“Τα κλειδιά της ανάπτυξης”, Άρθρο του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ κ. Άκη Σκέρτσου στην REALNEWS, 14/1/2018

Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, μια νέα σελίδα ανοίγει για την ελληνική οικονομία. Η έξοδος στις αγορές συνεπάγεται ενισχυμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το επενδυτικό κοινό και αυξημένη ευθύνη από το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση ώστε να μην πάνε στράφι οι θυσίες πολιτών και επιχειρήσεων. Η χώρα μας πρέπει ανά πάσα στιγμή να πείθει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η νομισματική σταθερότητα είναι αμετάκλητα εδραιωμένες κατακτήσεις και ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι σε μόνιμη τροχιά βελτίωσης. Παλινδρομήσεις σε πολιτικές του παρελθόντος που οδήγησαν στη διόγκωση του κράτους και έβλαψαν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα είναι καταστροφικές.

Οι προκλήσεις προς την ανωτέρω κατεύθυνση είναι πολλές και μεγάλες:

  • Υπερφορολόγηση, ασθενική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και δημοσιονομική πίεση αναπόφευκτα περιορίζουν τις δαπάνες για επενδύσεις και κατανάλωση. Όμως για να επιστρέψουμε σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χρειαζόμαστε ένα «επενδυτικό boom» που θα μειώσει την τεράστια αποεπένδυση που έχει υποστεί η Ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια –σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιούνται λιγότερες επενδύσεις κατά €40 δις σε σχέση με το 2007. Συνεπώς, η ενθάρρυνση μαζικών και καλών επενδύσεων απαιτεί γενναία και οριζόντια φορολογικά κίνητρα που θα κινήσουν το εγχώριο και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
  • Η πολιτεία έχει δεσμευθεί σε μόνιμη δημοσιονομική πλεονασματική διαχείριση από εδώ και στο εξής. Αυτό προϋποθέτει κατ’ ελάχιστον την κατάρτιση και υλοποίηση ενός προγράμματος αύξησης της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα, ώστε με λιγότερους πόρους να γίνει δυνατή η παροχή ικανοποιητικού επιπέδου δημοσίων αγαθών, ιδίως της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η υπερφορολόγηση της ιδιωτικής οικονομίας και να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της προς όφελος των εισοδημάτων και της απασχόλησης.
  • Για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία, η αγορά εργασίας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ευέλικτα, ώστε να μην μπαίνουν εμπόδια στην αναπτυξιακή διαδικασία. Τυχόν παλινόρθωση πρακτικών του παρελθόντος όσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα ανακόψει άρδην την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την απορρόφηση της κοινωνικά απαράδεκτης υψηλής ανεργίας που μαστίζει την ελληνική οικονομία. Ο ΣΕΒ, ως κοινωνικός εταίρος, προκρίνει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχείρησης, κάτω από την ομπρέλα κλαδικών συμφωνιών γενικών κατευθύνσεων, με τον κατώτατο μισθό στην οικονομία να προσδιορίζεται από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.
  • Τέλος, η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας απαιτεί την στροφή επενδυτικών πόρων προς τους βιομηχανικούς- κατά βάση- κλάδους της οικονομίας, που παράγουν και εξάγουν ή υποκαθιστούν εισαγωγές με ελληνικά προϊόντα. Η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου προϋποθέτει νέες και καινοτόμες ιδιωτικές επενδύσεις. Η ενίσχυσή τους απαιτεί την αποκατάσταση ικανοποιητικών και ανταγωνιστικών διεθνώς συνθηκών κερδοφορίας, μέσω της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουν στην αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, και ιδίως στην αδειοδοτική και χωροταξική διαδικασία εγκατάστασης επενδύσεων και των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης.
Καθώς η χώρα οδεύει προς καλύτερες μέρες, δεν πρέπει να λησμονούμε πως ό,τι έγινε μέχρι σήμερα κερδήθηκε με κόπους και θυσίες, κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων. Οι άνεργοι ψάχνουν για δουλειές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για έσοδα, που να διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Οι επιχειρήσεις θέλουν καλύτερες συνθήκες φορολογίας και χρηματοδότησης που να στηρίζουν την κερδοφορία τους και να τους επιτρέπουν να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Το κράτος ψάχνει για έσοδα για να χρηματοδοτεί τις συντάξεις και να εξυπηρετεί το χρέος. Η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από μια καλπάζουσα ανάπτυξη. Οι προοπτικές είναι ευνοϊκές. Ας τις αξιοποιήσουμε.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ