Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή και Μέλους του ΔΣ του ΣΕΒ, κ. Γιάννη Δραπανιώτη, στο 4ο Forum για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα, Αθήνα, 16 Μαρτίου 2006
Κυρίες και κύριοι,
Εκπροσωπώντας τον ΣΕΒ, και εκ μέρους του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου, θα ήθελα να απευθύνω χαιρετισμό και να συγχαρώ το Κέντρο για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα του Δήμου Αθηναίων καθώς και τη Γαλλική Πρεσβεία για τη διοργάνωση για 4η συνεχή χρονιά του Forum για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα, και να ευχηθώ να συμβάλει η πρωτοβουλία αυτή στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι άμεση προτεραιότητα για μια πολιτική που επιδιώκει την οικονομική ανάπτυξη και μέσω αυτής, την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Η επιχειρηματικότητα αναγνωρίζεται πλέον ως θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Αυτό άλλωστε τονίστηκε και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Βαρκελώνης και αλλά και στην Αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας το Φεβρουάριο του 2005.
Νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην ίδρυση επιχείρησης ή τον αναπροσανατολισμό μιας ήδη υπάρχουσας, δίνουν ώθηση στην παραγωγικότητα. Αυξάνουν την ανταγωνιστική πίεση, «αναγκάζοντας» ή παρακινώντας άλλες επιχειρήσεις να αντιδράσουν, βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους αυξάνοντας την καινοτομία τους. Οι υψηλότερες επιδόσεις και η καινοτομία των επιχειρήσεων βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνολικά. Είναι άλλωστε γεγονός ότι οι χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά επιχειρηματικότητας τείνουν να παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών ανεργίας.
Η πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και για τη χώρα μας ειδικότερα, συνίσταται στην επισήμανση των βασικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος στο οποίο μπορούν να ευδοκιμήσουν η επιχειρηματική πρωτοβουλία και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τα όσα μέτρα λαμβάνονται θα πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση των επιπέδων επιχειρηματικότητας μέσω της υιοθέτησης της καλύτερης δυνατής προσέγγισης για τη δημιουργία περισσότερων επιχειρηματιών και την ανάπτυξη περισσότερων επιχειρήσεων.
Η δημιουργία ενός πλαισίου ευνοϊκού για την επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τα άτομα που επιθυμούν να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση ή για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων αλλά ακόμη και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να είναι δημιουργικές και κερδοφόρες, να προσαρμόζονται και να αναπτύσσονται στα νέα δεδομένα.
Για να δημιουργήσουμε όμως ένα ελκυστικό και δημιουργικό επιχειρηματικό περιβάλλον, επιβάλλεται ή άρση όλων των γραφειοκρατιών ρυθμίσεων που αποθαρρύνουν τους επενδυτές, οι οποίες προσθέτουν κόστος, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος, η κατάργηση όλων των αντικινήτρων και η αξιοποίηση αυτών των επενδύσεων στους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, χρειάζεται να αναπτύξουμε την έφεση των νέων στο επιχειρείν και να εφοδιασθεί το επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας μας αλλά και γενικότερα με περισσότερες γνώσεις, που βοηθούν την επιχειρηματική δράση και περιορίζουν την αποτυχία στα πλαίσια του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Η εκπαίδευση και η κατάρτιση πρέπει να συμβάλλει στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάπτυξης της κατάλληλης νοοτροπίας και της ευαισθητοποίησης όσον αφορά στις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει η ιδιότητα του επιχειρηματία και των δεξιοτήτων.
Ο ΣΕΒ εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά για την προώθηση και την ενδυνάμωση του πνεύματος του επιχειρείν και την ενθάρρυνση της ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στη χώρα μας. Σε αυτό εξάλλου κατατείνει και η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Επιχειρηματικότητα Νέων», το οποίο υλοποίησε ο ΣΕΒ για 3 τρεις συνεχόμενες σχολικές χρονιές, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Junior Achievement International.
Ο ΣΕΒ προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού με όλους. Δημιουργεί συνειδητά σχέσεις με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκειμένου να στηρίξει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στον ΣΕΒ πιστεύουμε ότι τώρα η ανάγκη ανοίγματος της επιχειρηματικότητας σε όλα τα μέλη της κοινωνίας καθώς και η δημιουργία υπηρεσιών στήριξης των ομάδων στόχου που επιθυμούν να αναλάβουν επιχειρηματική δράση (γυναίκες, εθνοτικές μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες), είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Για να αποκτήσει η επιχειρηματικότητα τη θέση που της αξίζει, η κοινωνία πρέπει να προβάλλει και να επιδοκιμάζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες και να αποδέχεται την αποτυχία. Η θετική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας από εκείνους από τους οποίους εξαρτώνται οι σημερινοί και μελλοντικοί επιχειρηματίες όπως είναι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι επενδυτές, οι τοπικές κοινωνίες, οι περιφέρειες, οι επιχειρηματικές οργανώσεις, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, έχει καθοριστική σημασία. Έναν τρόπο ενθάρρυνσης μιας παρόμοιας θετικής στάσης αποτελεί η προβολή παραδειγμάτων προς μίμηση και επιτυχημένων σεναρίων.
Τελειώνοντας, να ευχηθώ αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και της Γαλλικής Πρεσβείας, η οποία εξελίσσεται σε έναν πολύ σημαντικό θεσμό, να συμβάλλει στη ενδυνάμωση του επιχειρηματικού πνεύματος των νέων ανθρώπων και κατ΄ επέκταση στην αύξηση των θέσεων εργασίας στη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ.