Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Ιωάννη Δραπανιώτη στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Βιομηχάνων Κύπρου, Λευκωσία, 20 Μαΐου 2005

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Αγαπητέ Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου,

Κυρίες και Κύριοι,

Για μια ακόμη φορά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών έχει την χαρά και την τιμή να παρευρίσκεται στη Γενική σας Συνέλευση, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας. Για σειρά ετών οι δύο κορυφαίοι φορείς των επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου είχαν την ευκαιρία σε αυτές τις ετήσιες εκδηλώσεις να υπογραμμίσουν τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς των δυο χωρών και ειδικότερα το πλέον ζωντανό κομμάτι των κοινωνιών που είναι οι επιχειρηματικές κοινότητες.

Φέτος όμως υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση, που νομίζω ότι σηματοδοτεί την νέα εποχή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την επίσημη είσοδό της στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως οι εργασίες της Συνέλευσής σας καλύπτουν την περίοδο με τα πρώτα ιχνήλατα από την συμμετοχή της ως πλήρες μέλος στα ευρωπαϊκά πράγματα, τις ευρωπαϊκές διεργασίες. Η μετάβαση αυτή, που κάποτε ήταν όραμα, έχει ήδη γίνει πραγματικότητα και μέσα σε αυτήν λειτουργούν, σχεδιάζουν και δραστηριοποιούνται οι κυπριακές επιχειρήσεις. Η αποτίμηση της έως τώρα πορείας θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά  τον βαθμό προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την ένταξη.

Με την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορα της Ευρώπης μετατέθηκαν ακόμη πιο νοτιο-ανατολικά με άμεση πλέον γειτνίαση με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Κύπρος, σταυροδρόμι τριών ηπείρων, υπήρξε ανέκαθεν σημείο συνάντησης πολιτισμών αλλά και εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Τώρα, με ευρωπαϊκή ταυτότητα, ενισχύει το ρόλο της ως γέφυρα συνεργασίας και επιχειρηματικών δράσεων αξιοποιώντας το γεωγραφικό της πλεονέκτημα. Έχοντας παραδοσιακά εξαιρετικά καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τον αραβικό κόσμο, δίνει την δυνατότητα στις ευρωπαϊκές εταιρίες να δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος και να έχουν το στρατηγείο τους σε μικρή απόσταση από τις γειτονικές και ενδιαφέρουσες αυτές αγορές. Οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρει, οι υποδομές, το στελεχιακό δυναμικό με σύγχρονους όρους εκπαίδευσης αποτελούν ενισχυτικούς παράγοντες στο ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που παραδοσιακά επικρατούν. Αυτό άλλωστε το γνωρίζουν καλά οι ελληνικές επιχειρήσεις που είναι σε επαφή και συνεργασία με κύπριους συνεταίρους και έχουν νιώσει την ικανότητα και αποτελεσματικότητα της κυπριακής επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς. Η διορατικότητα και οι επιδόσεις των κυπρίων συναδέλφων μας πολλές φορές αποτελούν για μας σημείο αναφοράς, όπως άλλωστε και η εντυπωσιακή πρωτιά της κυπριακής οικονομίας στην κούρσα έγκαιρης προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο μεταξύ των 10 χωρών της πρόσφατης διεύρυνσης.

Σήμερα όμως η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή: έχει ανάγκη να ενισχύσει με κάθε τρόπο την ανταγωνιστικότητά της για να μπορέσει να μειώσει την απόσταση που την χωρίζει από τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις, την Αμερική και την Ιαπωνία. Οι πιέσεις που δέχεται έντονα από τις ασιατικές αγορές καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη για τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τα μέτρα που από κοινού πρότειναν με την στρατηγική της Λισαβόνας. Σε αυτήν την διαδικασία σημαντικός είναι ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν και οφείλουν να το κάνουν οι Σύνδεσμοί μας. Τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και μέσα στους κόλπους της UNICE- που είναι η φωνή των επιχειρήσεων στην Ευρώπη-,  οι επιχειρηματικοί φορείς μπορούν να εκφράζουν απόψεις και θέσεις για το τι δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά και πως πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά στο μέλλον. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και απλώς εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται να επανατεθούν οι προτεραιότητες, να ανανεωθεί η καθολική δέσμευση για υποστήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ευρωπαϊκής ηπείρου και να αναληφθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος για να επιτευχθούν οι στόχοι της αειφορίας, της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και της αύξησης της απασχόλησης.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως γνωρίζετε η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια φάση που καλείται να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της από την τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και της διεθνούς προβολής που έτυχε. Έως τώρα η υστέρηση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων οφειλόταν στις ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές και σε διαρθρωτικές αδυναμίες που επηρέαζαν το επιχειρηματικό κλίμα. Με τις επενδύσεις που έγιναν σε σειρά έργων υποδομής και με τις ευνοϊκότερες συνθήκες που η Κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει με τα κίνητρα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και το βελτιωμένο φορολογικό πλαίσιο, θεωρούμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για περισσότερες κυπριακές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα ή να συνεταιρισθούν με ελληνικές στρεφόμενες προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης ή των Βαλκανίων. Επίσης, η χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων για την οποία ήδη υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία δημιουργεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Αυτές τις κινήσεις των κυπριακών και των ελληνικών εταιριών μπορούν να στηρίξουν οι Οργανώσεις μας, ο ΣΕΒ και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, ισχυροποιώντας τους δεσμούς τους και προσφέροντας ουσιαστική πληροφόρηση στα μέλη για ευκαιρίες εκατέρωθεν ή οργανώνοντας κοινές δράσεις. Η συνεργασία που παραδοσιακά έχουμε, η ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση και οι εμπειρίες από τη κοινή δράση μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα στο παρελθόν απλά επιβεβαιώνουν και ενισχύουν την βούληση αυτή.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου δεν θα ήθελα να αποφύγω να αναφερθώ στο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους αδελφούς μας Κυπρίους, που είναι η οριστική επίλυση του πολιτικού προβλήματος που ταλανίζει το νησί από δεκαετίες. Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα γνωστή και σταθερή μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα επανενώσει τις δύο κοινότητες και θα επιφέρει ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Είναι λυπηρό που δεν κατέστη αυτό δυνατό πέρυσι όταν η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα είναι γνωστή και η δική μας θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η ελληνική βιομηχανία, όπως και η ευρωπαϊκή, ήταν πάντοτε θετική σε αυτήν την προοπτική γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος των επιχειρήσεων. Η προοπτική αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση που θα επιτύχει μόνον εφόσον συνεχισθούν οι προσπάθειες από πλευράς Τουρκίας για όλα τα ζητήματα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που εντοπίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί στην Κοπεγχάγη. Δεν είναι πανάκεια η έναρξη διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να είναι δεδομένο το αποτέλεσμα της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη και τους προβληματισμούς ή τις αντίθετες φωνές που ακούγονται σε σημαντικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως είναι η Γαλλία, η Ολλανδία ή η Γερμανία. Ελπίζουμε ότι η γειτονική χώρα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα βήματα και θα ανταποκριθεί πλήρως στα κριτήρια και στις υποχρεώσεις της. Όπως επίσης πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η αναγνώριση από πλευράς Τουρκίας της τελωνειακής σύνδεσης  Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κύπρου.

Πιστεύουμε ότι μέσω της συμφιλίωσης, της ειρήνης, της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα θα επέλθει οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Ελπίζω σε μία από τις προσεχείς Συνελεύσεις σας να μην μιλάμε πλέον για προσδοκία αλλά για πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ