Επίσκεψη στην Πάτρα του Αντιπροέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και συνάντηση με τον ΣΕΒΠΔΕ, 13/12/2018
Με επίκεντρο την πόλη της Πάτρας και με αναφορά στην ευρύτερη περιφέρεια της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπρόεδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), κ. Κλεομένη Μπάρλο και τα μέλη του, χθες, (Τετάρτη, 12 Δεκέμβριου 2018). Η επίσκεψη αυτή του Αντιπροέδρου του ΣΕΒ στην Αχαϊκή πρωτεύουσα είναι ο δεύτερος σταθμός επαφών του Συνδέσμου με τους παραγωγικούς εκπροσώπους της περιφέρειας, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης στελεχών και μελών της διοίκησης του ΣΕΒ στη Θεσσαλονίκη. Εντάσσεται στην στρατηγική πρωτοβουλία του Συνδέσμου για την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου με τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας, αλλά και τις επιχειρήσεις και τα μέλη του ΣΕΒ που εδρεύουν εκτός Αττικής.
Κατά την συνάντηση των εκπροσώπων των δύο Συνδέσμων, τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και μεταποίησης και της αύξησης της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών ως προϋπόθεση για την οριστική και βιώσιμη έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι «η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα αποτελούν ένα δυναμικό περιφερειακό πόλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, όχι μόνο για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία. Ειδικότερα, η Πάτρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας αλλά και τον ΣΕΒ». Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανακοίνωσε ότι ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, ξεκινά μια μελέτη για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, η οποία θα αναδείξει, μεταξύ άλλων, τις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο του 12% στο ΑΕΠ της μεταποίησης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος καθ. Κλεομένης Μπάρλος και τα Μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν διεξοδικά για την υπάρχουσα κατάσταση, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από την έλλειψη αλλά και την μη ολοκλήρωση των υποδομών στην περιοχή, (όπως είναι η ολοκλήρωση οδικών Αξόνων, Σιδηροδρομικό Δίκτυο, Φυσικό Αέριο, Εμπορικό Λιμάνι, Αεροδρόμιο κ.α.).
Επίσης, ο κ. Μπάρλος στάθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις καθημερινά όπως, σε ζητήματα ενεργειακού κόστους, φορολογίας, μη μισθολογικού κόστους, αδειοδότησης και χρηματοδότησης, ζητήματα που όπως τονίστηκε ακόμα επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας μεταποίησης και αποτελούν σημαντικά εμπόδια έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.