Ενημέρωση Επιχειρήσεων Μελών της Επιτροπής Εξωστρέφειας ΣΕΒ για τις αγορές του Αραβικού Κόσμου
Την Τρίτη 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωστρέφειας του ΣΕΒ, με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων μελών του ΣΕΒ και στελεχών του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών από τις χώρες του Αραβικού κόσμου και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Λίβανο, το Μαρόκο και την Τυνησία.
Βασικός στόχος των συναντήσεων που οργανώνει ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ των εξωστρεφών επιχειρήσεων- που είτε δραστηριοποιούνται ήδη σε αγορές του εξωτερικού, είτε επιθυμούν να επεκτείνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα- και των εκπροσώπων της οικονομικής διπλωματίας, είναι αφενός η πληροφόρηση αμφότερων των συμμετεχόντων, αφετέρου η δικτύωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων στις τοπικές αγορές και η επίλυση τρεχόντων προβλημάτων.
Η γεωγραφικά στρατηγική θέση της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο, της εξασφάλισε προνομιακή σχέση με τον Αραβικό κόσμο. Η παράδοση συνεχίζεται στις μέρες μας, με την οικονομική συνεργασία να προοδεύει συνεχώς, διαγράφοντας προοπτικές μιας ιδιαίτερα δυναμικής εξέλιξης για το μέλλον.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς τις αραβικές χώρες. Υπάρχουν επίσης πολλές ελληνικές επενδύσεις και θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ροή επενδύσεων από την Ελλάδα προς τις αραβικές χώρες. Συγκεκριμένα, το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, για το 2022, στις εξεταζόμενες χώρες, ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ, με τον Λίβανο να έρχεται πρώτος, ενώ ακολουθούν η Τυνησία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, το Μαρόκο και τέλος η Αλγερία.
Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες και τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν πολλά αραβικά κράτη, ιδιαίτερα στον τομέα της απελευθέρωσης της οικονομίας, παραμένουν ακόμα πολλές δυσχέρειες. Οι Έλληνες επιχειρηματίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ορισμένο αριθμό δυσκολιών στην επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα στις Αραβικές χώρες.
Τα βασικά μηνύματα της συνάντησης με τους υπαλλήλους του κλάδου ΟΕΥ του Αραβικού κόσμου που προέκυψαν από τη συνεδρίαση, είναι ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τις ελληνικές επιχειρήσεις να εισέλθουν ή να αυξήσουν το μερίδιό τους στις αγορές αυτές. Σε ορισμένες εξ αυτών μάλιστα, όπως για παράδειγμα ο Λίβανος, το ελληνικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα αποδεκτό και αγαπητό. Επίσης, συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αποτελεί το μη αποικιοκρατικό παρελθόν της Ελλάδας. Όπως εμφατικά αναφέρθηκε, τόσο από τους εκπροσώπους της οικονομικής διπλωματίας, όσο και από στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται για χρόνια στην περιοχή, προκειμένου να ευοδωθεί η εισαγωγή ενός νέου προϊόντος στις αγορές του Αραβικού κόσμου, ιδιαίτερα σημαντική είναι η επιτόπου παρουσία και η δια ζώσης επαφή, ενώ κρίσιμο στοιχείο αποτελεί ο σεβασμός της κουλτούρας και των τοπικών ηθών.
Ωστόσο, οι χώρες αυτές διακρίνονται από μία σειρά από παθογένειες. Μία από αυτές είναι ο έντονος προστατευτισμός υπέρ της τοπικής παραγωγής, με αποτέλεσμα να διατηρούν υψηλή φορολογία στις εισαγωγές. Αντιθέτως δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις επενδύσεις, με στόχο την στήριξη της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον, μια πρόσθετη πρόκληση για την είσοδο των ελληνικών επιχειρήσεων θέτει ο ανταγωνισμός από Ασιατικές χώρες και την Τουρκία. Τέλος, το επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ρευστό, γεγονός που προκαλεί επιχειρηματική ανασφάλεια.
Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά τις αντιξοότητες που ενδεχομένως προκύψουν, οι χώρες του Αραβικού κόσμου αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτές. Τα στελέχη των Γραφείων ΟΕΥ βρίσκονται στη διάθεση των επιχειρήσεων για εξατομικευμένη υποστήριξη κατά τις προσπάθειες δραστηριοποίησής τους στις εν λόγω αγορές.