Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο ραδιόφωνο του REAL FM, στους δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Μαριάννα Πυργιώτη, 12/3/2010
Το ΔΝΤ δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, δεν το έχουμε αποκλείσει, αλλά θα ήταν ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή τιμή της χώρας αλλά και στο ίδιο το ευρώ, άρα και για μας που βασιζόμαστε στο ευρώ. Επίσης, το ΔΝΤ θα μας δάνειζε μεν φθηνότερα, αλλά θα μας επέβαλε πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά εναντίον των οποίων ήδη εξεγειρόμαστε και δεν θα μας ευχόταν καν και καλό κουράγιο.
Για τις αλλαγές που αναμένει από το κράτος :
Η κυβέρνηση έκανε τα πρώτα σημαντικά βήματα ανάγκης. Αυτά τα μέτρα, παρότι είναι οδυνηρά και άδικα για όλους όσους τα υφίστανται, ήταν και αναπόφευκτα μετά από τόσες δεκαετίες ολιγωρίας, ατολμίας, και ήταν αναγκαία ως ξεκίνημα για την ανόρθωση του τόπου. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να τολμήσει τις αναγκαίες αλλαγές προοπτικής…Είναι ουσιαστικά αυτές οι εξαγγελίες που ακούσαμε στην αρχή για θεσμικές αλλαγές που θα επιφέρουν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τον περιορισμό της σπατάλης….Οι επιχειρήσεις το μόνο που ζητούν πάντα είναι να μην μπαίνουν εμπόδια στις δουλειές τους. Δεν ζητάνε ούτε επιδοτήσεις, ούτε χατίρια, ούτε διαγραφή χρεών.
Για τις κοινωνικές αντιδράσεις κατά των μέτρων :
Το όπλο της απεργίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων. Όμως, οι ακρότητες, οι βιαιότητες τις οποίες βλέπουμε στις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις στοιχίζουν πολύ στην εθνική οικονομία, επιτείνουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων, νομίζω ακόμα αποδυναμώνουν και τη δυνατότητα της πολιτείας να διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα που πρέπει για να πληρώσει και τους ίδιους τους μισθούς εκείνων που απεργούν… Οι εικόνες που βλέπουμε είναι πολύ βλαβερές. Δεν βλέπουμε απεργούς, πορείες και πανό που είναι αναμενόμενο. Βλέπουμε φωτιές, σπασμένες τζαμαρίες…
Για την ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις :
Είναι πράγματι μεγάλο το πρόβλημα, αλλά κακώς το έχουμε ανεχτεί μέχρι τώρα. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να μείνουν έτσι τα πράγματα και ότι δεν πρέπει να μείνουν έτσι τα πράγματα.
Για την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις :
Ας σταματήσουμε πράγματα που υπάρχουν στο δίκαιό μας, στο Σύνταγμά μας, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να τα στηλιτεύουμε ως κακά. Η ευελιξία της εργασίας έχει εφευρεθεί και έχει προωθηθεί τα τελευταία χρόνια στην κοινωνική Ευρώπη… επειδή διευκολύνει τους εργαζόμενους και αυξάνει την απασχόληση μεσοπρόθεσμα. Δεν είναι ελευθερία του εργοδότη στην αυθαιρεσία.