Τα διλήμματα της επανεκκίνησης και του επανασχεδιασμού της οικονομίας – Άρθρο κ. Κώστα Σφακάκη, Συμβούλου Διοίκησης ΣΕΒ για φορολογική πολιτική, στο Βήμα της Κυριακής, 13/9/2020
Η εθνική οικονομία και ως μέρος της η επιχειρηματική ζωή στη χώρα μας αντιμετωπίζει έντονα τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας. Τα έως σήμερα σημαντικά υποστηρικτικά μέτρα από πλευράς του κράτους και της ΕΕ έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην κατ’ αρχήν αντιμετώπιση των σοβαρών υγειονομικών, οικονομικών, και ευρύτερα κοινωνικών προβλημάτων, όλα δημιούργημα της αναπάντεχης πανδημίας.
Η παρατεταμένη ωστόσο περίοδος του COVID 19 είναι απολύτως φυσικό να καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο του κάθε μορφής βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου οικονομικού σχεδιασμού.
Από τις μέχρι σήμερα σχετικές με το Ευρωπακέτο των € 72 δις δημοσιεύσεις και συζητήσεις προκύπτει ότι προγραμματίζεται, για τα επόμενα 2-4 χρόνια, η επανεκκίνηση και ταυτοχρόνως ο επανασχεδιασμός και η επανακατεύθυνση της οικονομίας με τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στη βάση της πράσινης οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων τεχνολογιών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, και εξ ίσου σημαντικό, τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων σήμερα δομών της οικονομίας.
Θα θέλαμε να εστιάσουμε στο μεταβατικό στάδιο των 2-4 ετών, τα οποία θα ακολουθήσουν, έως την υλοποίηση του νέου παραγωγικού μοντέλου, και να τονίσουμε την επιτακτική ανάγκη της υποστήριξης, και των υπαρχόντων σημερινών δομών της οικονομίας μας, παρά τις πανθομολογούμενες γνωστές και σοβαρές στρεβλώσεις και αδυναμίες της. Ακούγεται, ίσως, «παράλογη» μια τέτοια σκέψη-πρόταση. Ας αναλογιστούμε όμως την σημερινή συμβολή τους σε δουλειές και εισοδήματα σημαντικών τομέων της εθνικής οικονομίας, κυρίως στην ενδοχώρα και τα νησιά και πόσο ευαίσθητη θα συνεχίσει να είναι η λειτουργία τους τα αμέσως επόμενα 2-3 χρόνια λόγω του Covid 19.
Θα αποτελούσε, εκτιμούμε, παραλογισμό κάτω από τις παρούσες συνθήκες, η μη παροχή των αναγκαίων σημαντικών κονδυλίων για τη στήριξη ζωτικών τομέων της οικονομίας, παρά τις στρεβλώσεις και τις αδυναμίες τους, έχοντας βεβαίως πάντα ως στόχο την ορθή τους λειτουργία το συντομότερο δυνατό.