Δελτίο Τύπου: ”Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης”, 18/10/2007
Ο ΣΕΒ εξ’ αρχής έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης στο φλέγον πρόβλημα του ασφαλιστικού. Έχουμε συμμετάσχει σε κάθε πλαίσιο διαλόγου που προσκληθήκαμε και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες θέσεις. Και, είναι αυτονόητο ότι θα συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε μορφή διαλόγου επιλεγεί και σήμερα.
Θέλω, ωστόσο, να εκφράσω εδώ, ενώπιον σας, τον ειλικρινή μου φόβο ότι αυτή η μέθοδος διαλόγου προς την οποίαν φαίνεται πως οδηγούμαστε, θα αποδειχθεί προσχηματική και αλυσιτελής. Και δεν αναφέρομαι στη σημερινή συζήτηση την οποία χαιρετίζω σαν την επίσημη έναρξη του συντεταγμένου διαλόγου, αλλά στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα κάθε τοποθέτηση γίνεται μεμονωμένα γίνεται από διάφορα βήματα και δημόσια, όχι ακόμα με συντεταγμένο τρόπο, κι αυτό δημιουργεί δεσμεύσεις που μπορεί να εμποδίσουν τη τελική συνεννόηση.
Οι επάλληλοι μονόλογοι δεν συνιστούν πραγματικό διάλογο. Δεν συνιστούν καν διάλογο. Και φρονώ πως δεν θα προσεγγίσουμε μία βιώσιμη και δίκαιη λύση του ασφαλιστικού χωρίς έναν ουσιαστικό διάλογο, που θα αναδεικνύει και αυτά που μας χωρίζουν, αλλά και αυτά που μας ενώνουν. Και το κυριότερο από όσα μας ενώνουν είναι, πιστεύω, η αίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές και η κοινή μας επιθυμία για μεγαλύτερη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στον τόπο μας.
Πρόταση μας για μία αποτελεσματική διαδικασία είναι να προκριθεί η μέθοδος των δύο παράλληλων διαλόγων ή –αν θέλετε- ενός διαλόγου σε δύο επίπεδα:
-
Στο πρώτο επίπεδο, διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Σ’ αυτό το «πολιτικό τραπέζι» οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα κληθούν να καταθέσουν τις δικές τους υπεύθυνες θέσεις, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς πλειοδοσίες.
- Στο δεύτερο επίπεδο, διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Σ’ αυτό το «κοινωνικό τραπέζι» οι δυνάμεις της εργασίας -εργοδότες και εργαζόμενοι -θα κληθούν να καταθέσουν τις θέσεις τους σε αναζήτηση σημείων σύγκλισης –χωρίς υπεκφυγές απέναντι στις δικές τους ευθύνες.
Η προσέγγιση του ασφαλιστικού θα αποσαφηνιστεί έτσι τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και το πεδίο του διαλόγου θα καταστεί πιο καθαρό, πιο ουσιαστικό άρα και πιο αποτελεσματικό.
Ζητάμε τη διαδικασία ενός διαλόγου σε δύο επίπεδα για να αποφύγουμε την ήδη ορατή σύγχυση και τη διαφαινόμενη εμπλοκή του διαλόγου.
Από το βήμα αυτό απευθύνω πρόσκληση προς τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους να καθίσουμε άμεσα γύρω από το ίδιο τραπέζι με στόχο να παρουσιάσουμε στον πολιτικό κόσμο ένα κοινό πλαίσιο θέσεων μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Τον τρόπο της συζήτησής μας θα οργανώσουμε εμείς, είτε μέσω της ΟΚΕ, είτε και παράλληλα με τη συζήτηση στην ΟΚΕ.
Είμαι βέβαιος ότι τα όσα ενώνουν τους κοινωνικούς εταίρους στο θέμα αυτό είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Για παράδειγμα, ο ΣΕΒ συντάσσεται με τη ΓΣΕΕ να προταχθεί στον διάλογο το θέμα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.
Αυτή είναι η πρόταση ευθύνης που καταθέτει σήμερα ο ΣΕΒ, με συναίσθηση της κρισιμότητας του προβλήματος. Αν δεν επιλυθεί το ασφαλιστικό θα βρεθούμε στη θέση όπου τα παιδιά μας θα δουλεύουν πιο σκληρά από εμάς για να πληρώσουν τις συντάξεις μας και τα εγγόνια μας δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις συντάξεις των παιδιών μας, όσο σκληρά κι αν δουλεύουν.