Δελτίο Τύπου ΣΕΒ: Τοποθέτηση ΣΕΒ στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης», 8/3/2007
Ο ΣΕΒ αξιολογεί κάθε πρωτοβουλία και νομοθετική δράση της Πολιτείας στηριζόμενος σε ένα πλαίσιο θέσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις εξής:
-
Η μεγέθυνση του κράτους και της δημόσιας γραφειοκρατίας μειώνει την αποτελεσματικότητα, εκτρέφει την κομματική διαπραγμάτευση και ενθαρρύνει τη διαφθορά σε βάρος των πραγματικών αναγκών
-
Ο ενισχυμένος ρόλος των κοινωνικών εταίρων εξασφαλίζει διευρυμένο κοινωνικό έλεγχο, συμμετοχή και αποτελέσματα. Παράλληλα, περιορίζει το τυχόν πολιτικό κόστος για τα κόμματα.
-
Η διαφάνεια στον καθορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων καθώς και στη λειτουργία των οργανισμών ενισχύει την αποτελεσματική διαχείριση των εθνικών και των κοινοτικών κοινωνικών πόρων.
Ο ΣΕΒ, εξάλλου, στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης.
Συστρατευόμαστε, έτσι, σε κάθε ενέργεια που συμβάλλει:
-
Στην υποστήριξη των ανέργων τόσο με τη μορφή της αντιστάθμισης της απώλειας εισοδήματος όσο και με τη μορφή της ενεργούς πολιτικής επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.
-
Στην καλύτερη εναρμόνιση της ζήτησης και της προσφοράς εργασίας –ιδιαίτερα με την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας και της εκπαίδευσης-που αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση της απασχόλησης.
-
Στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις επαγγελματικές οργανώσεις για την καταπολέμηση κάθε μορφής παρανομίας, όπως η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία κ.ο.κ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ έχει, ήδη, τοποθετηθεί στο θέμα του Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τον Ιούλιο του 2006. Η θέση του είναι απλή και σαφής: η αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα στον τομέα της εργασίας δεν επιτυγχάνεται με τη δημιουργία και άλλων μηχανισμών που ενισχύουν το γραφειοκρατικό και πελατειακό κράτος και επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο με επιπλέον κόστος.
Επιτυγχάνεται με την ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης από τους κοινωνικούς εταίρους στη λειτουργία και εποπτεία των μηχανισμών που ήδη υπάρχουν, όπως ο ΟΑΕΔ και ο ΛΑΕΚ όπου μπορεί να εφαρμοστεί μια συνολική πολιτική για την απασχόληση.
Είναι καιρός, εξάλλου, να ξεφύγουμε από την πολιτική όπου η ανεργία αντιμετωπίζεται αφού ξεσπάσει και να περάσουμε σε μία ενεργητική με όραμα πολιτική, που προωθεί την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα δίνει εφόδια στο εργατικό δυναμικό για να αντιμετωπίζει τις αναπόφευκτες οικονομικές αλλαγές σαν ευκαιρία και όχι σαν απειλή.
Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν εκφράσει πολύ συχνά την ετοιμότητά τους για συνεργασία και για ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης. Στην Κυβέρνηση και τη Βουλή εναπόκειται να αναγνωρίσουν και να εμπιστευθούν αυτή τη κοινή διάθεση για συνεισφορά και να τη στηρίξουν σε όφελος των εργαζομένων, των ανέργων και του κοινωνικού συνόλου.