Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΒ με θέμα: “Τι είπα και τι θα λέω στον Πρωθυπουργό”, στην Βραδυνή της Κυριακής, 9/6/2018
Το σωστό! Η Ελλάδα τον Αύγουστο γυρίζει σελίδα, «αποφοιτά» επιτέλους από τα μνημόνια, έστω και με χαμηλούς βαθμούς και φυσικά υπό μεταμνημονιακή επιτήρηση. Γνωρίζετε πολύ καλά τις ενστάσεις μου προς την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική της υπερφορολόγησης. Όμως ταυτόχρονα αναγνωρίζω τις μεγάλες προσωπικές υπερβάσεις που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας για να ολοκληρώσει σε ένα χρόνο 3 δύσκολες αξιολογήσεις. Εσείς που είστε έμπειρος στον χώρο του οικονομικού ρεπορτάζ θα θυμάστε ότι σε αντίστοιχες περιστάσεις, ως Πρόεδρος του ΣΕΒ, έχω δώσει θερμά συγχαρητήρια και στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο, επειδή μας κράτησαν στο Ευρώ και την Ευρώπη. Ο ΣΕΒ δεν κομματίζεται. Ρόλος του είναι να συμβουλεύει τις κυβερνήσεις να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις και να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που γενούν θέσεις εργασίας. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι τον Αύγουστο μας δίνεται η ευκαιρία να σταματήσουμε τη συνεχή ανακύκλωση της εσωστρέφειάς μας και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας.
Σίγουρα είμαστε εναντίον της χωρίς προϋποθέσεων επεκτασιμότητας όπως φοβούμαστε ότι μπορεί να γίνει μετά τον Αύγουστο! Είμαστε βέβαια υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν διατυπώνονται από αυτούς που πράγματι εργάζονται. Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι το να επεκτείνονται στο σύνολο ενός κλάδου, οι συλλογικές συμβάσεις που προκύπτουν από διαπραγματεύσεις με σωματεία “μαϊμούδες” και σωματεία σφραγίδες ή από κακές διαιτητικές αποφάσεις είναι παράλογες. Δημιουργούν μεγάλες στρεβλώσεις στην οικονομία, πλήττουν πρωτίστως τις πιο αδύναμες επιχειρήσεις και επιπλέον τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Σας διαβεβαιώ ότι μια επιχείρηση μπορεί να διαπραγματευτεί ισότιμα και ρεαλιστικά με τους εργαζόμενους της και να έχει μία σύμβαση εργασίας που να εξασφαλίζει καλά εισοδήματα στους εργαζόμενους. Πρώτος στόχος είναι η επιχείρηση να είναι παραγωγική και ανταγωνιστική, να παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Και αυτό σας διαβεβαιώ είναι προς το συμφέρον και των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση σήμερα προωθεί ένα σύστημα για τις συλλογικές συμβάσεις που δεν λαμβάνει υπόψιν την παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τα εργατικά σωματεία που κατά πλειοψηφία είναι κομματικά καθοδηγούμενα, στο τέλος θα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν μονομερώς στη Διαιτησία και να εξασφαλίζουν αυξήσεις πιθανόν εκτός των δυνατοτήτων της επιχείρησης, όπως συνέβαινε πριν την κρίση. Είναι παράλογο, σήμερα το 2018, ο υπουργός να καθορίζει μισθούς οριζόντια, να μην υπολογίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, περιοχής ή κάθε επιχείρησης και να προσπαθεί να φέρει τη χώρα σε έναν μη ανταγωνιστικό ορισμό των αμοιβών, όπως συνέβαινε τη δεκαετία του 2000. Αυτό ήταν η αιτία που έφερε την οικονομία μας στην κρίση ανταγωνιστικότητας. Γι’ αυτό ζητάμε ως κοινωνικοί εταίροι ουσιαστική και όχι προσχηματική διαβούλευση με το Υπουργείο για αυτά τα θέματα αλλά και ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω τριμερούς διαλόγου.
Ναι αλλά εσείς δώσατε συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό που μας βγάζει από τα Μνημόνια.
Και καλά έκανα, όπως σας εξήγησα στην αρχή της συνέντευξης. Πρέπει να ξεκολλήσουμε από τις ετικέτες και τα ψευδεπίγραφα συνθήματα. Η χώρα πέρασε 8 δύσκολα χρόνια. Καταφέραμε και γλυτώσαμε τη συντριβή, πετύχαμε κάποιες μεταρρυθμίσεις που στο παρελθόν ήταν δύσκολο να τις αποδεχθούμε. Έχουμε νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά και παράγουμε πλέον πλεονάσματα.
Σωστά, κι αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Έχουμε βέβαια αρκετές θετικές εξελίξεις. Έχουμε ισοσκελίσει το εξωτερικό μας ισοζύγιο. Είναι θετικό το γεγονός αλλά οφείλεται κυρίως στον Τουρισμό. Το εμπορικό μας ισοζύγιο παραμένει ελλειμματικό. Έχουμε βελτιώσει ορισμένες επιδόσεις μας στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Το έλλειμα όμως ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, παραμένει μεγάλο. Έχουμε κάνει επίσης σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στην αγορά εργασίας, στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα κατάφερε κι έμεινε ζωντανή μέσα από την κρίση. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη. Στο Ασφαλιστικό, στη Δημόσια Διοίκηση, στη χωροταξία, στις αδειοδοτήσεις, στη δικαιοσύνη, στην απελευθέρωση των αγορών. Δεν υπάρχει χρόνος για μεμψιμοιρίες και διαρκή προσκόλληση στις ετικέτες του παρελθόντος…
Προφανώς! Εμείς στον ΣΕΒ διεκδικούμε λόγο και συμμετοχή στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Όλοι μιλούν για την Ανάπτυξη και αγνοούν ότι κατ’ αρχή η ανάπτυξη, συνδέεται άμεσα με τις κατευθύνσεις και τους πόρους που δίνονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν ουσιαστικά στον σχεδιασμό του. Στη γειτονική μας Ιταλία για παράδειγμα, με τα τόσα πολιτικά προβλήματα, κατάφεραν να συνεργαστούν η Πολιτεία με την Ακαδημαϊκή και την Επιχειρηματική κοινότητα και έθεσαν νέους στόχους για 4η βιομηχανική επανάσταση: Αποφάσισαν αύξηση κατά 100% της τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και την εκπαίδευση 1.400 διδακτόρων, 3.000 διευθυντικών στελεχών, 200.000 φοιτητών, σε συνθήκες της οικονομίας του μέλλοντος.