Δελτίο Τύπου: ”Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο ΣΕΒ και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου – ΟΠΕ”, 4/1/2007

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου-ΟΠΕ, σήμερα, Πέμπτη, 4.1.2007, στο πλαίσιο της συνεννόησης και του συντονισμού μεταξύ επιχειρηματικών φορέων και θεσμικών Οργανισμών για την υποστήριξη της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Τη συμφωνία υπέγραψαν στα γραφεία του ΣΕΒ, ο Γενικός Γραμματέας και επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου κ. Θανάσης Λαβίδας και ο Πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Παναγιώτης Παπασταύρου.

Ο ΣΕΒ, ως ο κεντρικός εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και πολλών διεθνοποιημένων επιχειρήσεων-μελών και ο ΟΠΕ, ως ο θεσμικός φορέας που προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και από κοινού να υλοποιήσουν δράσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να αποκτήσουν παρουσία ή να την ενισχύσουν στις ξένες αγορές. Αποφεύγοντας τις  επικαλύψεις και  τις αποσπασματικές ενέργειες και για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων θα συνεργασθούν για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών αποστολών, τη διοργάνωση προωθητικών εκδηλώσεων, τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις και στη διευκόλυνση για εντοπισμό συνεταίρων μέσω προκαθορισμένων συναντήσεων.

O ΣΕΒ θα ενημερώνει και θα παροτρύνει τα μέλη του να συμμετέχουν στις ενέργειες αυτές, ενώ παράλληλα -μέσω του δικτύου που έχει αναπτύξει με ομόλογους Συνδέσμους στις διάφορες χώρες θα φέρνει σε επαφή τα μέλη του με δυναμικές και αξιόπιστες επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας ώστε να διερευνούν όλες τις δυνατότητες επωφελών συνεργασιών.

Για το 2007 ο ΣΕΒ και ο ΟΠΕ  θα συνδιοργανώσουν 11 επιχειρηματικές αποστολές σε αγορές-στόχους και για συγκεκριμένους κλάδους, η πρώτη από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία, στις αρχές Φεβρουαρίου, με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ, κ. Παναγιώτης Δρόσος, τόνισε ότι: «Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία με τον ΣΕΒ, στο πλαίσιο του συντονισμού των δράσεων της χώρας στο εξωτερικό, που προσπαθεί το ΥΠΟΙΟ την τελευταία διετία. Ο ΟΠΕ ως θεσμικός φορέας για την υλοποίηση της εξαγωγικής πολιτικής και ο ΣΕΒ με την δυναμική εκπροσώπηση των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από τις κοινές τους δράσεις θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την αυξητική τάση των εξαγωγών το 2007».

Ο κ. Θανάσης Λαβίδας, από την πλευρά του δήλωσε ότι «η εξωστρέφεια είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις με μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης.  Δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή και ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται ολοένα και περισσότερο, η επέκταση σε χώρες εκτός Ελλάδας, όπου αναδύονται νέες ευκαιρίες, αποτελούν δίοδο εξέλιξης των δραστηριοτήτων τους. Στον ΣΕΒ, θεωρούμε καθήκον μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες αυτές των ελληνικών επιχειρήσεων με ουσιώδεις ενέργειες. Πιστεύουμε ότι, με συντονισμό και συνέργειες, όπως τώρα με τον ΟΠΕ, το σύνολο της εθνικής πολιτικής για την οικονομική διπλωματία μπορεί να αποδώσει καρπούς τόσο για την ελληνική επιχειρηματικότητα όσο και για την οικονομία της χώρας μας γενικότερα».