Συνέντευξη του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», 14/6/2015

«Κλείστε τη συμφωνία και εμείς είμαστε εδώ να επενδύσουμε»

Με τίτλο «Κλείστε τη συμφωνία και εμείς είμαστε εδώ να επενδύσουμε» δημοσιεύθηκε συνέντευξη του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, «ο κ. Κωσνταντίνος Μπίτσιος μετακόμισε από το διευθυντικό πόστο στο γραφείο της Προεδρίας με τον Κάρολο Παπούλια στον ΣΕΒ. Ο ρόλος του Αντιπροέδρου αποτελεί πρόκληση τόσο λόγω της ιδιαιτερότητας της περιόδου όσο και επειδή έχει τεθεί ως στόχος η αναβάθμιση της λειτουργίας του συνδέσμου, προκειμένου να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα. Τις νέες προκλήσεις από το νέο του αντικείμενο περιγράφει στη συνέντευξη που ακολουθεί».

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΕΒ στην παρούσα φάση της ελληνικής οικονομίας;

Κ. Μπίτσιος: Οι προτεραιότητες του ΣΕΒ είναι ουσιαστικά οι προτεραιότητες των παραγωγικών επιχειρηματικών δυνάμεων. Αυτών που προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες να παραμείνουν στη χώρα μας, να επενδύσουν και να επιβιώσουν. Στη φάση που βρισκόμαστε, με την ύφεση να μας ξαναχτυπάει την πόρτα, προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε την κυβέρνηση να κλείσει μία βιώσιμη συμφωνία με τους δανειστές. Προϋπόθεση για οτιδήποτε είναι να διαλυθεί το κλίμα της αβεβαιότητας που σκοτώνει την οικονομία. Μόνο τότε θα καταστεί δυνατόν να αδράξουμε τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν, μεταξύ των οποίων το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και να τονώσουμε τη ρευστότητα της οικονομίας με την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ. Το είπε ξεκάθαρα και ο Πρόεδρός μας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, παρουσία του Πρωθυπουργού, των ηγετών ευρωπαϊκών επιχειρηματικών συνδέσμων και μελών της κυβέρνησης: Κλείστε τη συμφωνία και εμείς είμαστε εδώ να επενδύσουμε, να στηρίξουμε έμπρακτα. Αυτό εξάλλου επιβάλλει και ο ρόλος μας ως κοινωνικού εταίρου. Επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με ένα νέο, αναπτυξιακό πνεύμα που δίνει χώρο στην προώθηση και προσέλκυση επενδύσεων, στην παραγωγικότητα και βεβαίως στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και ελπίζω πως όταν θα δημοσιευθεί αυτή η συνέντευξη να έχουμε συμφωνία ή τουλάχιστον να έχει δρομολογηθεί η σύναψή της.

Δημοσιογράφος: Τι περιμένει ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση και σε ποιους τομείς;

Κ. Μπίτσιος: Με δυο λόγια, σταθεροποίηση της οικονομίας και μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τη χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης και εξυγίανσης. Προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση είναι, όπως προανέφερα, η αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων με μια λύση που θα είναι βιώσιμη. Με τη συμφωνία θα εξασφαλισθεί χρηματοδότηση, ώστε να σταματήσει η αποστράγγιση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, θα σταματήσει η αιμορραγία του τραπεζικού συστήματος, η φυγή κεφαλαίων και το πάγωμα της αγοράς. Βέβαια αυτά δεν αρκούν. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε θεσμούς και διαδικασίες που κρατούν το κράτος και την οικονομία δέσμιους ενός αντιπαραγωγικού μοντέλου που τρέφει αδικίες, συντηρεί πελατείες και κάστες, αδιαφορεί για όσους παράγουν και θέλουν να προκόψουν με την αξία τους. Είναι πολιτικές που καταλήγουν σε βάρος των πολιτών. Είναι εξωφρενικό να έχει περάσει από πάνω μας ένα τσουνάμι λιτότητας και ύφεσης και το 92% του ΑΕΠ μας να προέρχεται από κατανάλωση, οι εξαγωγές να ασθμαίνουν, οι συνεπείς να στραγγίζονται φορολογικά και λιγότερο από το 1/3 των Ελλήνων να συντηρεί τα υπόλοιπα 2/3. Κάτι δεν πάει καλά. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, να αξιοποιήσει δηλαδή τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή, η λύση δεν είναι να αυξάνουμε τους φόρους σε όσους ήδη πληρώνουν και να επιβραβεύουμε διαχρονικά τους ασυνεπείς με ειδικές ρυθμίσεις. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία και να επινοήσουμε έξυπνους τρόπους για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Εάν προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, η αλλαγή θα είναι εντυπωσιακή. Το πιστεύουμε και γι’ αυτό καταθέσαμε στην κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματική ‘Χάρτα Ανάπτυξης’ με 82 παρεμβάσεις σε τομείς-κλειδιά. Από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε για να κάνουμε πράξη τη δυνατότητα. Η βούλησή μας, όμως, δεν αρκεί. Τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να έχουν ευήκοα ώτα για να αξιοποιηθούν οι θετικές προθέσεις όσων θέλουν και μπορούν να ανατάξουν την πραγματική οικονομία.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι συνθήκες που ισχύουν στις σχέσεις των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ με τους εργαζομένους τους; Ποια είναι τα μοντέλα καθορισμού των αμοιβών και που προσδιορίζεται το μέσο επίπεδό τους;

Κ. Μπίτσιος: Οι οργανωμένες ελληνικές επιχειρήσεις, τις οποίες και εκπροσωπεί ο ΣΕΒ, στηρίζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο στο καλά αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό, στη διαρκή εκπαίδευσή του και φυσικά στη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα της εργασίας. Διεθνείς οίκοι που καταγράφουν αυτά τα μεγέθη στην ελληνική αγορά εργασίας, αναφέρουν ότι ο μέσος μικτός μισθός στις εταιρίες-μέλη μας κινείται στα 950-1200 ευρώ/μήνα για τον ανειδίκευτο εργαζόμενο. Έχουμε άλλωστε δηλώσει, κατ’ επανάληψη, ότι η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό ελάχιστα αφορά τις καλά οργανωμένες επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΣΕΒ. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι στο πεδίο των μισθών και της ανταγωνιστικότητας της εργασίας πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ο ΣΕΒ τάσσεται σταθερά υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας που διασφαλίζει ότι η παραγωγικότητα θα αυξάνει ταχύτερα από την αύξηση των μισθών. Η κατοχύρωση αυτής της ευελιξίας είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, χωρίς την οποία δεν νοείται αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου. Αμοιβές που ξεπερνούν την αντοχή των επιχειρήσεων οδηγούν σε αποεπένδυση, σε ανεργία και σε ύφεση. Είναι προφανές ότι εάν ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας δεν αντέχουν αυξήσεις μισθών, αυτές δεν πρόκειται να είναι βιώσιμες ακόμα και εάν νομοθετηθούν. Στον ΣΕΒ υποστηρίζουμε πως την περίοδο αυτή, περισσότερο από ποτέ, οι κοινωνικοί εταίροι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μείζονα πρόκληση. Καλούμαστε να ανανεώσουμε το περιεχόμενο του κοινωνικού διαλόγου με θέματα που ξεφεύγουν από το στενό μισθολογικό πλαίσιο. Έχει κρίσιμη σημασία για όλους να βελτιωθεί η παραγωγικότητα της εργασίας. Να κάνουμε, δηλαδή, υπό τις ασφυκτικές συνθήκες της κρίσης, αυτό που αποφύγαμε τα χρόνια της ευημερίας: Να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα μας που θα στηρίζεται αφενός στις πολλές και καλές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να δείξουμε εμπιστοσύνη και να προσέλθουμε όλοι στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς δογματισμούς και με έναν κοινό στόχο, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσιογράφος: Πόσο κρίσιμος είναι ο χρόνος για σύναψη συμφωνίας με τους πιστωτές και ποιοι είναι οι βασικοί άξονες για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη;

Κ. Μπίτσιος: Η συμφωνία έχει καθυστερήσει και η πάροδος του χρόνου σε συνθήκες αβεβαιότητας προκαλεί βλάβες στην οικονομία και στην κοινωνία. Ούτε λόγος να γίνεται για δάνεια σε επιχειρήσεις, για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα. Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο συσσωρεύει χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι προβλέψεις για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2015 έχουν όλες αναθεωρηθεί προς τα κάτω, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί γύρω στο 2%. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες θα κλείσει η διαπραγμάτευση και η συζήτηση θα μετατοπιστεί στο πως θα επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Όσο για τους όρους αυτής της ανάκαμψης, δεν χωρά αμφιβολία ότι έχει να κάνει με βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την αύξηση της παραγωγικότητας, την κατάρτιση των εργαζομένων, τον εκσυγχρονισμό της κοινωνικής προστασίας, μία κοινωνικά δίκαιη φορολόγηση χωρίς έκτακτο χαρακτήρα, την αναβάθμιση της ποιότητας και της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης και φυσικά με την αποτροπή κάθε πισωγυρίσματος στην εκπαίδευση. Είναι επιζήμιο οι πολιτικές σε κρίσιμους τομείς να προχωρούν με προσωπικές πολιτικές και οι πολίτες να καθίστανται πειραματόζωα. Σε κάποιους τομείς, όπως στην παιδεία και την υγειά απαιτείται εθνική πολιτική. Με λίγα λόγια, το κλειδί της επιτυχίας αλλά και της αποτροπής μιας νέας κρίσης στο μέλλον, είναι να θωρακίσουμε τη χώρα μας με σύγχρονους θεσμούς που υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη, προάγουν την επιχειρηματικότητα, αλλά και εγγυώνται ότι κανείς δεν θα είναι υπεράνω του νόμου. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, όπως προανέφερα, οι οργανωμένες επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΣΕΒ δηλώνουν παρούσες και είναι έτοιμες να επενδύσουν. Υπάρχουν δεκάδες ώριμα επενδυτικά σχέδια, από Έλληνες και ξένους, ύψους δισεκατομμυρίων, που περιμένουν ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον εντός της Ευρωζώνης για να υλοποιηθούν. Υπάρχουν σχέδια κατασκευής εργοστασίου μεταλλουργίας για αμαξώματα αυτοκινήτων και αεροπλάνων, υδροπονικές μονάδες παραγωγής αγροτικών προϊόντων, υποθαλάσσια σύνδεση ηλεκτροδότησης των νησιών, προώθηση της ηλεκτρονικής διαχείρισης των συναλλαγών, κέντρα αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων (Logistics), ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων, κατασκευή υποδομών για εξυπηρέτηση νέων μορφών τουρισμού.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ