Δελτίο Τύπου: ”Επιστολή ΣΕΒ προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη”, 23/10/2008


Tα μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος πρέπει να συνδεθούν με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε επιστολή που απέστειλε χθες (Τετάρτη, 22.10.08) στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι βαθιά και προμηνύεται μακρά.  Ορθά η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος από τους συστημικούς κινδύνους και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των καταθετών αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αποκατάσταση, όμως, της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και η επαναλειτουργία της διατραπεζικής αγοράς δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα για να ξεκινήσει και πάλι η χορήγηση πιστώσεων, κυρίως προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη χρηματοδότηση της δράσης τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να κινηθούμε συντεταγμένα ως Κράτος και ως κοινωνία με αναφορά σε τέσσερις βασικούς άξονες. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι:

  • Η υλοποίηση των μέτρων δεν πρέπει να καθυστερήσει.  Η αγορά ήδη παρουσιάζει σημαντικές ενδείξεις κόπωσης.  Θεωρούμε πως το μέγιστο χρονικό διάστημα για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, να ψηφιστούν από τη Βουλή και να τεθούν σε εφαρμογή, δεν θα πρέπει να υπερβεί τις 10-12 ημέρες.
  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη προετοιμασία των μηχανισμών –πιθανολογούμε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών– που θα επιβλέψουν με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και αντικειμενικότητα την υλοποίηση των μέτρων.
  • Δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, είναι απαραίτητο να μην δημιουργηθούν προϋποθέσεις όπου το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να παρακρατήσει τα κεφάλαια αυτά για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.  Αντίθετα, πρέπει να συνδεθεί η παροχή των διευκολύνσεων με τα επίπεδα χρηματοδότησης της παραγωγικής οικονομίας.
  • Το κόστος που χρεώνει το Δημόσιο στο τραπεζικό σύστημα οφείλει να είναι λογικό –μία ένδειξη είναι η διεθνής πρακτική που ακολουθείται σήμερα.  Το τραπεζικό σύστημα θα περάσει το κόστος αυτό αυτούσιο στην επιχείρηση –μαζί με το δικό του spread.  Και η επιχείρηση είτε θα επιβαρύνει το κόστος της είτε θα υποχρεωθεί να το περάσει στην κατανάλωση –οπότε δημιουργείται ο κίνδυνος να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστεί η ζήτηση, σε μία εποχή όπου το φάσμα της ύφεσης εμφανίζεται απειλητικό».
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ