Δελτίο Τύπου ΣΕΒ: Παρέμβαση της Αντιπρόεδρου του ΣΕΒ, Δήμητρας Μητρογιαννοπούλου για την Απασχόληση και τον Κοινωνικό Διάλογο στο Ευρωμεσογειακό Συνέδριο της Γερμανικής Προεδρίας, 20/3/2007
Παρέμβαση με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων-BUSINESSEUROPE πραγματοποίησε η Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κα Δήμητρα Μητρογιαννοπούλου, στο Συνέδριο για την «Απασχόληση και τον Κοινωνικό Διάλογο στο πλαίσιο της Ευρω-μεσογειακής Συνεργασίας», που οργάνωσε πρόσφατα η Γερμανική Προεδρία στο Βερολίνο.
Στην ομιλία της η κα Μητρογιαννοπούλου τόνισε ότι έως τώρα δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη ο παράγων της απασχόλησης στην ευρω-μεσογειακή διαδικασία, ο οποίος είναι βασική προϋπόθεση για να επέλθει ευημερία και ασφάλεια στην περιοχή. Κοινή είναι η διαπίστωση, όπως ανέφερε, ότι η ανεργία στις νότιες μεσογειακές χώρες παραμένει υψηλή, ειδικότερα για τους νέους, ενώ υπάρχει υστέρηση στην αύξηση αριθμού νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της διαφοράς εισοδήματος με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Με βάση τα δημογραφικά στοιχεία, εκτιμάται ότι στις νότιες χώρες απαιτείται η δημιουργία 20 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2010 και 34 εκατομμύρια μέχρι το 2020 για να διατηρηθεί η απασχόληση στα σημερινά επίπεδα του 48% συνολικά και 25% για τις γυναίκες. Αυτό προϋποθέτει ρυθμό ανάπτυξης 6-7% στην περιοχή, ενώ σήμερα δεν υπερβαίνει το 4%.
Ο κρίσιμος αυτός στόχος που μπορεί να υπηρετηθεί μόνο μέσω της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών, της διευκόλυνσης των επενδύσεων, της αποφασιστικότερης εφαρμογής της Ευρω-Μεσογειακής Χάρτας Επιχειρήσεων.
Αναμφισβήτητα η συμβολή των οικονομικών μεταναστών στην ανάπτυξη είναι σημαντική, το σύνθετο ζήτημα όμως της μετανάστευσης πρέπει να οριοθετηθεί στο κατάλληλο πλαίσιο και να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικές πολιτικές με προσοχή και σεβασμό στον ανθρώπινο παράγοντα.
Παράλληλα, η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας» και το αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να συμβάλουν στη συνεργασία των δύο πλευρών της μεσογειακής λεκάνης με διμερείς συμφωνίες της Ε.Ε. με κάθε νότια μεσογειακή χώρα εστιάζοντας στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.
Τα εκπαιδευτικά συστήματα στις νότιες χώρες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να προσαρμόζονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, ώστε η νέα γενιά να είναι εφοδιασμένη με περισσότερη και εξειδικευμένη γνώση σύμφωνα με τις σημερινές και κυρίως τις μελλοντικές απαιτήσεις του ανταγωνισμού και της παγκοσμιοποίησης.
Οι Επιχειρηματικοί Φορείς των Νοτίων χωρών καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθώς έχουν γνώση της αγοράς, πρέπει να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις σε όλο το φάσμα του κοινωνικού διαλόγου, χρειάζεται δε να ενισχυθούν με τεχνική βοήθεια και εξειδίκευση αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα.