Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα:«CBAM και διεθνές εμπόριο: Από τη θεωρία στην πράξη»  

Με βασικό στόχο την ανάδειξη των πιθανών επιπτώσεων του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM) στις αλυσίδες εφοδιασμού, τις προκλήσεις που σχετίζονται με την καταστρατήγησή του καθώς και τα τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει μετά την 1η περίοδο αναφοράς, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 η ψηφιακή εκδήλωση του ΣΕΒ, με τίτλο: «CBAM και διεθνές εμπόριο: Από τη θεωρία στην πράξη». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι θέσεις εκπροσώπων της βιομηχανίας, από τους κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο από την εφαρμογή του CBAM, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Πάνος Λώλος, Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωστρέφειας του ΣΕΒ έθεσε τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του CBAM «ως μια ακόμη πρόκληση στην οποία οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες -και μάλιστα συγκεκριμένοι κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας με έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό- καλούνται να ανταποκριθούν, σε συνέχεια μιας ενεργειακής κρίσης η οποία δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο διεθνών συγκρούσεων αλλά και λανθασμένων πολιτικών υπολογισμών. Δεδομένης της έμπρακτης στήριξης ανταγωνιστικών προς την ΕΕ κρατών στην εγχώρια τους βιομηχανία και της προσέλκυσης επενδύσεων στο έδαφος τους, το CBAM δεν θα πρέπει να αποτελέσει ή να μεταβληθεί σε άλλη μια υπαρξιακή απειλή για την βιομηχανία».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα ευρήματα σχετικής μελέτης της ΕΥ, με τίτλο «Lessons learned from the EU’s Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)» από τον κ. Richard J. Albert, Partner, Global Trade, EY Tax. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του CBAM κινήθηκαν σε έξι (6) βασικούς άξονες:

  1. Χρονικοί περιορισμοί και καθυστερήσεις των αρμόδιων αρχών
  2. Ανάθεση ευθυνών
  3. Έλλειψη διαθεσιμότητας στοιχείων
  4. Τεχνικά προβλήματα
  5. Προμηθευτές
  6. Υπερβολικός φόρτος επιχειρήσεων με ταυτόχρονη εφαρμογή άλλων Ευρωπαϊκών Κανονισμών

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης και γενικότερα τις ανησυχίες των επιχειρήσεων σχετικά με την εφαρμογή του CBAM σχολίασαν οι εκπρόσωποι της Βιομηχανίας, κ. Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας Group Environment, Social & Governance (ESG) Performance Director, ΤΙΤΑΝ Group, κ. Νίκος Κεραμίδας, Executive Director EU Affairs & Regulatory Advocacy, METLEN Energy & Metals και κ. Πάνος Σκιαδάς, Senior Sustainability Director, VIOHALCO, στο πάνελ που συντόνισε ο κ. Πάνος Λώλος, Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωστρέφειας του ΣΕΒ.

Τα βασικά σημεία της συζήτησης συνοψίζονται στα παρακάτω:

  1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών, όσο το δυνατόν ταχύτερα, με μια οριστική λύση, πριν αρχίσουμε να χάνουμε μερίδια γιατί η ανάκτησή τους θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Αν δεν βρεθεί οριστική λύση οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι σημαντικές.
  2. Η επέκταση του CBAM στις έμμεσες εκπομπές είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και θα πρέπει να σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά.
  3. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί επίσης ο σχεδιασμός μέτρων για τη διασφάλιση του CBAM από πρακτικές καταστρατήγησης αλλά και της συμβατότητας του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ με αντίστοιχα συστήματα σε άλλες χώρες, ώστε να είναι αποτελεσματικό το CBAM.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ιωάννης Ζαχαριάδης, Team Leader, CBAM Economic analysis & methodologies στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (DG TAXUD), αναφέρθηκε στους στόχους που καλείται να εκπληρώσει η ΕΕ μέσω του CBAM και στην πορεία υλοποίησης αυτών των στόχων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι παρέχονται κίνητρα για την υιοθέτηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών, με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα.

Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Γεώργιος Ζήσης-Τέγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Μηχανισμών Αγοράς και Μητρώου Εκπομπών της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας, επικεντρώθηκε στο σκοπό του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα και στις επιπτώσεις του στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU-ETS).

Τέλος, οι εκπρόσωποι  της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Μαγδαληνή Μπενάκη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και κ. Στυλιανή Μπαντέκα, Προϊσταμένη Τμήματος Γ – Τελωνειακών Αντιπροσώπων, Εγκεκριμένων Οικονομικών Φορέων, Απαγορεύσεων – Περιορισμών, ενημέρωσαν τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην εκδήλωση για τις υποχρεώσεις των εισαγωγέων και των τελωνειακών αντιπροσώπων καθώς και τις τελωνειακές απαιτήσεις στο πλαίσιο της μεταβατικής και της πλήρους εφαρμογής του CBAM.

Την εκδήλωση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Ντιάνα Γεωργακοπούλου, η οποία υπογράμμισε τη ζωτική σημασία που έχει η ορθή  εφαρμογή του συστήματος για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και την αντιμετώπιση του κινδύνου διαρροής άνθρακα.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ