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση έναντι της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πολλές ευκαιρίες απασχόλησης, οδηγεί πολλούς αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να εργάζονται σε θέσεις χαμηλότερου επιπέδου ζητούμενων προσόντων ενώ ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Για τον λόγο αυτό, από το 2022, δημιουργήσαμε το «Skills4Jobs». Η μοναδικότητα του προγράμματος έγκειται στην ολοκληρωμένη προσέγγισή του: με αφετηρία τη διάγνωση των αναγκών των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και για συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, σχεδιάζουμε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για ήπιες και τεχνικές δεξιότητες, επαγγελματική συμβουλευτική, και τελικά, απασχόληση. Στο πλαίσιο του «Skills4Jobs» έχουν, ήδη, εκπαιδευτεί πάνω από 150 νέοι και νέες σε ειδικότητες από ηλεκτρολόγος αυτοματιστής μέχρι στέλεχος εξαγωγών. Η δράση διευρύνεται με νέες ειδικότητες και διαδρομές απασχόλησης για 4,200 νέους σε όλη την Ελλάδα.
Ο ΣΕΒ δημιούργησε πλαίσιο συνεργασίας με πολλά πανεπιστήμια μέσω υπογραφής μνημονίων με 8, με περισσότερες από 25 διαλέξεις υψηλόβαθμων στελεχών σε φοιτητές, 50 συναντήσεις επιχειρήσεων με ομάδες ερευνητών, συμμετοχή σε Ημέρες Καριέρας. Παράλληλα, πετύχαμε 10 πανεπιστημιακά τμήματα να λάβουν δωρεάν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για την εξοικείωση των φοιτητών. Η αναγνώριση της προσπάθειας ήρθε το 2023 με την πρόσκληση για πρώτη φορά του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ στη σύνοδο των πρυτάνεων.
Τέλος, αναγνωρίζοντας την αξία δια βίου μάθησης, συνεχίζουμε για 8η χρονιά να επενδύουμε στην πρωτοβουλία ΣΕΒ-ALBA «ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ», με σεμινάρια για τις σύγχρονες επιχειρηματικές προκλήσεις, με υποτροφίες σε για μεταπτυχιακές σπουδές, και μέσω του Κέντρου Αριστείας για τη Δημιουργική Ηγεσία. Την τελευταία τετραετία, οι συμμετοχές στα σεμινάρια για στελέχη επιχειρήσεων είναι πάνω από 1.250, έχουν δοθεί 33 υποτροφίες και έχουν οργανωθεί 19 εκδηλώσεις του Κέντρου Αριστείας για τη Δημιουργική Ηγεσία, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει με φυσική παρουσία ή μέσω live streaming περίπου 6.500 άτομα, συνολικά.
Για την ανάπτυξη γνώσης και την καλλιέργεια δεξιοτήτων χρειάζεται να μαθαίνουμε, να «ξεμαθαίνουμε», και να ξαναμαθαίνουμε, ώστε να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα στις εξελίξεις, και να προχωράμε μπροστά. Ο ΣΕΒ στέκεται πάντα κοντά στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία σε αυτό τον κύκλο εξέλιξης.