Δελτίο Τύπου: ”Επίσκεψη του Προέδρου και του Δ.Σ. του ΣΕΒ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο”, 23/10/2007

Η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά και το πρόβλημα της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών στην κορυφή της ατζέντας.
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στις 22 και 23 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, και είχαν σειρά επαφών κατά τις οποίες προέβαλαν τις θέσεις και προτεραιότητες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.
Στα πλαίσια της επίσκεψης, το Δ.Σ. συνάντησε:
  • την κ. Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
  • τον κ. Hannes Swoboda, Αντιπρόεδρο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών,
  • την κ. Monica Frassoni, Συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων,
  • τον κ. Νικόλαο Βακάλη, Μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα,
  • τον κ. Ole Christensen,  Μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και εισηγητή της έκθεσης για την ευελιξία με ασφάλεια (Flexicurity).

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι: «Μόνο μια Ευρώπη ανοικτή, που έχει υπερνικήσει τα θεσμικά της προβλήματα και προωθεί ενεργά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στη διεθνή σκηνή, μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία των πολιτών της στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη αυτή πρέπει και μπορούν να παίζουν οι κοινωνικοί εταίροι, διαμορφώνοντας κλίμα κοινωνικής συναίνεσης για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.  Στα πλαίσια αυτά, οι κοινωνικοί εταίροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υιοθέτησαν κοινή «Έκθεση σχετικά με τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας», στην οποία υποστηρίζεται η ανάγκη ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η εφαρμογή της στρατηγικής της ελαστικότητας με ασφάλεια».

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών. Συγκεκριμένα, από πλευράς ΣΕΒ τονίστηκαν τα εξής:

• για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι αναγκαία η δέσμευση όλων των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έχει κόστος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.  Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να κάνουν την αναγκαία προσπάθεια.  Θα πρέπει όμως να ληφθούν μέτρα που θα έχουν θετική επίδραση στο περιβάλλον δίχως να επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Το Δ.Σ. του ΣΕΒ συνάντησε επίσης τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, τον έλληνα καθηγητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο, με τον οποίο συζήτησε τον σημαντικό ρόλο του ως υπέρμαχο των δικαιωμάτων των πολιτών στην Ευρώπη και ως διαμεσολαβητή μεταξύ των επιχειρήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τέλος, το Δ.Σ. του ΣΕΒ παρέθεσε δείπνο σε Έλληνες Ευρωβουλευτές και στον Επίτροπο, κ. Μ. Κυπριανού, με τους οποίους συζήτησε θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.