Δελτίο Τύπου: ”Μήνυμα του ΣΕΒ με αφορμή το συλλαλητήριο για την Ακρίβεια”, 18/6/2008
Με αφορμή το αυριανό συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η Υπερνομαρχία Αθηνών– Πειραιώς, ο Δήμος Πειραιά και οι καταναλωτικές οργανώσεις, ο ΣΕΒ εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:
«Ο ΣΕΒ συμμερίζεται την ανησυχία, την αγωνία όλων όσοι βιώνουν τις συνέπειες της εντεινόμενης παγκοσμίως κρίσης και χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία που συνεισφέρει στη συνειδητοποίηση και στην αντιμετώπιση του πολυδιάστατου προβλήματος της ακρίβειας.
Το κύμα της ακρίβειας μειώνει το βιοτικό επίπεδο όλων, αλλά ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων. Μία αγορά σε καθίζηση πλήττει την πλειονότητα των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων. Πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν σήμερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και της συσσωρευμένης κρατικής αβελτηρίας που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητά τους.
Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις.
Η παγκόσμια έκρηξη τιμών επιδεινώνει δραματικά τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας μας. Το πρόβλημα δεν ξεπερνιέται με επικοινωνιακά ή παρωχημένα μέτρα, με αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων και κομματικές παραμυθίες, με μετάθεση ευθυνών.
Η ακρίβεια συνιστά μια κρίσιμη πρόκληση συλλογικής ευθύνης και προσπάθειας –γιατί, σε μια σύγχρονη οικονομία, τα συμφέροντα όλων, καταναλωτών και παραγωγών, εργαζομένων και εργοδοτών είναι αλληλένδετα.
Απαιτείται σήμερα ένα συντεταγμένο πρόγραμμα δράσης, πολιτική ειλικρίνεια, τόλμη και αποτελεσματικότητα. Ο ενεργός καταναλωτής και ο κοινωνικά υπεύθυνος επιχειρηματίας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο –και ήδη το πράττουν. Πρωταρχικά, όμως, το ίδιο το Κράτος –που με τα ελλείμματά του, την αδιαφάνειά του και τις στρεβλωτικές παρεμβάσεις του απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού κάθε μήνα –καλείται να λάβει δομικά μέτρα κατά του κακού εαυτού του. Το Κράτος αποτελεί την κύρια πηγή ακρίβειας. Το Κράτος καθορίζει ή και επηρεάζει καθοριστικά πάνω από 95 τιμές που αφορούν σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες –και αυτές οι τιμές αυξάνονται διαρκώς. Η ακρίβεια, επομένως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της παρά μόνο αν το Κράτος αλλάξει ριζικά».