Το αναγκαίο άλμα στην οικονομία της καινοτομίας
Άρθρο κας Μάγκυς Αθανασιάδη, Διευθύντρια τομέα Καινοτομίας ΣΕΒ, στο Βήμα της Κυριακής
Η σημασία των πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας στην παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με εκθετικούς ρυθμούς. Τέτοιες εταιρείες δεν είναι μόνο οι τεχνολογικοί κολοσσοί, αλλά και όλες εκείνες οι πολυεθνικές σε τομείς πράσινης ενέργειας, βιοτεχνολογίας, νέων υλικών, κά, που καινοτομούν διαρκώς, επενδύουν στην εξέλιξη της επιστήμης, αξιοποιούν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και τελικά βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Οι εταιρείες αυτές επεκτείνονται γρήγορα σε ξένες αγορές προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων αγαθών και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Διαθέτουν υψηλό επίπεδο ψηφιοποίησης, προσλαμβάνουν και εκπαιδεύουν εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση, υιοθετούν καινοτόμα επιχειρηματικά και λειτουργικά μοντέλα και επιδεικνύουν αυξημένη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα.
Καθώς η δυναμική τους βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, αναζητούν ταλέντο σε όλο τον κόσμο και στήνουν κέντρα δεξιοτήτων, κέντρα έρευνας και καινοτομίας, data centers ή κέντρα αριστείας σε χώρες που διαθέτουν σημαντική δεξαμενή επιστημόνων και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και καλές τεχνολογικές υποδομές. Τα οφέλη που καρπώνονται οι χώρες υποδοχής δεν περιορίζονται μόνο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διοχέτευση κεφαλαίων στην εγχώρια οικονομία. Καθώς οι εταιρείες αυτές είναι τεχνολογικά υψηλού επιπέδου, μεταφέρουν σημαντική τεχνογνωσία μέσω συνεργασιών, σε εγχώριες επιχειρήσεις και την ερευνητική κοινότητα, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.
Η Ελλάδα έχει καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια να προσελκύσει παγκόσμιας εμβέλειας πολυεθνικές υψηλής τεχνολογίας, που την έχουν εμπιστευτεί διακρίνοντας επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η επένδυση της Microsoft για την δημιουργία ενός Data Center Region στην Αττική αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. σε βάθος δεκαετίας. Cisco, Pfizer, Deloitte επενδύουν σε κέντρα καινοτομίας. Ο όμιλος Volkswagen σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση θα μετατρέψουν την Αστυπάλαια στο πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου με ενεργειακή αυτονομία, ενώ οι γαλλικές εταιρείες Citroen και Vinci Energie επενδύουν στη δημιουργία ενός δεύτερου «πράσινου» νησιού που φαίνεται ότι είναι η Χάλκη. Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο επιστημονικής εξειδίκευσης που υπάρχει στην Ελλάδα, έχουν λειτουργήσει καταλυτικά. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μας να κάνει ένα άλμα προς την οικονομία της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Το επενδυτικό Συνέδριο “Reinventing Greece through Investments in Innovation” του ΣΕΒ
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος της καινοτομίας σε μια οικονομία του δικού μας μεγέθους μπορεί να αλλάξει τη μοίρα μας τα επόμενα δέκα χρόνια. Για να συνεχίσει τη θετική πορεία η Ελλάδα, θα πρέπει ιδιωτικός και δημόσιος τομέας να ενώσουν δυνάμεις και να δράσουν παράλληλα, ώστε να αρθούν τα εμπόδια και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εγκατάσταση περιφερειακών κέντρων πολυεθνικών υψηλής τεχνολογίας. Η επιτροπή καινοτομίας του ΣΕΒ εργάζεται εδώ και χρόνια σ’ αυτή την κατεύθυνση. Σε συνεργασία με την Accenture υλοποίησε τη μελέτη «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment» τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάζονται στο διαδικτυακό επενδυτικό Συνέδριο “Reinventing Greece through Investments in Innovation”, την 1η Δεκεμβρίου 2021 (για εγγραφές: https://www.linkedin.com/events/onlineconference-reinventinggre6853667954123452416/).
Στο Συνέδριο θα προβληθεί η υπάρχουσα εμπειρία διεθνών επενδυτών, θα συζητηθούν προτάσεις για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν και θα αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία που φέρνουν οι επενδύσεις στην καινοτομία.