Ανακοίνωση για τη παρέμβαση του Πρόεδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην τριμερή συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, 13/3/2013
«Αντιμέτωπη με ένα νέο διχασμό ανάμεσα στο Βορά και το Νότο, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, του δανειστές και τους χρεωμένους, βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη» θα τονίσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην ομιλία του στην τριμερή συνάντηση ευρωπαίων εργαζομένων – εργοδοτών και πολιτικής ηγεσίας που πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο της Συνάντησης Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνάντηση συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ελλάδος εκπροσωπώντας τις χώρες της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.
Στην ομιλία του ο κ. Δασκαλόπουλος θα υπογραμμίσει ότι οι πολιτικές μονομερούς και παρατεταμένης λιτότητας δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας του Νότου και δεν θα σώσουν το ευρωπαϊκό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Αντίθετα, καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, κινδυνεύουν να οδηγήσουν στην απώλεια μίας ολόκληρης γενιάς και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικιστικό λαϊκισμό.
«Το ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής προστασίας αντλεί την ισχύ του και αποδοχή του από την ύπαρξη μίας στέρεας και αναπτυσσόμενης οικονομίας» θα τονίσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ ταυτόχρονα επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή κρίση δεν θα ξεπεραστεί αν ο Βοράς δεν βοηθήσει το Νότο να χτίσει ξανά μία ανταγωνιστική παραγωγική βάση. Και οι εθνικές κρίσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές στο πλαίσιο μίας ισχυρής Ένωσης με κοινούς κανόνες και θεσμούς.»
Καταλήγοντας, ο κ. Δασκαλόπουλος θα εκφράσει την ελπίδα ότι η Ελληνική Προεδρία στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα θέσει ως προτεραιότητα της τη διαμόρφωση πολιτικών υπέρβασης του σημερινού διχασμού Βορά- Νότου ενισχύοντας όλες τις θεσμικές και οικονομικές αλλαγές που προωθούν την ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση και αποτελούν τη λύδια λίθο για να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση εμπιστοσύνης στα μάτια των αγορών και την κρίση αποδοχής της στα μάτια των λαών της.