Τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας – Άρθρο του Κωνσταντίνου Μπίτσιου, Αντιπροέδρου του ΣΕΒ, στη Καθημερινή, 24/3/2020
Οι αποφάσεις για τον περιορισμό της πανδημίας που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες μας δίνουν πλέον καθαρή εικόνα για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσουμε και τις προσαρμογές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουμε. Πέρα, όμως, από τη δημόσια υγεία, o κορονοϊός επηρεάζει αρνητικά και την παραγωγική δραστηριότητα.
Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις καλούνται να διασφαλίσουν τη συνέχιση της οικονομικής τους δραστηριότητας και εν τέλει της επιβίωσης τους, οι δε εργαζόμενοι να προφυλάξουν τους ίδιους και τους οικείους τους. Η προσαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας με την τηλεργασία να αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό.
Η χρήση της τηλεργασίας απαιτεί ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών των επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας των δεδομένων. Ωστόσο, δεν είναι κοστοβόρα διαδικασία, καθώς σύγχρονα εργαλεία χαμηλού κόστους (cloud) ή/και δωρεάν (βασικές εφαρμογές τηλεργασίας) απαλύνουν σημαντικά τα κόστη προσαρμογής.
Η ενίσχυση της τηλεργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η οποία στη χώρα μας σημείωσε πτώση κατά 12% στα χρόνια της κρίσης. Τα οφέλη είναι σημαντικά και αμοιβαία για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte αλλά και του Eurofound της ΕΕ, τα κέρδη για τις επιχειρήσεις είναι ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα έως και 50%, να συμβάλει στην προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού νεότερων ηλικιών και να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα.
Στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο, ακολουθεί εν πολλοίς τα ευρωπαϊκά πρότυπα και είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό. Όμως, η προσαρμογή δυσκολεύεται από την πολυπλοκότητα και την ακαμψία του ισχύοντος εργατικού και φορολογικού δικαίου.
Ο κορονοϊός επέφερε μια απότομη, ραγδαία αύξηση της τηλεργασίας. Η εξ αποστάσεως εργασία είναι διαφορετική εργασία. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να μάθει πώς να κατανέμει τον χρόνο του, σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό. Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν πρόβλημα να συγκεντρωθούν στο σπίτι. Τα διοικητικά στελέχη θα κληθούν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα αντικειμενικά κριτήρια αποτελεσματικότητας και λιγότερο στα υποκειμενικά.
Η εμπειρία που θα αντλήσουμε θα μας δώσει μια καλύτερη εικόνα για τις δυνατότητες, αλλά και για τις αδυναμίες της εξ αποστάσεως εργασίας. Επίσης, για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ψηφιακής οικονομίας. Η Πολιτεία, καλείται να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε η υιοθέτηση των υπηρεσιών που αφορούν στο Δημόσιο να παρέχονται online και οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τεχνολογιών, εκπαιδεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό τους.