Δείπνο προς τιμήν του Έλληνα Επιτρόπου κ. Σταύρου Δήμα παρέθεσε ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, 27/2/2006
Δείπνο εργασίας προς τιμήν του Έλληνα Επίτροπου κ. Σταύρου Δήμα, υπεύθυνου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης, παρέθεσε ο Πρόεδρος κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, στα Γραφεία του Συνδέσμου, την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2006, με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.
Προηγήθηκε προσφώνηση του Προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά των μελών του Συνδέσμου, για την παρουσία του κ. Σταύρου Δήμα, στη Στέγη της Βιομηχανίας. Μετά από μια σύντομη αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό του Έλληνα Επιτρόπου, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος σημείωσε, ότι ο ΣΕΒ, πιστεύει πως οικονομική ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία, δύο από τις συνιστώσες της αειφορίας σήμερα, είναι έννοιες απόλυτα συμβατές και υιοθετεί την άποψη ότι «η ευαισθητοποίηση απέναντι στην ανάγκη διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί βασική υποχρέωση των επιχειρήσεων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».
Ο κ. Κυριακόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό, που είναι κοινός και στις ελληνικές και ευρωπαικές επιχειρήσεις, για τον μεγάλο όγκο νομοθετικών ρυθμίσεων της Ε.Ε. που αφορούν το περιβάλλον, το οποίο προσεγγίζει το 40% του συνόλου του ευρωπαϊκού νομοθετικού έργου – και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τις επιχειρήσεις-διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο θεσμών και διαδικασιών που είναι δύσκολο να αφομοιωθεί στην καθημερινή εταιρική πρακτική.
Ιδιαίτερα, τόνισε το γεγονός, ότι «οι αυστηρές προσεγγίσεις με επιβολή ορίων μέσω ευρωπαϊκών οδηγιών, που ξεκινούν στην αρχή ως Οδηγίες-Πλαίσιο και τελικά διαμορφώνονται σε λεπτομερείς εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις, επιβαρύνουν υπέρμετρα την ευρωπαϊκή μεταποίηση».
Στο σημείο αυτό ο κ. Κυριακόπουλος σκιαγράφησε τις συνιστώσες μιας σωστά σχεδιασμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, η οποία όταν διέπεται από περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα, αξιοποιώντας και όπου είναι δυνατόν το εργαλείο των εθελοντικών συμφωνιών, συμβάλει στην αειφορική ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των κλιματολογικών αλλαγών, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε λύσεις παγκόσμιας αποδοχής, με τη συμμετοχή και των κυριοτέρων ανταγωνιστών της Ευρώπης (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία), ενώ επέμεινε στην αναζήτηση ευέλικτων λύσεων, σε μια σειρά περιβαλλοντικών πολιτικών, που θα ενθαρρύνουν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της βιομηχανικής παραγωγής και την ενίσχυση της καινοτομίας.
Ο Έλληνας Επίτροπος, στην ομιλία του αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την ορθή θέση που έχει υιοθετήσει η ελληνική βιομηχανία, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, σημείωσε ότι σε θέματα περιβάλλοντος το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της δράσης και της πρόληψης, ενώ τόνισε ότι κάθε απειλή για το περιβάλλον συνιστά συγχρόνως και απειλή για την ίδια την οικονομία, όπως συνέβη π.χ. με τα ακραία φαινόμενα τύπου Katrina.
Ο κ. Δήμας σημείωσε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της Ε.Ε. και κάλεσε και τη χώρα μας να εντείνει τις προσπάθειές της, με τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων και πρόσθετων πολιτικών. Ο Έλληνας Επίτροπος επέμεινε, ότι «έχει σημασία για τις περιβαλλοντικές πολιτικές να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις της αγοράς, επειδή αυτό συνεπάγεται αποτελεσματικότερη μείωση του κόστους και δημιουργικότητα». Ανέφερε δε, σχετικά, το παράδειγμα του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπου σημειωτέον, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, η αξία των δικαιωμάτων που απετέλεσαν αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων ανήλθε περίπου σε 5 δις ευρώ. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του, ότι δεν θα αργήσουν να ενταχθούν στον μηχανισμό εμπορίας εκπομπών και οι ανταγωνίστριες χώρες της Ευρώπης, που σήμερα δεν μετέχουν.
Ο Έλληνας Επίτροπος εξέφρασε την κατανόησή του για τις επιφυλάξεις του ΣΕΒ σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, πρόβλημα που άλλωστε απασχολεί και όλες σχεδόν τις ευρωπαικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, κινούνται και οι 7 θεματικές στρατηγικές της Ε.Ε. για το περιβάλλον, οι οποίες όπως σημείωσε ο κ. Δήμας αποτελούν απτά δείγματα βελτίωσης και απλούστευσης της νομοθεσίας.
Ο κ. Δήμας προέβαλε επίσης την άποψη, ότι η περιβαλλοντική πολιτική αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και ανέφερε σχετικά το παράδειγμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογιών αιολικής ενέργειας, που κατέχει σήμερα το 90 % της παγκόσμιας αγοράς.
Παράλληλα, τόνισε, ότι η οικολογική καινοτομία προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών για μη ρυπογόνο παραγωγή, έχει ωθήσει στην ανάπτυξη μιας ιδιαίτερα ανθηρής οικολογικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, συγκρίσιμου μεγέθους με την αεροδιαστημική ή τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία απασχολεί περί τους 2.000.000 εργαζομένους και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Έλληνας Επίτροπος ανέφερε το παράδειγμα των Σκανδιναβικών χωρών της Δανίας, Σουηδίας και Φιλανδίας. Οι χώρες αυτές σημείωσε καταφέρνουν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας του WEF, να είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής κατάταξης καινοτομίας και συγχρόνως να εμφανίζουν τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος στην Ευρώπη -και παγκοσμίως, ακυρώνοντας το δίλημμα: ανάπτυξη ή περιβάλλον.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Επιτρόπου ακολούθησε δείπνο και η εκδήλωση συνεχίστηκε με ευρεία ανταλλαγή απόψεων με τους παρόντες επιχειρηματίες και λοιπούς εκπρόσωπους επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΒ.