Θετικές προσδοκίες, με έργα και πράξεις – Άρθρο Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ κ. Αλέξανδρου Χατζόπουλου στα Νέα του Σαββάτου, 7/9/2019
Στα αποψινά εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις υποσχέσεις που έδωσε πέρυσι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να τις παρουσιάσει ως κυβερνητικές δεσμεύσεις, που ήδη υλοποιούνται, μάλιστα με πρωτόγνωρη ταχύτητα.
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις, αφού φαίνεται ότι κατεβάζει ταχύτητα από την αρχή του χρόνου, λόγω των διεθνών εμπορικών εντάσεων και των τεχνολογικών ανταγωνισμών, αλλά και της εγχώριας υπερφορολόγησης. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,5% στο πρώτο μισό του έτους έναντι 1,9% σε όλο το 2018, με την ιδιωτική κατανάλωση να παραμένει στάσιμη σε σχέση με πέρυσι και με την δημόσια κατανάλωση να αυξάνει το β΄ τρίμηνο κατά 5,3%, κυρίως λόγω προεκλογικών παροχών. Με τις καθαρές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να έχουν αρνητική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ, κυρίως λόγω ταχείας αποκλιμάκωσης των εξαγωγών αγαθών και ενίσχυσης των εισαγωγών αγαθών, παρά τη θετική συμβολή του τουρισμού και τις επενδύσεις σε πάγια να έχουν σχεδόν μηδενική συμβολή, η αύξηση του ΑΕΠ το α’ εξάμηνο του 2019 αποδίδεται σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν στην αύξηση των αποθεμάτων, πιθανότατα λόγω της συσσώρευσης ημιτελών έργων και των αβεβαιοτήτων του εκλογικού κύκλου. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις επενδύσεις επιχειρήσεων σε πάγια, ο Μηχανολογικός εξοπλισμός αυξήθηκε το α’ εξάμηνο του 2019 κατά μόλις 3,1% έναντι 15,9% σε όλο το 2018 και ο εξοπλισμός Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κατά 1,1% από 16,8% αντιστοίχως.
Συνεπώς η νέα διακυβέρνηση επιβάλλεται να ενισχύσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, ανατρέποντας την υπερφορολόγηση και εγκαθιστώντας ένα φιλοεπενδυτικό πλαίσιο, για να οδηγηθεί η χώρα με σιγουριά σε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας. Υπάρχουν, ήδη, ενδείξεις ότι οι αγορές προσβλέπουν σε μια αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της Ελλάδας. Το μίγμα πολιτικής εστιάζεται όλο και περισσότερο στις ιδιωτικές επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας, που στηρίζει την απασχόληση και τους μισθούς σε μονιμότερη βάση.
Μια περίοδος αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας θα είναι η καλύτερη απάντηση σε μια πιθανή αποδυνάμωση του οικονομικού κλίματος διεθνώς, με αιχμές του δόρατος τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, για να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και αποταμίευση, τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να γίνει η ελληνική οικονομία διεθνώς πιο ανταγωνιστική.
Χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, σύγχρονες ψηφιακές, ενεργειακές, βιομηχανικές και μεταφορικές υποδομές, κίνητρα για επενδύσεις και διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ενόψει της ανάγκης για νέες δεξιότητες λόγω της τεχνολογικής επανάστασης. Οι προσδοκίες των πολιτών (δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης) για προκοπή και ανάταση της οικονομικής κατάστασης και των οικογενειακών προϋπολογισμών, βρίσκονται σήμερα στα υψηλά επίπεδα των αρχών της 10ετίας του 2000, όταν η Ελλάδα μπήκε στο Ευρώ. Αλλά και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων (δείκτης οικονομικού κλίματος) έχουν επιστρέψει στα υψηλά επίπεδα του 2007, πριν από την έλευση της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης και παγκόσμιας ύφεσης.
Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα επαληθεύσει, με έργα και πράξεις, τις ελπίδες του κόσμου για μια καλύτερη Ελλάδα. Και αυτό περιμένουμε να ακούσουμε απόψε στη Θεσσαλονίκη.