Δελτίο Τύπου: ”Συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ με την παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη”, 30/9/2008

Με την παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη συνεδρίασε, χθες (Δευτέρα, 29.9.2008), το Γενικό  Συμβούλιο του ΣΕΒ, στα γραφεία του Συνδέσμου (Ξενοφώντος 5). Τον Υπουργό κατά την επίσκεψή του στον ΣΕΒ, συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών, Δρ. Γεώργιος Ιωάννου Αναστασόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος εκ μέρους της Διοίκησης,  καλωσόρισε τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει αναλάβει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο τομέα. Η εμπειρία του από την Ευρώπη σε συνδυασμό με το θάρρος που επιδεικνύει, θα είναι πολύτιμα όπλα για να φέρει σε πετυχημένο πέρας τα όσα έχει αναλάβει -τα όσα πρέπει να γίνουν». Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε τη σημασία των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών  για την ενίσχυση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη συνολική πρόοδο της κοινωνίας και παρατήρησε ότι ζητούμενο σήμερα είναι η λειτουργία ενός σύγχρονου, απελευθερωμένου και διεθνώς ανταγωνιστικού δικτύου μεταφορών και επικοινωνιών, που ενσωματώνει γρήγορα τις τεχνολογικές εξελίξεις και βελτιώνει τις υπηρεσίες και το κόστος για τους πολίτες.

Ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στο δισταγμό που επέδειξαν, για δεκαετίες, διαδοχικές κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση των πολλών και πολύπλοκων προβλημάτων που χαρακτηρίζουν τους τομείς των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ένα κοστοβόρο και αργό δίκτυο, που διόλου δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της σύγχρονης επιχείρησης και της σύγχρονης κοινωνίας, με δυσβάστακτο το σχετικό δημοσιονομικό κόστος. Τόνισε δε, ότι «ο ΣΕΒ, επιδοκιμάζει κάθε λύση που συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του τομέα μεταφορών και επικοινωνιών και στο άνοιγμα του στον ανταγωνισμό, κάθε λύση  που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των κρατικών δαπανών και που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα  μεριμνά για το μέλλον των εργαζομένων».

Σχετικά με την περίπτωση της Ολυμπιακής ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, σημείωσε ότι η  αποκρατικοποίησή της είχε καταστεί αναπόφευκτη από καιρό, ενώ εξέφρασε την ευχή ότι η Ολυμπιακή θα μείνει σε ελληνικά χέρια καθώς και την προσδοκία ότι  η προσπάθεια εκσυγχρονισμού θα συνεχισθεί τουλάχιστον και με τον ΟΣΕ, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς των φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια πρωτοβουλία μεγάλης σημασίας του Υπουργείου, που αφορά στην Εθνική Στρατηγική Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. «Σε αυτή τη στρατηγική, περιλαμβάνονται και τα σχέδια για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών για πρόσβαση στο σπίτι.  Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 2 δις ευρώ, που αποτελεί μια ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα, αλλά ακόμα περισσότερο ένα άλμα στο μετασχηματισμό της χώρας μας σε κοινωνία της γνώσης», κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών στο Γ.Σ. του ΣΕΒ

Στην ομιλία στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε κατ΄ αρχήν ότι «καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για να επιταχύνουμε το βηματισμό μας, να μπούμε σε μια ευρωπαϊκή τροχιά ανάπτυξης που θα μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερες ευκαιρίες, νέες και καλές θέσεις εργασίας.

Τα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου μας είναι η αξιοποίηση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, τα μεγάλα έργα υποδομής, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η ανάπτυξη των νέων μορφών επενδύσεων στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης σκιαγράφησε την πολιτική στον τομέα ευθύνης του, σημειώνοντας ότι:

• Στον ΟΣΕ, προχωρούμε σε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Ελληνικού Σιδηροδρόμου. Στόχος μας είναι το λειτουργικό έλλειμμα του οργανισμού να μειωθεί από 455 εκ ευρώ που είναι σήμερα σε 80 εκ. ευρώ μέχρι το 2010. Το Σχέδιο προβλέπει δράσεις σε 4 βασικούς άξονες: ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
  • Για την Ολυμπιακή, το σχέδιο που προωθεί η Κυβέρνησή μας έχει την έγκριση της Ε.Ε., η οποία είναι αναγκαία αν θέλουμε να δοθεί λύση. Οι προηγούμενες προσπάθειες αποκρατικοποίησης απέτυχαν επειδή δεν είχαν τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να κάνουν πίσω μπροστά στον κίνδυνο να κληρονομήσουν τα χρέη. Εξασφαλίζει το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής. Οι κύκλοι θα συνεχίσουν να πετούν και το όνομα της Ολυμπιακής θα συνεχίσει να υπάρχει. Καλύπτει πλήρως τα νησιά μας και αποτρέπει τη δημιουργία εσωτερικού μονοπωλίου. Διασφαλίζει πλήρως τους εργαζόμενους της εταιρείας. Με μετατάξεις, με ενίσχυση εισοδήματος, με πρόωρη ενίσχυση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, με μοριοδοτήσεις για διαγωνισμούς του Δημοσίου. Με απόλυτη διασφάλιση του εισοδήματός τους και της εργασιακής τους προοπτικής.
  • Στα αεροδρόμια, ήδη ολοκληρώνονται τα έργα σε 12 αεροδρόμια της χώρας συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προγραμματίζονται νέα σε 16 αεροδρόμια ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, ένα έργο για την κατασκευή του οποίου αρμόδιο είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ.
  • Για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, που σήμερα αποτελούν ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου, στόχος μας η εξεύρεση πρόσθετων πόρων μέσω συμπράξεων δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε νέες ιδέες και να ικανοποιήσουμε τα ήδη υπάρχοντα αιτήματα.

Στον τομέα των νέων τεχνολογιών- τόνισε ο κ. Χατζηδάκης -επικεντρωνόμαστε στην προώθηση της ευρυζωνικότητας. «Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώσαμε μαζί με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη υποδομών για δίκτυα οπτικών ινών. Το έργο αυτό θα καλύψει 2.000.000 νοικοκυριά, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και 50 μεγάλες ελληνικές πόλεις. Για τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές προβλέπονται εναλλακτικοί τρόποι σύνδεσης. Το έργο που προωθείται θα επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά των πολιτών, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση (τηλε-εκπαίδευση), την ιατρική (τηλε-ιατρική), την εργασία (τηλε-εργασία) και άλλους τομείς. Το έργο ανοίγει το δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας και ενισχύει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες».

Σύντομη αναφορά στους στόχους και στις δυνατότητες που προσφέρει η Εθνική Στρατηγική των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών 2007-2013, έκανε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών, Δρ. Γεώργιος Ιωάννου Αναστασόπουλος,  σημειώνοντας, μεταξύ των άλλων, τις εξαιρετικές ευκαιρίες που προσφέρει στην ελληνική επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στον πολλά υποσχόμενο τομέα των νέων τεχνολογιών.

Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ.

Σημειώνεται ότι το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ συγκροτείται από 90 εκλεγμένα μέλη – επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν ισχυρό ενδιαφέρον και υποστηρίζουν ενεργά όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, στο Συμβούλιο συμμετέχουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ.