Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρου Φέσσα, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, Λάρισα, 20 Φεβρουαρίου 2005
Χαιρετίζω εκ μέρους του ΣΕΒ τη σημερινή σας Συνέλευση και εύχομαι υγεία αλλά και κάθε επιτυχία στις επιχειρηματικές και προσωπικές σας επιδιώξεις.
Η φετινή Γενική Συνέλευση του ΣΘΕΒ μας βρίσκει μπροστά σε νέες σημαντικές προκλήσεις που θα επηρεάσουν την περαιτέρω πορεία της οικονομίας μας και του τόπου συνολικά.
Οι όροι του ανταγωνισμού αλλάζουν με ταχύτητα. Όλη η Ευρώπη νιώθει πλέον την έντονη παρουσία των νέων παγκόσμιων παικτών, την αναπτυσσόμενων χωρών της Ασίας, με προεξάρχουσες Κίνα και Ινδία, η δράση των οποίων θέτει σε αμφισβήτηση και αυτό ακόμη το κοινωνικό της μοντέλο.
Καθίσταται επομένως επιτακτική ανάγκη η αναζήτηση νέων πηγών ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.
Τα περισσότερα εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους. Εάν μάθουμε να καινοτομούμε συνεχώς, να διαφοροποιούμαστε από τον ανταγωνισμό, να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να προσαρμοζόμαστε στα καινούργια δεδομένα των αγορών μας τότε μπορούμε να προσβλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Είναι αλήθεια ότι πολλά επίσης εξαρτώνται από το κράτος και κυρίως από τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Στο σημείο αυτό οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου από την κυβέρνηση είναι μεγάλες. Δεν αρκούν τα κίνητρα και οι επιμέρους ενισχύσεις. Διαδραματίζουν, άλλωστε μικρό ρόλο στη σημερινή εποχή των ανοικτών αγορών και του ελεύθερου ανταγωνισμού. Απαιτούνται θαρραλέες πρωτοβουλίες και ισχυρή δέσμευση απ’ όλους εάν δε θέλουμε να χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Και κυρίως απαιτείται εμείς, η επιχειρηματική ηγεσία, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και αυτά που ορθώς ζητάμε από τους άλλους, πρώτοι, εμείς, επιβάλλεται να τα κάνουμε πράξη.
Γιατί δεν αρκεί να ζητούμε από τη δημόσια διοίκηση να γίνει ανταγωνιστική και να εκσυγχρονισθεί. Χρειάζεται και εμείς να εκσυγχρονισθούμε και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Ο έλεγχος του κόστους, η βελτίωση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, ο βαθμός εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας, η επένδυση στις δεξιότητες και γνώσεις του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης, η καινοτομία, η εμμονή στη βελτίωση της παραγωγικότητας και κυρίως η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αποτελούν ευθύνη και αρμοδιότητα της διοίκησης τους και της υπεύθυνης συλλογικής ηγεσίας.
Από κει και πέρα η εξάλειψη όλων των υπαρχόντων εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και κυρίως η αποφυγή πρόσθετων διαχειριστικών βαρών στις επιχειρήσεις, είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του αναπτυξιακού ελλείμματος της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ πρότεινε να ανακηρυχθεί το 2005 ως έτος ανταγωνιστικότητας. Με χαρά είδαμε ότι την πρόταση μας αυτή την αποδέχθηκε και ξεκίνησε ήδη να την επικοινωνεί η Κυβέρνηση. Πέραν όμως από τις διακηρύξεις, χρειάζονται αρκετές και ιδιαίτερα συντονισμένες δράσεις.
Ήδη η παρούσα κυβέρνηση έχει επιδείξει τόλμη στα θέματα της αναπτυξιακής πολιτικής, με την μείωση συντελεστών άμεσης φορολογίας των επιχειρήσεων, την απλοποίηση της αδειοδότησης και τον νέο νόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων, ο οποίος εμφανίζει πολλά καινοτόμα στοιχεία.
Τα κίνητρα όμως και οι ενισχύσεις δεν αρκούν για να ενδυναμώσουν την επενδυτική δραστηριότητα, σ΄ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου κάθε χώρα προσφέρει ανταγωνιστικά επενδυτικά κίνητρα. Για τη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης συνεκτιμούνται και οι διάφοροι αποτρεπτικοί παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν αρνητικά κυρίως για τις νέες, εγχώριες και ξένες επενδύσεις. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πολυπλοκότητα του θεσμικού περιβάλλοντος και η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος, η λειτουργία της δικαιοσύνης και η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.
Αγαπητοί φίλοι,
Η σχέση του ΣΕΒ με τον Σύνδεσμό Θεσσαλικών Βιομηχανιών είναι μακρά και η συνεργασία μας γόνιμη. Με τη δική σας συμπαράσταση, με τη συμπαράσταση όλων των επιχειρήσεων και συνδέσμων μελών μας, μπορούμε σε στενή συνεργασία με την Πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς, να προωθήσουμε λύσεις που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα καταστήσουν τη χώρα μας ελκυστική με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.