Βιώσιμη Ανάπτυξη: Με υπευθυνότητα, συνοχή & οργάνωση αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής!

Από την τοποθέτηση της κας Ιουλίας Τσέτη, μέλους ΔΣ του ΣΕΒ & πρόεδρος του Global Compact Network Hellas. στην Εφημερίδα των Συντακτών

Κάποτε ήταν ένας πλανήτης, κάποτε υπήρχαν 4 Εποχές του χρόνου, κάποτε μπορούσες να ξεχωρίσεις τη μυρωδιά των λουλουδιών και του βρεγμένου χώματος, και να δεις καθαρά τον βυθό της θάλασσας.
Θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα φθάσουμε σε μερικά χρόνια να μιλάμε σε παρελθοντικό χρόνο, όταν αναφερόμαστε στον πλανήτη Γη και στο οικοσύστημά μας.

Εάν η σοβαρή υγειονομική κρίση, μας δίδαξε την ετοιμότητα, την αλληλεγγύη, την οργάνωση, την ανάγκη για αυτάρκεια και επάρκεια της βιομηχανικής παραγωγής, τότε η κλιματική κρίση- και όχι αλλαγή, αυτή είναι παρελθόν πλέον- θα πρέπει να μας διδάξει την υπευθυνότητα, ατομική και συλλογική και τον σεβασμό στον πλανήτη μας, ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή. Και ακόμη, να μας διδάξει τη σύμπνοια και το κοινό όραμα, που δεν είναι άλλο, από το να εργαστούμε σκληρά και αποδοτικά, με στόχο την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές που βιώσαμε όλοι μας, και οι οποίες κατέστρεψαν περιουσίες και πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα γης, δεν πληγώνουν μόνο την κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία και την αγορά εργασίας. Πληγώνουν το μέλλον και αποτελούν τροφή για σκέψη, για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε στο εξής, ώστε να περισώσουμε ό,τι απέμεινε.

Και φυσικά δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές της Ελλάδας, είναι οι πλημμύρες στη Γερμανία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παντού.

Τον Αύγουστο, για πρώτη φορά, έπεσε βροχή και όχι χιόνι, στην κορυφή της Γροιλανδίας, ενώ σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά, βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την UNICEF! Οι ερευνητές διεθνώς υποστηρίζουν, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατέστησε εννέα φορές πιθανότερη την εμφάνιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων στη Δυτική Ευρώπη.

Επομένως, θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τα ακραία φαινόμενα, ως απότοκα της κλιματικής κρίσης…

Και είναι επίσης κάτι παραπάνω από βέβαιον, ότι οι προκλήσεις- οικονομικές, υγειονομικές, κλιματικές- θα συνεχίσουν να μας επισκέπτονται και να μας… εκπλήσσουν, συνεπώς, δεν θα πρέπει να μας βρίσκουν ανέτοιμους.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η σημασία της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης έχει επηρεάσει σημαντικά όλο τον πλανήτη – όχι μόνο όσον αφορά τον τρόπο ζωής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν την πολιτική τους, καθώς και την τακτική, με την οποία οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν λειτουργικά μοντέλα και σχεδιάζουν την στρατηγική τους.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες παρακίνησης των επιχειρήσεων να ενστερνιστούν τις αρχές της αειφορίας ως κατευθυντήρια στρατηγική, είναι η ευκαιρία ανάπτυξης που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η στρατηγική.

Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, μέσω της στρατηγικής της για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, του πλαισίου της για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030, της ταξινομίας της ΕΕ για χρηματοδότηση σε υπεύθυνες δραστηριότητες, της Ενεργειακής Ένωσης και του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία. Η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση αποτελεί βασικό βήμα προς την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού και της ευρύτερης ατζέντας της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Βιώνουμε πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις.

Έτσι, θα πρέπει να σκεφθούμε ότι είναι αναγκαία η επαρκής χρηματοδότηση της έρευνας για δημιουργία νέων μορίων, η συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και η σύνδεση της παραγωγής με την καινοτομία. Και φυσικά, η ενδυνάμωση και η χρήση της τεχνολογίας, της τηλεϊατρικής και της ψηφιακής μεταρρύθμισης, στην υπηρεσία της ανθρώπινης υγείας, προόδου και ευημερίας. Είναι επίκαιρο παρά ποτέ, να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η παραγωγή στην Ευρώπη, να γυρίσει πίσω από εκεί που ξεκίνησε. Να κερδίσουμε τις θέσεις εργασίας που χάσαμε και την ανάπτυξη που μας πρέπει.

Είναι η ώρα, να απενοχοποιήσουμε τα κέρδη, η βιομηχανία να έχει έσοδα για τις παραγωγικές μονάδες και τους εργαζομένους της, διότι μόνο με βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις μπορεί να στηριχθεί η οικονομία, η απασχόληση και η κοινωνία. Να πάψουν οι απεχθείς φόροι- clawback και rebate- οι οποίοι ξεκίνησαν από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, φρενάροντας τη φαρμακοβιομηχανία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν απόλυτα αναγκαίες επενδύσεις.

Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά, είναι ποια είναι η επόμενη ημέρα για όλους μας, για τις επιχειρήσεις, για τη νέα γενιά, για τον πλανήτη. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: υπευθυνότητα, βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, νέο παραγωγικό μοντέλο!

Ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, αλλά και ως πρόεδρος του Global Compact Network Hellas, εκτιμώ, ότι είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, να σεβαστούμε και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και να γίνουμε κόμβος Καινοτομίας, Έρευνας και Αριστείας, πάντα υπό την «ομπρέλα» της Βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Άλλωστε και το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον του Ταμείου Ανάκαμψης (RF), μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε με σύνεση και σοφία.

Όλοι μας αλλά περισσότερο ο επιχειρηματικός κόσμος, θα πρέπει να στραφεί σε μία άλλη κουλτούρα, με έμφαση τη διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων, του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας.
Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, αλλά και η πρόκληση της κλιματικής κρίσης, δείχνει ήδη τον δρόμο, για να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να επικεντρωθούμε στη Γη με σεβασμό, να την καλλιεργήσουμε και φυσικά να προστατέψουμε την ελληνική βιοποικιλότητα, δίνοντας έμφαση στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών, φροντίζοντας παράλληλα και τις επιχειρήσεις, μετατρέποντας τις μονάδες, σε ενεργειακά βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ