Βιοποικιλότητα: Αναγκαία για την κοινωνία
Άρθρο κας Ντιάνας Γεωργακοπούλου, Γενικής Διευθύντριας, Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στη Ναυτεμπορική
Η συζήτηση για τη βιοποικιλότητα συχνά περιορίζεται στα πλαίσια του περιβαλλοντικού κινήματος. Ωστόσο, η βιοποικιλότητα είναι πολύ περισσότερο από ένα ζήτημα ηθικής. Αποτελεί ένα θέμα που αφορά την οικονομία, την κοινωνία και την επιβίωσή μας. Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές, πρέπει να δράσουμε τώρα για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Οι επιχειρήσεις έχουν έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι στενά συνδεδεμένες με τη φύση, αφού εξαρτώνται από αυτήν για την παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα σε έναν πλανήτη που έχει υποστεί καταστροφικές αλλαγές. Οι οικονομικές επιπτώσεις της απώλειας της βιοποικιλότητας, είναι όλο και πιο έντονες. Έχει εκτιμηθεί ότι η συνολική ετήσια αξία των υπηρεσιών του οικοσυστήματος έχει μειωθεί $5 τρις. από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Δεδομένων αυτών των στοιχείων το World Economic Forum στην Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων 2024 αναδεικνύει την απώλεια της βιοποικιλότητας ως μία από τις 10 κορυφαίες απειλές για την ανθρωπότητα, καθιστώντας σαφές ότι η διατήρηση του φυσικού μας κληρονομήματος είναι επιτακτική.
Τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο, εντείνονται οι προσπάθειες για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας. Πέρα από τον αναμενόμενο νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, η ΕΕ ετοιμάζει και ένα νέο πλαίσιο πιστοποίησης της αφαίρεσης άνθρακα, στοχεύοντας στην κλιμάκωση των σχετικών δραστηριοτήτων και στην καταπολέμηση του greenwashing, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδείξουν τη δράση τους σε αυτόν τον τομέα, μέσω έργων απορρόφησης άνθρακα που βασίζονται στη φύση.
Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο, το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» που ψηφίστηκε από τη Βουλή, δίνει κίνητρα και στις επιχειρήσεις για την προστασία των υδάτων, των δασών και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος. Παρόλα τα θετικά μέτρα που προβλέπονται, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο η παροχή κινήτρων δεν είναι αρκετή. Χρειάζονται επιπλέον μέτρα και πολιτικές που να συνδυάζουν κίνητρα για την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την ενίσχυση των επενδύσεων ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη ουσιαστικής προόδου στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη επιδεικνύει αυξημένη ευαισθησία έναντι της σημασίας της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και επιχειρεί ενεργά να εντοπίσει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Συμμετέχοντας ως ιδρυτικό μέλος στον οργανισμό «Business for Nature», δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές τους για τη φύση και τις σχετικές δεσμεύσεις τους. Επιπλέον, επηρεάζει τον παγκόσμιο διάλογο προς όφελος της φύσης, ενώ προωθεί πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση της προστασίας της βιοποικιλότητας στις επιχειρηματικές πρακτικές. Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), προετοιμάζεται για τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης, με κύριο θέμα την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την ενημέρωση των επιχειρήσεων σε θέματα κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας.