Tax Goes Digital: Μεταρρυθμίσεις στο πεδίο του ΦΠΑ & της ανταλλαγής πληροφοριών στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού
Δημήτρης Χρονόπουλος
Tax Manager, Grant Thornton, Greece
Γιώργος Καρόπουλος
Tax Senior, Grant Thornton, Greece
Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 23 Δεκεμβρίου 2022
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα τις επίσημες προτάσεις της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (VAT in the Digital Age, ViDA) και προχώρησε στην υποβολή προσχεδίου ευρωπαϊκής οδηγίας. Βασικοί στόχοι που καλείται να επιτύχει η αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ είναι η δραστική μείωση του ελλείματος ΦΠΑ το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2020 ανήλθε σε 93 δις. Ευρώ και η προώθηση της ψηφιοποίησης για τις επιχειρήσεις.
Σημαντική καινοτομία του νέου συστήματος ΦΠΑ αποτελεί η υιοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό πρότυπο ηλεκτρονικής
τιμολόγησης αναμένεται να γίνει αποδεκτό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ηλεκτρονική τιμολόγηση B2B. Παράλληλα, έχει ήδη αποφασισθεί η κατάργηση της απαίτησης για την προηγούμενη συναίνεση του λήπτη για την αποδοχή ηλεκτρονικών τιμολογίων επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να υιοθετούν ελεύθερα την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Μάλιστα, τονίζεται ότι η καθιέρωση σε κάποιες περιπτώσεις της ενιαίας εγγραφής ΦΠΑ για όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα από αυτά θα συμβάλλει στην μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων αφού θα ισχύει άπαξ εγγραφή στο ενιαίο Μητρώο ΦΠΑ με την εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων να λαμβάνει χώρα μέσω ενιαίας διαδικτυακής πύλης. Ισχυροί σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μείωση του ελλείματος ΦΠΑ θα καταστούν και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες καθώς πλέον θα οριστούν οι ίδιες υπεύθυνες για την είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμώντας τον ρόλο που διαδραματίζουν στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα οι διαχειριστές των ηλεκτρονικών πλατφορμών (βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενοικίασης μέσων μεταφοράς, παροχής υπηρεσιών και πώλησης αγαθών) έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση της 7ης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας (DAC 7). Οι διαχειριστές των ανωτέρω ηλεκτρονικών πλατφορμών θα αποστέλλουν στις Φορολογικές Αρχές κάθε χώρας τα στοιχεία των παρόχων, πωλητών αλλά και των συναλλαγών που εκτελούνται σε κάθε μία από αυτές.
Η χώρα μας, ακολουθώντας τις εξελίξεις, έχει εφαρμόσει εδώ και καιρό την τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε. «myDATA» ενώ σύντομα θα προσαρμοστούν τα αντίστοιχα συστήματα ώστε να καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση της δήλωσης ΦΠΑ και η θέσπιση του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής από το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το προσεχές χρονικό διάστημα θα φέρει νέες προκλήσεις στα πεδία της φορολογικής συμμόρφωσης και του φορολογικού ελέγχου. Η αξιολόγηση των υπαρχουσών διαδικασιών compliance, ο έγκαιρος προγραμματισμός των μεταρρυθμίσεων που θα απαιτηθούν αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού είναι μερικές από τις βέλτιστες πρακτικές που θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες να κερδίσουν το «στοίχημα» του ψηφιακού μετασχηματισμού στο πεδίο της φορολογίας.