Δελτίο Τύπου: «Επιχειρηματικότητα Χωρίς Εμπόδια», 30 πεδία δράσης για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, 1/12/2010

«Επιχειρηματικότητα Χωρίς Εμπόδια»

 30 πεδία δράσης για τη δημιουργία

φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Με περίπου διακόσια πενήντα (250) εμπόδια στην επιχειρηματική δράση που κατέγραψε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με άλλους επαγγελματικούς φορείς και συνδέσμους, περιγράφεται το ναρκοθετημένο πεδίο που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να περνά μέσα από συμπληγάδες κάθε επιχειρηματική δράση, καινοτομία και επενδυτική πρωτοβουλία.  Η μελέτη καταγράφει, δηλαδή, ένα πλήθος από μικρά καθημερινά εμπόδια τα οποία συναποτελούν ένα μεγάλο φράγμα στην επιχειρηματική δράση.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος «η άρση των εμποδίων αυτών θα πολλαπλασίαζε τη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να λειτουργούν ανταγωνιστικά και θα μεγιστοποιούσε τη συνεισφορά τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια και προοπτική της χώρας.»

Τα περίπου 250 εμπόδια που παρουσιάζει η μελέτη του ΣΕΒ, δεν αναφέρονται στις μεγάλες και αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που η χώρα μας έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει και οι οποίες αποτελούν πανθομολογούμενη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της χώρας –όπως η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, η ποιοτική ανεπάρκεια της παιδείας, οι περιοριστικοί όροι του Συντάγματος, τα θέματα του περιβάλλοντος κ.λπ.

Ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα θεωρείται κάθε αναχρονιστική και άσκοπη κρατική ρύθμιση, η οποία ενέχει κόστος συμμόρφωσης για την επιχείρηση και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς χωρίς να διασφαλίζει αντίστοιχου επιπέδου οικονομική και κοινωνική ανταποδοτικότητα των πόρων που διατίθενται για τον σκοπό αυτό.  Τα εμπόδια είναι περιορισμοί, επιβαρύνσεις και ανασχέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα, να καθυστερούν ανεπίτρεπτα ή να ματαιώνουν επιχειρηματικές αποφάσεις και προσπάθειες, να διογκώνουν το συνολικό οικονομικό κόστος της επιχείρησης ή περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της σε βάρος της ανάπτυξης.

Η φύση των εμποδίων

Τα περίπου 250 εμπόδια έχουν ταξινομηθεί σε 30 πεδία επιχειρηματικής δράσης, από την ίδρυση μιας εταιρείας μέχρι την εκκαθάρισή της και συμπεριλαμβάνουν την εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων, τις μεταφορές προϊόντων, τη διαφήμιση, τα χρηματοοικονομικά κ.λπ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα εμπόδια αυτά πηγάζουν από:

  • Τις συναρμοδιότητες/αλληλοεπικαλύψεις υπουργείων και φορέων.
  • Την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ συναρμοδίων υπηρεσιών.
  • Την αναχρονιστική μορφή κανόνων, ρυθμίσεων, αποφάσεων, νόμων.
  • Την άγνοια των υπουργείων και φορέων για τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς σε συνδυασμό με την αδυναμία τους ή άρνησή τους να συνεργαστούν με την επιχειρηματική κοινότητα και την ευρύτερη νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.
  • Την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.
  • Την πολυνομία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εμποδίων εντάσσεται σε τρεις κύριους άξονες:
1. Την ύπαρξη πολλών κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.
2. Την καταβολή μη ανταποδοτικών εισφορών υπέρ τρίτων.
3. Τον κρατικό προσδιορισμό αμοιβών και τιμών.

Αρχές λύσεων

Ο ΣΕΒ δεν περιορίστηκε στην απλή καταγραφή των εμποδίων αυτών.  Ταυτόχρονα, επισημαίνει την επίπτωση του κάθε εμποδίου στην επιχειρηματική δράση και προτείνει για το κάθε ένα ξεχωριστά συγκεκριμένη λύση.  Ειδικότερα, οι προτάσεις μας για την επίλυση των 250 προβλημάτων που κατέγραψε η έρευνα, βασίζονται στις εξής αρχές :

  • Καθιέρωση του τεκμηρίου της άπρακτης προθεσμίας πέραν της οποίας η απάντηση του δημοσίου πρέπει να θεωρείται ότι είναι θετική.
  • Χρήση των γνώσεων, εμπειριών και πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για την επίλυση ορισμένων  προβλημάτων (outsourcing).
  • Καθορισμός προτεραιοτήτων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρηματικών υποθέσεων -π.χ. η έκδοση άδειας μιας ιδιωτικής κατοικίας δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα έναντι της οικοδομικής άδειας ενός εργοστασίου.
  • Κατάργηση από τη διαδικασία αξιολόγησης ενός φακέλου της υποχρέωσης του Δημοσίου να εισπράττει αμοιβές υπέρ τρίτων, καθώς πλήθος ελέγχων αφορά αποκλειστικά αυτόν το στόχο και όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος.
  • Εκ των υστέρων υποβολή δικαιολογητικών με προκαταρκτική υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των όρων που θέτει το Δημόσιο.
  • Αξιοποίηση διαδικασιών και ελέγχων που κάνει ο ιδιωτικός τομέας για τους ίδιους σκοπούς που θα ενδιέφερε και το Δημόσιο, π.χ. οι ασφαλιστικοί έλεγχοι για τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου ενός εργοστασίου με ιδιωτική εταιρεία είναι οι ίδιοι που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας εργοστασίου από το Δημόσιο.
  • Συνοπτικές διαδικασίες και ελαχιστοποίηση απαιτήσεων για υποθέσεις ήσσονος σημασίας, π.χ. για χαμηλής ισχύος μονάδες και για χαμηλού προϋπολογισμού επενδύσεις που συνθέτουν την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ευθύνη κάλυψης των απαιτήσεων να αναλαμβάνεται με απλή υπεύθυνη δήλωση.
  • Εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ό,τι αφορά προδιαγραφές ή έγκριση, π.χ. μηχανήματα με έγκριση Ε.Ε. στη χώρα παραγωγής τους να μη χρειάζονται πρόσθετη έγκριση στην Ελλάδα.

Είναι κατανοητό ότι ένα τόσο μεγάλο πλήθος εμποδίων δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μονομιάς, αλλά σταδιακά με βάση τις παραπάνω αρχές.  Για τον λόγο αυτόν, ο ΣΕΒ έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό κατάλογο όπου δίνεται η προτεραιότητα σε 30 εμπόδια για τα οποία επιζητείται η άμεση λύση τους.  Θα πρέπει να τονιστεί ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων για την εξάλειψη των εμποδίων αυτών απαιτείται υπουργική απόφαση ή απλή τροποποίηση νόμου.

Η καταγραφή των εμποδίων έγινε με σκοπό να δημιουργήσει τη βάση μιας δυναμικής προσπάθειας να λυθούν τα δεσμά της σύγχρονης επιχείρησης, να απελευθερωθεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας.  Η δουλειά αυτή θα είναι αντικείμενο μιας ευρύτερης και ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων με όλους τους επιχειρηματικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας, στους οποίους το αποστείλαμε σήμερα.  Ταυτόχρονα, αποτελεί τη βάση για την άμεση λειτουργία του «Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων στην Επιχειρηματικότητα» που ιδρύει ο ΣΕΒ, για τη συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

  • Διαβάστε εδώ τα 30 πεδία δράσης για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  • Διαβάστε εδώ τα σημαντικότερα καθημερινά εμπόδια για την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας 
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ