Δελτίο Τύπου ΣΕΒ: Η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται πολλών άλλων χωρών στην ετοιμότητα για Xρήση των Νέων Τεχνολογιών σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum ”The Global Information Technology Report”, 2/4/2007
Σύμφωνα με το World Economic Forum:
-
Η Ελλάδα το 2006 – 2007 κατατάσσεται στην 48η θέση στη συνολική κατάταξη 122 χωρών σύμφωνα με τον Δείκτη Ετοιμότητας για Χρήση Νέων Τεχνολογιών (Networked Readiness Index) σημειώνοντας απώλεια 5 θέσεων σε σύγκριση με το 2005 – 2006, όταν βρισκόταν στην 43η θέση.
-
Η μεγαλύτερη επιδείνωση θέσεων παρατηρείται σε υποδείκτες που σχετίζονται με το κόστος των διοικητικών ρυθμίσεων, τις δαπάνες των επιχειρήσεων για έρευνα και ανάπτυξη, την έκταση και τις επιπτώσεις της φορολογίας, τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και τον απαιτούμενο χρόνο για την έναρξη μιας επιχείρησης.
-
Αντίθετα, η Ελλάδα βελτίωσε αρκετά τις επιδόσεις της σε τομείς όπως η ετοιμότητα για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, η διαθεσιμότητα υπηρεσιών έρευνας και κατάρτισης και η νομοθεσία για τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας.
Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του WEF, διαπιστώνονται τα εξής:
-
Αν και αρκετά από τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση του δείκτη δεν απεικονίζουν τη σημερινή πραγματικότητα καθώς αποτελούν στοιχεία προηγούμενων ετών, η τάση της Ελλάδας στη συγκριτική κατάταξη είναι καθοδική.
-
Πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη θέση της Ελλάδας, αποτελούν παράγοντες που σχετίζονται με γενικότερα θέματα ανταγωνιστικότητας της χώρας, όπως το κόστος των διοικητικών ρυθμίσεων, η διαθεσιμότητα κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Συνεπώς, η βελτίωση αυτών των παραγόντων θα επιτρέψει όχι μόνο την προώθηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) αλλά κυρίως την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
-
Η χρήση των ΤΠΕ από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ο ΣΕΒ θεωρεί, ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ότι η αλλαγή νοοτροπίας ξεκινά από την εκπαίδευση –τα παιδιά πρέπει να εξοικειωθούν με την τεχνολογία.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι κατευθύνσεις πολιτικής στην Ελλάδα για την αύξηση της χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και της ανταγωνιστικότητας γενικότερα, πρέπει να περιλαμβάνουν:
-
τη βελτίωση του επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος και ειδικότερα τη μείωση του κόστους των διοικητικών ρυθμίσεων και των απαιτούμενων διαδικασιών για την έναρξη μιας επιχείρησης
-
την αύξηση των κινήτρων για επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη καθώς επίσης και την ανάπτυξη μέτρων που να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους
-
την έναρξη συστηματικού διαλόγου μεταξύ αγοράς και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
-
την προώθηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στις νέες τεχνολογίες
-
τη συνεχή αύξηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται ηλεκτρονικά
Η Ελλάδα πραγματοποιεί αλλαγές, που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και την υιοθέτησή τους στην κοινωνία και την οικονομία. Οι συγκριτικές αξιολογήσεις όμως δείχνουν ότι οι ρυθμοί με τους οποίους προχωράμε είναι ανεπαρκείς. Άλλες χώρες προχωράνε ταχύτερα.
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα εμφανίζεται να υποχωρεί συγκριτικά στην ετοιμότητα και τη ροπή υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών. Η υστέρηση επηρεάζεται από το συνολικό οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον, αλλά και επηρεάζει σημαντικά τη συνολική ανταγωνιστικότητα ικανότητα της χώρας. Χρειάζεται να πράττουμε πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα.
Αναλυτικά στοιχεία, μπορείτε να αναζητήσετε στο Δελτίο Ανταγωνιστικότητας του ΣΕΒ, Νο 45, Απρίλιος 2007.