3ο Healthcare -Life Sciences meetup: Ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών στο οικοσύστημα των υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών
- Η διερεύνηση συνεργειών και η ανάπτυξη συνεργασιών μπορεί να βοηθήσει την βιομηχανία υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών να καινοτομήσει και να αναπτυχθεί.
- Η τεχνολογία αλλά και η κοινωνική και οικονομική συγκυρία συνεισφέρουν στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξελιχθεί σε διεθνές hub της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας.
Tο «3ο Healthcare & Life Sciences Meetup» διοργανώθηκε από την Ομάδα Εργασίας του ΣΕΒ για την ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών, στα γραφεία του ΣΕΒ, την Πέμπτη, 15/12/2022. Στη συνάντηση, συμμετείχαν 33 εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου καθώς και έξι εκπρόσωποι από τις σημαντικότερες φαρμακοβιομηχανίες με δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Στελέχη των εταιρειών Elpen, Demo, Uni–pharma, Bayer Hellas, Pfizer και Rafarm μίλησαν για τα επενδυτικά τους σχέδια και τις δυνατότητες συνεργασιών με ελληνικές νεοφυείς εταιρείες και spin-offs. Ακολούθησαν συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και των εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχανιών σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο όπου εξετάστηκαν συνέργειες και συνεργασίες.
Ειδικότερα, η κα. Ελένη Πενταφράγκα, μέλος ΔΣ, και Head of Legal & Corporate Affairs στην Elpen επεσήμανε ότι στον χώρο της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας αναδύεται ένα καινούργιο μοντέλο καινοτομίας, όπου η έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο αυτονομείται κάποια στιγμή μέσω startups και spinoffs, χρηματοδοτείται από τα επενδυτικά κεφάλαια και συνεργάζεται με τη φαρμακευτική βιομηχανία. Από τη μεριά του, ο κος Βασίλης Παρετζόγλου, Group Director Corporate Development της Demo, αναφερόμενος στη στρατηγική της εταιρείας του δήλωσε ότι συνεργασίες με το ελληνικό οικοσύστημα των scaleups, των startups καθίστανται πλέον χρήσιμες αλλά και αναγκαίες δεδομένου ότι θα βοηθήσουν την αξιοποίηση των ανακοινωμένων επενδύσεων της φαρμακοβιομηχανίας άνω του μισού δις για τη περίοδο 2022-23. Ο κος Σπύρος Κίντζιος Director, Corporate Development στη Uni–pharma, και μέλος ΔΣ της INTERMED S.A. υπογράμμισε ότι η εταιρεία έχει εδραιώσει ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας που δραστηριοποιούνται στις επιστήμες υγείας με την φιλοδοξία να αναπτύξουν και αξιοποιήσουν αυτό το δίκτυο ακόμα περισσότερο.
Για τον κο Ηλία Κοντούδη, Head of Market Access/ G4A Digital Health lead, στην Bayer Hellas, η υγεία έχει σήμερα πάρα πολλές προκλήσεις, αλλά μέσω της συνεργασίας και της τεχνολογίας θεωρεί ότι προσφέρονται πάρα πολλά εργαλεία προκειμένου οι εταιρείες όχι μόνο να καινοτομήσουν αλλά και να επιταχύνουν τη καινοτομία. Ο κος Nico Gariboldi, Sr. Director, Site Lead of Center for Digital Innovation (CDI) in Thessaloniki, στην Pfizer δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς μπορεί να αναπτύσσει σημαντικές συνεργασίες στο οικοσύστημα, ιδιαιτέρως σε τεχνολογίες αιχμής όπως big data, human computer interaction, προωθημένη μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, ο κος Άρης Μητσόπουλος, Vice President της Rafarm σημείωσε ότι την πενταετία που διανύουμε, υπάρχει μια πολύ μεγάλη προοπτική και ευκαιρία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συνεργαστεί με τις startup και όλο το οικοσύστημα καινοτομίας ώστε να προωθήσει την Ελλάδα στο χάρτη της ανάπτυξης του φαρμάκου στην Ευρώπη.
Το επόμενο Healthcare & Life Sciences meetup είναι προγραμματισμένο για τις 22 Μαρτίου 2023.