Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου στην παρουσίαση του προγράμματος δράσης του ΟΜΕΔ , Αθήνα, 14 Μαρτίου 2006
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παρευρεθώ σήμερα στην παρουσίαση του απολογισμού της δράσης του ΟΜΕΔ και να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε.
Η ποιότητα στις εργασιακές σχέσεις είναι ένα από τα κυριότερα ζητούμενα της σημερινής κοινωνίας και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συναίνεση τόσο κατά τη διάγνωση των προβλημάτων όσο και κατά την εξεύρεση τρόπων λύσεως αυτών.
Στη σύγχρονη αυτή κοινωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι οφείλουμε να συνδιαμορφώσουμε ένα κλίμα που προάγει την αύξηση της απασχόλησης μέσα από την επιχειρηματική δράση. Οι όποιες λύσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα και να είναι πολύπλευρες και ισόρροπες.
Κοινωνική Αλληλεγγύη:
Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, θεσμός τον οποίο στηρίζει πάντα ο ΣΕΒ, συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή συμβιβάζοντας τις απόψεις και τις ανάγκες των δύο πλευρών.
Στο πλαίσιο του εξαιρετικά σημαντικού ρόλου του, οφείλει να αξιολογεί επί της ουσίας τα πραγματικά και οικονομικά δεδομένα, έτσι ώστε οι αποφάσεις του να εναρμονίζονται με βάση το κοινό συμφέρον και την κοινωνική αποδοτικότητα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά του και αξιοποιείται ως εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής συναίνεσης.
Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει στις περιπτώσεις «μηχανιστικής» επίλυσης των διαφορών και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Ειδικά όσο αφορά στις αυξήσεις μισθών, οι ποσοτικές αυξήσεις που δίνονται κατά περίπτωση όταν δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των κλάδων και των επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και οι οποίες αυξάνουν το μισθολογικό κόστος, χωρίς να ερευνώνται σημαντικές παράμετροι όπως η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα και η κερδοφορία κάθε κλάδου, το επίπεδο των επενδύσεων που χρειάζεται κάθε κλάδος καθώς και βαθμός και ο ρόλος που παίζει η εργασία μέσα σε αυτόν, δύναται να οδηγήσουν σε καταστροφικά για όλους αποτελέσματα.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να υπογραμμισθεί είναι η ανάγκη εξασφάλισης ίσης μεταχείρισης και για τις δύο πλευρές με την προσεκτική αποδέσμευση από τα υποχρεωτικά στοιχεία του συστήματος. Διαφορετικά οι αδυναμίες των συστημάτων διαιωνίζονται και αποτρέπεται η ανάληψη ευθυνών και η ωρίμανση των θεσμών της διαπραγμάτευσης & διαμεσολάβησης.
Είναι ευθύνη του Οργανισμού να διοχετεύει στο Σώμα των Μεσολαβητών και των Διαιτητών, σ’ αυτούς δηλαδή που φέρουν το βάρος των λύσεων μέσα από την ανεξάρτητη άσκηση των καθηκόντων τους, τα μηνύματα και το πνεύμα που προέρχονται από το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Η μεσολαβητική διαδικασία στηρίζεται στην επιδίωξη κοινών λύσεων και σε μία ιδεολογική υποστήριξη που είναι η αναγνώριση της ύπαρξης κοινού συμφέροντος των δύο πλευρών.
Οι προσπάθειες να μετατρέψουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε αναπτυξιακές δυνατότητες του αύριο, θα τελεσφορήσουν μόνο αν εξασφαλίσουμε τη συναίνεση και την ενεργή συμπαράσταση όλων των κοινωνικών στρωμάτων.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και όλα τα στελέχη του Οργανισμού που έχει να επιδείξει πολλά θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Ανήκει σε σας, στο σώμα Μεσολάβησης και Διαιτησίας, και σε μας όλους που έχουμε κύριο ρόλο σ’αυτήν την προσπάθεια, να πορευθούμε με ευθύνη στις σημερινές συνθήκες, με σεβασμό στον εργαζόμενο και αναγνώριση στον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της επιχείρησης.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια του δύσκολου έργου σας.