8o HR FORUM 2010 από τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας με θέμα: ”What’s Next for HR? A Journey towards delivering value”, 29/4/2010
Το όγδοο κατά σειρά ετήσιο συνέδριό του, το HR FORUM 2010 διοργανώνει ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας στις 29 Απριλίου 2010 στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Αirport. Θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι: «What’s Next for HR? A Journey towards delivering value» . Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΒ ενώ επιστημονικός συνεργάτης είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το νεό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον αναδεικνύουν νέες προκλήσεις αλλά και δοκιμάσιες για το HR. Η κινητοποίηση των εργαζομένων σε περιόδους ύφεσης συνδυασμένη με την ανάγκη ανταπόκρισης στις ανάγκες του οργανισμού με υψηλές επιδόσεις και εξοικονόμηση πόρων αποτελούν μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού. Στα θέματα του συνεδρίου του 2010 περιλαμβάνονται η ανάπτυξη εργαλείων HR για τη διαφορετικότητα, θέματα ηγεσίας, η επόμενη φάση του HR, τα σύνθετα προβλήματα που ανακόπτουν τον οργανισμό από την υψηλή απόδοση.
Στους ομιλητές του συνεδρίου συγκαταλέγονται δύο σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, ο κ. Μιchael Lazan, Global Vice President του Arbinger Institute και ο Δρ. Kent Keith CEO του Greenleaf Center.
Ο κ. Μιchael Lazan, μέσα από την παρουσίασή του, θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν την έννοια της αυτο-εξαπάτησης και τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική για την επίτευξη οργανωσιακών αποτελεσμάτων καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν τις δυνατότητες ηγεσίας και να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν. “Η αυτο-εξαπάτηση είναι το πρόβλημα που δεν γνωρίζουμε ότι μας έχει πλήξει» μας εξηγεί ο Michael Lazan λίγες μέρες πριν το HR FORUM 2010. Η διαδικασία της αυτο-εξαπάτησης δεν διαφαίνεται αλλά κρύβεται στη σκέψη των ανθρώπων και κανείς δεν μπορεί να το παρατηρήσει. Στη συνέχεια, όμως, παρουσιάζει συνέπειες εκτεταμένες καθώς ο εργαζόμενος μπορεί να νιώθει ικανοποίηση στη σκέψη ότι ευθύνονται άλλοι και να διαδίδει αντίστοιχα την άποψη αυτή στην ομάδα ή και έξω από αυτή. ”
Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι και οι μάνατζερ παγιδεύονται στην αυτο-εξαπάτηση, μπορούν να παρεμποδίσουν ολοκληρωτικά κάθε νέα προσπάθεια και σχέδιο της εταιρείας. Ειδικά σε μια αγορά όπως η Ευρώπη, που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο και όπου οι εταιρείες επικοινωνούν με πελάτες, συνεργάτες και προμηθευτές που προέρχονται από παντού, η αυτο-εξαπάτηση γίνεται ολοένα και περισσότερο σημαντική. Για το λόγο αυτό, ο Lazan προτείνει αλλαγή προοπτικής και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμενοι και στελέχη μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μιλούν στους πελάτες και τους συναδέρφους τους.
Ο Δρ. Kent Keith, CEO του Greenleaf Center, με θέμα «The Meaningful Lives of Servant – Leaders», θα μας εισάγει στην έννοια της ηγεσίας που υπηρετεί (“Servant Leadership”) η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος την τελευταία δεκαετία σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν τρόπο ηγεσίας που στηρίζεται στον τρόπο ζωής και λιγότερο στον τρόπο δράσης. Ο Keith υποστηρίζει ότι αυτή η προσέγγιση στα θέματα ηγεσίας είναι ηθική, πρακτική και έχει προσανατολισμό. Αναφέρεται στην οικουμενική σημασία του να υπηρετεί κανείς, συγκρίνοντας το μοντέλο με το αντίστοιχο της αντίληψης της ισχυρής και εξουσιαστικής ηγεσίας.
Οι ηγέτες που υπηρετούν πρέπει να βρουν τις διαδικασίες μέσω των οποίων οι άνθρωποι θα επανασυνδεθούν μεταξύ τους. Σκοπός τους είναι να αφυπνίσουν την καλοσύνη στην ομάδα των εργαζομένων τους έως ότου μπορέσουν αυτόνομα να καταλάβουν την αξία της. Οι ηγέτες που υπηρετούν, επιδιώκουν να «ξυπνήσουν» το πνεύμα της καλοσύνης στους οργανισμούς τους και να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να βρίσκουν νόημα στη δουλειά τους, να βρουν σκοπό, πνεύμα και υπηρεσία. Οι ηγέτες αυτοί οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αυξάνουν διαρκώς την ταχύτητα της αλλαγής αλλά να βρίσκουν χρόνο για να σκεφτούν οι εργαζόμενοί τους.
Δύο πολύ σημαντικές ομιλήτριες από την Ευρώπη, η κ. Sylvia DeVoge, General Manager EMEA Strategic Clients στη Hay Group και η κ. Carien Duisterwinkel, Υπεύθυνη για τις σχέσεις με τα Μέλη του δικτύου του CSR Europe, θα αναπτύξουν θέματα όπως ο επαναπροσδιορισμός του HR μέσα από τις νέες προκλήσεις που δημιουργεί το νέο οικονομικό περιβάλλον καθώς επίσης και η ανάπτυξη πρακτικών και εργαλείων που απαντούν στο θέμα της διαχείρισης της διαφορετικότητας και της ενίσχυσης της ευεξίας, αντίστοιχα.
Στο πολυπολιτιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την παγκοσμιοποίηση, ο σεβασμός της διαφορετικότητας των ανθρώπων και η ενίσχυση της ευεξίας στην εργασία αποτελεί πλέον βασική υποχρέωση μιας υπεύθυνης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, κ. Ν. Αναλυτής θα μιλήσει για τη λειτουργία της κοινωνικά υπέυθυνης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Δύο πολύ σημαντικές έρευνες υλοποιήθηκαν για λογαριασμό του ΣΔΑΔΕ αυτή την περίοδο με θέματα που αποτυπώνουν μελλοντικές τάσεις τόσο για το χώρο του HR όσο και για τα εργαλεία του. Η πρώτη έρευνα έχει σαν θέμα «το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του HR», πραγματοποιήθηκε από τη Hay Group και αφορά στην καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν τις αλλαγές στο HR, το σχεδιασμό και την εφαρμογή τους καθώς και στον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί ανταποκρίνονται στις αλλαγές αυτές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Την έρευνα θα παρουσιάσει στο συνέδριο ο Κρις Αμιράλης, Γενικός Διευθυντής Νοτιανατολικής Ευρώπης της Hay Group.
Η έκρηξη που παρατηρείται στη χρήση του Internet και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, οδήγησε τον ΣΔΑΔΕ και το Εργαστήριο Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Ηγεσίας (CROB-L) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην προσπάθεια καταγραφής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της χρήσης και της αποτελεσματικότητας αυτών των ιστοσελίδων, από την πλευρά της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων.
Η έρευνα έχει σαν στόχο την αποτύπωση των λόγων και τρόπων χρήσης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και της αποτελεσματικότητας τους στην εξεύρεση και αναζήτηση εργασίας, τόσο από τα στελέχη του Ανθρώπινου Δυναμικού όσο και από τους εργαζόμενους ή υποψήφιους για εργασία. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν από τον καθηγητή Γιάννη Νικολάου, Εργασιακό/ Οργανωσιακό Ψυχολόγο και Επίκουρο Καθηγητή Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Tέλος, στην ενότητα του πάνελ με θέμα “Συν-εργασία” με την επιχειρησιακή λειτουργία του HR, o κ Γιώργος Ρωμανιάς, Επιστημονικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης –Ερευνητική Πληροφορική Α.Ε θα μιλήσει κατ’ αρχήν σχετικά με τις πρόσφατες και αναμενόμενες εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα και την απασχόληση.
Στην συνέχεια ο κ. Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής του Μεταπτυχιακού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα συντονίσει στρογγυλό τραπέζι με συμμετέχοντες τους κκ. Αθανάσιο Κεφάλα, Διευθυντή Παραγωγής κλάδου Κλάδου Μπεντονίτη, της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Αναστασία Μακαριγάκη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Tasty Foods Hellas, Τάσο Μαριανό, Senior Manager της Μονάδας Δημοσίων Οργανισμών & Πωλήσεων Μισθοδοσιών της Τράπεζας Πειραιώς, Έλενα Παπαδοπούλου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου της Cosmote και Χρήστο Παπαλάμπρου, Διευθυντή Οικονομικών Διοικητικών Υπηρεσιών της SAP Hellas.
Το συνέδριο θα κλείσει με την υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας του ΣΔΑΔΕ με το Ελληνικό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και με το Εργαστήριο Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Ηγεσίας (CROB-L) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) αντίστοιχα.
Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνει ο Pieter Haen, Πρόεδρος του EAPM και Αντιπρόεδρος του Ολλανδικού Συνδέσμου Διοίκησης Προσωπικού (Dutch Association for Personnel Management and Organizational Development -NVP).
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
Για περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Αλεξάνδρα Λεφοπούλου, κιν. 6944595752, e-mail: alefop@otenet.gr